$
מונדיאל 2010

הסטטיסטיקה מוכיחה: לישראל לא היה סיכוי להעפיל למונדיאל

צרפת, סלובניה, פורטוגל, יוון, שוויץ, סלובקיה, דנמרק, סרביה, גרמניה, איטליה, ספרד, אנגליה והולנד עלו למונדיאל. ישראל לא. כלכליסט עשה ניתוח סטטיסטי מקיף כדי להבין את הסיבות האמיתיות לכישלון הישראלי הכרוני במסגרת מוקדמות הטורנירים הגדולים באירופה. המסקנה: גם אם נעבור לאוקיאניה לא בטוח שנצליח להעפיל למונדיאל

אוריאל דסקל 08:5822.11.09

הנבחרת הממוצעת שהעפילה למונדיאל מאירופה שיחקה בעברה 578.5 משחקים בינלאומיים. יש לה מאמן בן 57 שאימן יותר מ־21 שנים ועשה קריירה גם מחוץ למדינתו. היא במקום ה־15.2 בדירוג של פיפ"א. הנבחרת הממוצעת מגיעה ממדינה עם כ־28 מיליון איש ויש בה יותר מ־2 מיליון איש שמשחקים כדורגל (10.4% מהאוכלוסייה). יש בה גם יותר מ־11,285 מועדוני כדורגל (שזה אומר מועדון לכל 2,466 איש). נחשו מה, ישראל לא עונה לכל הקטגוריות הללו. למען האמת, היא אחת המדינות העניות ביותר באירופה מבחינת תרבות כדורגל. זה מוכח סטטיסטית - וייתכן שזו הסיבה העיקרית לכך שישראל, למרות 40 שנה של ניסיונות כושלים, לא מצליחה להעפיל למונדיאל.

 

 

פיליפ סנדרוס (משמאל) וגלסון פרננדס משווייץ. 7 מיליון איש עם 571 אלף כדורגלנים. בישראל יש 7 מיליון איש ורק 280 אלף כדורגלנים פיליפ סנדרוס (משמאל) וגלסון פרננדס משווייץ. 7 מיליון איש עם 571 אלף כדורגלנים. בישראל יש 7 מיליון איש ורק 280 אלף כדורגלנים צילום: רויטרס

 

הסטטיסטיקה לא משקרת?

 

"הסטטיסטיקה משקרת", אומרים לא מעט אנשים. רבים אחרים אומרים שסטטיסטיקה היא דווקא האמת המוחלטת ותמיד מתיישרת. ובכן, נראה כי סטטיסטיקה מספרת אמת חלקית, ולעתים צריך להוריד את הסטטיסטיקה למרתף ולענות אותה עד שתספר את כל האמת.

 

והאמת, אם אתם רוצים לדעת, מראה שישראל רחוקה שנים רבות מעלייה למונדיאל. הנתון שאולי מלמד יותר מהכל כמה אנחנו רחוקים מהעפלה למונדיאל הוא שבישראל יש פחות מועדוני כדורגל מאשר בכל אחת מהמדינות האירופיות שכן הצליחו לעלות. פועל יוצא מכך הוא שהמדינה המזרח־תיכונית שבה אנו חיים היא בעלת אחוז הכדורגלנים (אנשים שמשחקים כדורגל, לאו דווקא במסגרת מסודרת) הנמוך ביותר מכל אחת מהמדינות האירופיות שהעפילו למונדיאל בדרום אפריקה ב־2010.

 

אוכלוסיית דנמרק, למשל, מונה כ־5.5 מיליון תושבים. בישראל יש כ־7.3 מיליון תושבים. לעומת זאת, בדנמרק יש כ־511 אלף איש שמשחקים כדורגל (9.3% מהאוכלוסייה), ובישראל יש רק כ־283 אלף כדורגלנים (3.9% מהאוכלוסייה). גם בסלובקיה, מדינה עם 5.5 מיליון תושבים, יש יותר כדורגלנים מאשר בישראל. בסרביה ובשוויץ - מדינות בסדר גודל של ישראל - יש הרבה הרבה יותר כדורגלנים מאשר בארץ הקודש.

 

הנתון שמלמד יותר עד כמה אנו רחוקים מהמונדיאל הוא מספר מועדוני הכדורגל במדינה. בסלובניה, למשל, יש כ־2 מיליון איש, הרבה פחות מבישראל. עם זאת, במדינה הסימפטית יש 340 מועדונים, שהם 50 מועדונים יותר מאשר בישראל.

 

הסברים כלכליים

 

אפשר להסביר את העובדה שישראל לא במונדיאל בכלכלה. התמ"ג בישראל נמוך יותר מאשר ברוב המדינות האירופיות שעלו למונדיאל בדרום אפריקה. עם זאת, הכלכלה הישראלית אינה חלשה ביחס לכלכלות המדינות האירופיות שהעפילו למונדיאל. היא משקיעה אחוזים רבים יותר מהתמ"ג שלה בחינוך מאשר רוב המדינות האחרות שכן העפילו למונדיאל. מבחינת איכות החיים, ישראל בערך בממוצע של המדינות שעלו למונדיאל (לפי דו"ח של האו"ם). ומזל טוב, המדינה שלנו אף פחות מושחתת מרוב המדינות שהעפילו למונדיאל מאירופה.

 

הנתונים המרשיעים ביותר הם אלו שקשורים לכדורגל ולספורט בכלל.

 

ישראל במצב טוב יחסית כמדינה מול המדינות האחרות ששולחות מאירופה נבחרת למונדיאל, אבל הזנחת הספורט על ידי הרשויות צועקת מהסטטיסטיקה. ישראל היא אחת מהמדינות העניות באירופה מבחינת מספר אנשים למועדון כדורגל - בגיאורגיה, באסטוניה, בלטביה ואפילו באלבניה יש יותר מועדוני כדורגל ביחס לאוכלוסייה מאשר בישראל, ואלו המדינות העניות באירופה.

 

האם זה מלמד שבישראל אין תרבות ספורט? נראה שכן. מועדון זה לא רק עסקן או מיליונר שעומדים בראש מערכת ספורטיבית ומנסים לזכות בתארים עם קבוצת בוגרים. מועדון כדורגל זה גם מבנה בקהילה קטנה עם מאמן ומתקן צנוע, מקום שאליו יכולים ילדים להגיע ולשחק כדורגל באווירה בטוחה. מועדון כדורגל זה קהילה, חינוך, ערכים ותרבות. לפי הנתונים הקיימים, ישראל היא אחת המדינות הכי פחות קהילתיות באירופה.

 

 

דרור קשטן.  כל המאמנים שהעפילו למונדיאל אימנו גם מחוץ למדינתם - או שיש להם ניסיון באימון באחת מחמש הליגות הבכירות בעולם (ספרד, אנגליה, גרמניה, איטליה וצרפת). דרור קשטן. כל המאמנים שהעפילו למונדיאל אימנו גם מחוץ למדינתם - או שיש להם ניסיון באימון באחת מחמש הליגות הבכירות בעולם (ספרד, אנגליה, גרמניה, איטליה וצרפת). צילום: ראובן שוורץ

 

קשטן לא מתאים (סטטיסטית)

 

דברים נוספים שלומדים מהסטטיסטיקה הם שכמעט כל המאמנים שהעפילו למונדיאל אימנו גם מחוץ למדינתם - או שיש להם ניסיון באימון באחת מחמש הליגות הבכירות בעולם (ספרד, אנגליה, גרמניה, איטליה וצרפת). לדרור קשטן לא היה ניסיון כזה, כמובן. הוא גם עשה את כל קריירת האימון שלו בליגה הישראלית. שום דבר לא הכין אותו להתמודד מול יריביו האירופים, וזאת אף שהוא מבוגר יותר מהמאמן הממוצע שעלה למונדיאל ב־2010.

 

אפילו המאמנים הצעירים יחסית של מדינות קטנות כגון סלובניה וסלובקיה הם בעלי ניסיון באימון מחוץ למדינתם. לרוב גדול של המאמנים יש ניסיון באימון בצ'מפיונס ליג.

 

אבי לוזון וחבריו בהתאחדות יצטרכו להביא בחשבון את הסטטיסטיקה הזו. ראשי ההתאחדות יצטרכו להביא בחשבון גם את הנתון שמוכיח כי בריאות הכדורגל הישראלי במצב רע מאוד ביחס לאירופה. על כל 24,943 אזרחי ישראל יש מועדון כדורגל אחד. הממוצע במדינות האירופיות שעלו למונדיאל בדרום אפריקה מראה שעל כל 2,466 אזרחים יש מועדון. מהיכן תבוא הישועה? אולי מעבר לאוקיאניה יעזור לנו להעפיל למונדיאל? ספק גדול. גם בניו זילנד, שם הכדורגל הוא ספורט משני לרוגבי, יש מועדון כדורגל לכל 11,549 איש. לעזאזל, גם בפיג'י יש יותר מועדוני כדורגל מאשר בישראל!

 

הנבחרת הממוצעת

 

משחקים בינלאומיים: 578.5

 

מאמן: בן 57 — מאמן 21.5 שנה

 

מאמן את הנבחרת: 3.8 שנים

 

אוכלוסייה: 27.83 מיליון

 

מספר שחקני כדורגל: 2,907,392

 

שיעור מהאוכלוסייה שמשחקים כדורגל: 10.44%

 

מספר כדורגלנים רשומים: 1,116,408

 

מספר מועדונים: 11,285 (2,466 איש למועדון)

 

דירוג פיפ"א: 15.2

 

פרטי מדינה

 

דירוג איכות החיים של האו"ם: 24

 

מדד השחיתות: מקום 33

 

תוחלת החיים: 78.7

 

הוצאה על חינוך:5.3% מהתמ"ג

 

נבחרת ישראל

 

משחקים בינלאומיים: 423 (מתחת לממוצע)

 

מאמן: דרור קשטן, בן 65, מאמן 32 שנה (מעל הממוצע)

 

מאמן את הנבחרת מאז: 2006 (מעל הממוצע)

 

אוכלוסייה: 7,233,701 (מתחת לממוצע)

 

מספר שחקני כדורגל: 283,866 (מתחת לממוצע)

 

שיעור מהאוכלוסייה שמשחקים כדורגל: 3.92% (מתחת לממוצע)

 

מספר שחקני כדורגל רשומים: 43,866 (מתחת לממוצע)

 

מספר מועדונים: 290 (24,943 איש למועדון) - (מתחת לממוצע)

 

דירוג פיפ"א: 26 (מתחת לממוצע)

 

דירוג איכות החיים של האו"ם: 27 (מתחת לממוצע)

 

מדד השחיתות: מקום 32 (מעל הממוצע)

 

תוחלת החיים: 80.73 (מעל הממוצע)

 

הוצאה על חינוך: 6.9% מהתמ"ג (מעל הממוצע)

 

תוצר מקומי גולמי (תמ"ג): 202.1 מיליארד דולר

 

תמ"ג לנפש (באלפים): 28.6 דולר (מתחת לממוצע)  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x