$
עסקי ספורט

כאב הראש המקוון של מרדוק

אלפי אוהדי כדורגל ברחבי העולם צפו אתמול במשחק של מנצ'סטר יונייטד נגד צ'לסי מבלי לקנות כרטיס למשחק או לפתוח את הטלוויזיה. המפסידים הגדולים הם הערוצים בתשלום

בלומברג 16:2909.11.09

אלפי אוהדי כדורגל ברחבי העולם צפו אתמול במשחק של מנצ'סטר יונייטד נגד צ'לסי מבלי לקנות כרטיס למשחק או לרכוש את שירותי הטלוויזיה בתשלום. הם צפו במשחק בחינם, באופן לא חוקי באינטרנט.

 

"בעיית הפיראטיות של הטלוויזיה נעשית מאד מאד רצינית, חלק מהשידורים של אירועי הספורט העיקריים הפכו להיות נגישים למיליוני אנשים ברחבי העולם", אומר כריסטופר סטוקס, מנכ"ל NetResult, חברת זכויות יוצרים מקוונת, שבין לקוחותיה נמנים הפרמיירליג ומארגני משחקי סוף השבוע. "לפני שנתיים, השידורים הללו היו איטיים ואיכות התמונה היתה ירודה. האיכות רק הולכת ומשתפרת".

 

"ליותר אנשים יש היום חיבור לאינטרנט מהיר, והאתרים הלא חוקיים מאיימים על ההכנסות של ערוצי שידור כגון רשת סקיי של רופרט מרדוק וערוץ מדיהסט בבעלותו של ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, שמשלמים מיליארדי דולרים עבור זכויות השידור הבלעדיות. הכדורגל מהווה את מקור המשיכה העיקרי למנויים לשירותי הטלוויזיה בתשלום באירופה, ההכנסות מהמנויים עמדו בשנה שעברה על 27.3 מיליארד יורו (44 מיליארד דולר).

 

 

צלם במשחק של אנגליה נגד אוקראינה. המשחק שודר באנגליה רק באינטנרט צלם במשחק של אנגליה נגד אוקראינה. המשחק שודר באנגליה רק באינטנרט צילום: רויטרס

 

יותר מ-200 אתרים שמשדרים בחינם

 

פיראטיות מסוג זה "רק הולכת ונהיית גדולה יותר בכל שנה" ו-2009 קרוב לוודאי שתהיה גרועה יותר מ-2008, מעריך סטוקס. NetResult סוקרת את האינטרנט בחיפוש אחר שידורים ישירים לא מאושרים של אירועי ספורט, היא מצאה בעונת 2007/08 177 אתרי אינטרנט ייעודיים שמשדרים משחקים ישירים של משחקי הפריימרליג.

 

המשחק בפרמיירליג משך 238 אלף אנשים שצפו דרך האינטרנט, 50% מהם היו בסין ו-13% בבריטניה. זכויות השידור של משחקי הפרמיירליג שייכות ל- BSkyB, ספקית שירותי הטלוויזיה בתשלום הגדולה בבריטניה, ו-ESPN.

 

הפרמיירליג היא מפסידה נוספת מהטרנד המתפתח. היא שואפת להרוויח יותר מ-625 מיליון ליש"ט (1.1 מיליארד דולר) משידורים בינלאומיים בסבב החדש של מכירת הזכויות. 211 מדינות משדרות באופן ישיר את משחקי הליגה, וליותר מ-500 מיליון בתי אב ברחבי העולם יש גישה אליהם.

 

על מנת להימנע מגורל דומה לזה של תעשיית המוזיקה, שהפסידה כשליש מכל ההכנסות בעשור האחרון להורדות הלא חוקיות, מספר מפעילי שירותי טלוויזיה בתשלום השיקו הצעות משלהן לשידור באינטרנט, זאת מתוך הנחה שרוב הצרכנים יעדיפו לשלם עבור שירות חוקי שיאפשר להם לצפות במשחקים דרך הטלפונים הסלולאריים או המחשבים שלהם בבית או בזמן נסיעה.

 

על מנת לצפות במשחקי הליגה ב-BSkyB, הצרכנים צריכים להירשם לחבילת הפרימיום של סקיי ספורט, בנוסף לחבילת שירותי הטלוויזיה בתשלום הבסיסית של החברה. לקוחות סקיי יכולים לצפות ולהוריד תכניות בחינם דרך נגן הטלוויזיה המקוון Sky Player. צרכנים שאינם לקוחות של סקיי יכולים להירשם לחבילות הטלוויזיה של Sky Player כדי לצפות בשידור חי בערוצים מסוימים ובמבחר תכניות.

 

לשירות הצפייה באינטרנט יש מאות אלפי משתמשים רשומים, אומר סטיבן גיינור, דובר החברה. בחודש שעבר BSkyB החלו להציע את שירותי נגן הטלוויזיה דרך קונסולת המשחקים של מיקרוסופט Xbox 360, והיא זמינה כעת ב- Windows 7 של מיקרוסופט.

 

45% מסין; 17% מאיטליה

 

"חלק ממפעילות שירותי הטלוויזיה בתשלום כמו BSkyB עושות יותר מהאחרות, אך עדיין מצפה לכולן הרבה עבודה", אמר ארבינד וונוגפול, אנליסט טלוויזיה בחברת סקרין דיג'סט. "עוד לא מצאו את נוסחת הקסם".

 

לחברת ניוז קורפ של מרדוק יש אחוזים במספר חברות המחזיקות בזכויות לשידור משחקי הכדורגל בבריטניה, אירלנד, גרמניה ואיטליה. קאנאל פלוס, שבבעלות ויוונדי, מחזיקה בזכויות בצרפת, ספרד ופולין. מדיהסט של ברלוסקוני השיקה ב-2008 את הערוצים בתשלום על מנת להתחרות בערוץ סקיי איטליה של מרדוק. מדיהסט נלחמת בשידורים הלא חוקיים ועשויה לנקוט בצעדים משפטיים נגדם, מסרה דוברת של החברה.

 

מספר האתרים הפיראטיים רק הולך וגדל. NetResult מצא שבעונת 2007/08 עשרות אתרים הציעו שידורים לא מאושרים של משחקי הבונדסליגה בגרמניה, 53 של סריה A באיטליה ו-49 של ספרד. שידור של משחק בין אינטר וקליארי ב-2008 נצפה על ידי 169 אלף צופים, כש-45% מהם מסין, ו-17% באיטליה. 

 

 

שחקני יובנטוס חוגגים. האם האתרים פוגעים בקניין של ליגות הכדורגל באירופה? שחקני יובנטוס חוגגים. האם האתרים פוגעים בקניין של ליגות הכדורגל באירופה? צילום: אי פי אי

 

חוקי או לא חוקי?

 

מהפרמיירליג נמסר כי ננקטו בשנה שעברה צעדים משפטיים והוצא צו מניעה נגד שלושה אתרים לא חוקיים. הליגה עובדת בשיתוף עם NetResult, ששולחת התראות לאתרים לא חוקיים ודורשת מהם להיסגר ולא יינקטו צעדים משפטים נגדם, אומר ניק נובלס דובר מטעם הליגה.

 

ניתן לצפות בשידורים של משחקי ספורט גם ברשתות עמית לעמית (peer- to-peer sites) כגון UUsee, Sopcast ו- TVAnts, שמאפשרות למשתמשים להעלות סרטים משל עצמם ולשתף אותם עם שאר הגולשים. המשתמשים יכולים ליצור את השידור על ידי גניבת האות הטלוויזיוני או על ידי צילום המשחק שמשודר בטלוויזיה באמצעות מצלמת רשת. אתרים אחרים כמו Justin.tv ו- uStreamפועלים בדומה ליוטיוב.

 

בעוד שהמחזיקים בזכויות השידור מאשימים חלק מהאתרים בכך שהם מעודדים פיראטיות, מפעילי האתרים מתעקשים שהם אינם מבצעים פעולות לא חוקיות, מהסיבה הפשוטה שהם רק מספקים פלטפורמה לשידורים, שאחרים משתמשים בהם להפרת זכויות. באתר Justin.tv נכתב כי הם מכבדים את הזכויות של בעלי התכנים. אותם אנשים שמשתמשים באתרים אינם "מורשים להשתמש בשירותים לשום מטרה אחרת מלבד הפצה או קבלה של תוכן מקורי או מורשה".

 

דויטשה טלקום, שמשדרת את המשחקים המרכזיים בליגה הגרמנית באינטרנט, אינה מגדירה את האתרים הלא חוקיים כ"איום חמור" מכיוון שאיכות השידור בהם אינה ניתנת להשוואה עם המוצר של החברה עצמה, מסביר הדובר פרנק דומאלה.

 

אולם הקרב נגד האתרים הפיראטיים הוא "מסורבל" מכיוון שקשה לעקוב אחר אותם אנשים שמנהלים אותם, מסביר סטוקס מ- NetResult. רוב האתרים ממוקמים באסיה ובמזרח התיכון. בנוסף, לאחר שמגישים לבעלים צווים משפטיים, האתרים לרוב פשוט עוברים למדינה אחרת או משנים את שמם.

 

"תעשיית המוזיקה היתה אחת הקורבנות הראשונים של הפיראטיות הדיגיטלית מכיוון שלא היה צורך בפס רחב במיוחד כדי להוריד שירים", מסביר אלכסנדר ווישץ, אנליסט בסטנפורד אנד פור לונדון. "אך ככל שמהירות האינטרנט רק הולכת וגדלה, כך יגדל הלחץ על תעשיית הטלוויזיה והמשקיעים יכולים רק לקוות שערוצי השידור ובעלי הזכויות יצליחו למצוא את הפתרון הנכון".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x