כדורגל נגד דיכאון
הקהילתיות שיוצר הספורט עוזרת לאנשים לצאת מדיכאון. קבוצה מוצלחת גם עוזרת להם להרוויח יותר כסף. אבל התאבדותו של שוער נבחרת גרמניה רוברט אנקה מלמדת שעולם הספורט צריך לשים לב יותר ללחץ שמופעל על הספורטאים
רוברט אנקה, שוער נבחרת גרמניה והאנובר, נכנס לסטטיסטיקה בשבוע שעבר. אנקה התאבד בגלל דיכאון שנבע ממות בתו בת השנתיים ב־2006. את המעשה עשה לאחר שנודע לו כי הוא סובל מדלקת בקיבה שמנעה ממנו להתאמן. דיכאון, כך אומרים מומחים, תהיה המחלה השכיחה בעולם בעשור הבא. בישראל, כך לפי סקר שנערך לאחרונה לקראת יום המודעות לדיכאון, אחד מכל ארבעה סובל מסוג של דיכאון. כ־80% מהאוכלוסייה בעולם נפגעים או נחשפים לפחות פעם בחייהם לדיכאון הפוגע באיכות חייהם בכל המישורים. רוב החולים סובלים ואינם מטפלים בבעיה, שלעתים חבויה ואינה מראה את אותותיה.
דפרסיה פלוס טרגדיה או גורם לחץ גדול (גירושים, אבטלה, מחלה, משבר כלכלי וכדומה) יכולים לגרור אדם לעשות את המעשה האולטימטיבי כנגד עצמו — התאבדות.
חרדת נטישה
לדיכאון יש סיבות רבות. מדענים ופילוסופים רבים מעריכים שקצב החיים המודרני הוא הסיבה העיקרית לכך שמדי שנה יותר ויותר אנשים מדוכאים. בעולם הקפיטליסטי, האורבני, המהיר וחסר היציבות, אנחנו מנותקים מהטבע, מנותקים מקהילה, לחוצים מעבודתנו, מודאגים בגלל פגיעה במעמדנו. האדם, כך נראה, אינו בנוי למרדף הזה.
רוברט פרנקוויסט, סוציולוג מאוניברסיטת מיזורי סטייט שבארצות הברית, מצא קשר הפוך בין ספורט להתאבדות. בעצם, הוא מצא קשר בין התנתקות מספורט להתאבדות. הוא בדק 30 ערים שקבוצת הספורט שלהם עברה לעיר אחרת וגילה שנטישת הקבוצה הביאה לעלייה במספר ההתאבדויות. בערים שאיבדו קבוצה, למשל בקליבלנד שאיבדה את קבוצת הפוטבול בראונס לטובת בולטימור והשכונה הברונקס שאיבדה את קבוצת הבייסבול לדוג'רס, עלה שיעור ההתאבדויות בכמעט 15%. ולא שהאנשים האלה הרגו את עצמם בגלל שהקבוצה שלהם עזבה אבל לפי פרנקוויסט, "המעבר משנה באופן דרסטי את האופן את נקודת המבט על החברה".
המונדיאל מציל חיים
לפי מחקר שנעשה עבור הספר "Why England Lose", אירועי כדורגל גדולים (אליפויות עולם ואליפויות אירופה) מורידים באופן ניכר את מספר ההתאבדויות באופן יחסי לעומת שנים שבהן לא מתקיימים אירועי ספורט גדולים. המחקר נעשה באירופה וגילה שבגרמניה, למשל, במהלך חודשי יוני שבהם נערכו טורנירים כגון המונדיאל או היורו ירד מספר ההתאבדויות ב־45 מקרים, לעומת בחודשי יוני שבהם לא התקיימו טורנירים כאלה. בצרפת ניצלים כמעט 70 בני אדם במהלך חודשי יוני בזכות כדורגל.
בסקוטלנד יש 56% פחות אשפוזים הקשורים בהתמכרויות בשנים שבהן הנבחרת מעפילה לטורניר כדורגל נחשב. גם ניסיונות ההתאבדות מצטמצמים בזמן אירועי כדורגל.
הנתונים האלה כמעט לא קשורים לדרך שבה הנבחרת או הקבוצה משחקת. הפסד או ניצחון אינם משנים למתאבדים. לפי תומאס ג'וינר, שכתב את הספר "Why People Die by Suicide" לאחר שאביו התאבד, "הלכידות החברתית שמייצר הספורט" היא הסיבה לכך שאנשים מרגישים פחות לבד ולכן מתאבדים פחות. ניצחונות אמנם מייצרים יותר "לכידות חברתית", אבל גם בהפסדים אנשים "מרגישים ביחד". לא זו בלבד, "הטרגדיה שבהפסד" גם עוזרת לאנשים להימנע ממחשבות אובדניות. ג'וינר מצביע על נתונים שמראים כי אווירת הגיבוש החברתי ששוררת אחרי טרגדיה לאומית (למשל אירועי 11 בספטמבר או רצח קנדי) גרמה לכך שאנשים כמעט לא התאבדו בימים ובשבועות שאחרי.
"הלכידות החברתית" שנוצרת בשל אירוע ספורטיבי מאפשרת לאנשים מוטרדים, מדוכאים ומנותקים להתחבר עם אנשים אחרים: לדבר על כדורגל, כי זה מה שכולם עושים, ולהרגיש שהם שייכים לקהילה שוב.
אוהדים הם רווחיים
לפי דניאל וואן, פסיכולוג מאוניברסיטת מארי סטייט, אוהדי ספורט נוטים להיות שמחים יותר מאשר אנשים שאינם אוהדים קבוצות ספורט, ולכן הם חשופים פחות לרגשות כעס, דיכאון ולחץ. הסיבה לכך, לפי וואן, היא ש"אוהד הוא חלק מקהילה — גורם שמביא לכך שיש לאוהד חיבור עם יותר אנשים. הקשר הזה יכול לשמש בסיס לחברות עמוקה יותר וגם מספק תחושה שאתה שייך למשהו גדול יותר".
ויש גם היבט כלכלי לכל העניין. לפי מחקר של הכלכלן מייקל דייוויס והפסיכולוג כריסטיאן אנד מאוניברסיטת קסאבייר, קבוצת NFL מצליחה מעלה את הכנסות תושב העיר שבה היא נמצאת ב־120 דולר בשנה. החוקרים המכובדים מצביעים על כך שקבוצה מנצחת הופכת את התושבים לחרוצים יותר — ולמבזבזים גדולים יותר. בקיצור, אם הקבוצה שלך מנצחת, אתה עובד יותר זמן, לוקח יותר סיכונים, וקונה יותר, ואלו פעולות שעוזרות לכלכלה המקומית.
דייוויס ואנד בדקו את ההכנסה השנתית של אדם לעומת הצלחה של קבוצת NFL בעיר שלו בין השנים 1969 ל־1998 ומצאו שכל ניצחון מוסיף כ־10 דולרים להכנסה ממוצעת של אדם. "כשהרבה אנשים נתונים במצב רוחם טוב, זה עשוי לעזור לכלכלה", אומר אנד.
עוד עולה מהמחקר כי אוהדים לא רק שמחים יותר כשהקבוצות שלהם מנצחות, הם גם מרגישים חכמים יותר, בריאים יותר, בני מזל רב יותר ואפילו — מושכים יותר. אנשים שמרגישים מאושרים ובטוחים בעצמם נוטים גם להיות יותר מצליחים בעבודה ובלימודים. בקיצור, קבוצה שיוצרת סביבה קהילה טובה לה מבחינה כלכלית ויותר חשוב, נפשית.
כדורגלנים, מיותר לציין, נתונים בלחצים גדולים מאוד לעומת עובדים אחרים, שכן עבודתם נעשית לעיני כל. הם נבחנים בכל דקה ועבודתם נתונה לביקורת של מאות אלפי אנשים. הלחץ הזה עשוי להשפיע על בריאותם הנפשית באופן נחרץ. יש לשים לב לבריאותם הנפשית של כדורגלנים כפי ששמים לב לבריאות גופם כדי שמקרה כמו זה של אנקה לא יחזור על עצמו.