כך נבנה אצטדיון בדרום אפריקה: שחיתות, העלמת מס ורצח
אצטדיון מבומבלה הוא אחד האצטדיונים החדשים המרשימים ביותר שנבנו לקראת המונדיאל ב-2010 אבל תהליך בנייתו רווי בסיפורי שחיתות, גניבה ואפילו רצח
אצטדיון מבומבלה הוא אחד האצטדיונים החדשים המרשימים ביותר שנבנו לקראת המונדיאל שייערך בשנה הבאה בדרום אפריקה. הוא ממוקם בסמוך לגבעות המדהימות בצפון מזרח המדינה, ונתמך על ידי עמודים כתומים המזכירים ג'ירפות. אך האצטדיון שנבנה בעלות של קרוב ל-1.3 מיליארד ראנד (172 מיליון דולר) הוכתם בעקבות שורה של שערוריות, כולל רציחתו, ככל הנראה מעשה ידיו של רוצח שכיר, של בכיר בעירייה שחשף שחיתויות.
האצטדיון נבנה מחוץ לעיר נלספרויט, שנחשבת כיציאה לפארק הלאומי הגדול ביותר במדינה, פארק קרוגר (מכאן הג'ירפות), הידוע בשל היופי שלו וכמקום גידול של רוב פירות ההדר והאבוקדו של דרום אפריקה. אולם השערוריות הרבות סביב הפרויקטים של המונדיאל מטשטשות את היופי הזה.
השערוריות כוללות ניסיון כושל של העיר להפקיע את אדמת האצטדיון מהבעלים, קהילת מטספני (Matsafeni) תמורת ראנד אחד, האשמות לגבי קיום מכרזים לא חוקיים, תשלומים מופרזים, ניגוד אינטרסים והעלמות מס. בשנה שעברה שופט עליון זועם דחה את העסקה, והאשים את העיר בהתנהגות המזכירה את זו של האירופאיים קולוניאליים שניסו לקנות את האדמה תמורת מראות וכפתורים.
אצטדיון על חשבון בתי ספר
מטספני הסכימו על מכירת הקרקע תמורת 9 מיליון ראנד. מנהל העירייה ג'וזף דלדלה, הושעה בתחילת השנה שעברה מתפקידו לאחר שחקירה שביצע משרד עורכי דין מקומי חשף שהתנהלותו הלא תקינה הובילה את העירייה לעבר פשיטת רגל. בן בריתו, ראש העיר ג'סטיס נסיבנד, פוטר, והעירייה מנוהלת כעת על ידי מועצה חיצונית. ג'ימי מוללה, המבקר הראשי של אי התקינות נרצח בינואר בביתו. החקירה עד כה לא הובילה למעצרים.
בניית האצטדיון, שעומדת לפני סיום, נדחתה בשל מחאות חוזרות ונשנות ועימותים אלימים בין המשטרה לבין התושבים המקומיים שמחו על כך שהאצטדיון נבנה על חשבון בניית בתי ספר חדשים במקום אלו שנסגרו בשל הפרויקט.
בכפר מטאפין (Mataffin) השוכן בסמוך לאצטדיון אין חשמל ומים זורמים, לכן המשחקים ייערכו ככל הנראה על רקע נוף של בקתות פח שבהם אנשים חיים בתנאים מחפירים בלי מים או ביוב.
במקביל, ההתרגשות בדרום אפריקה לקראת המונדיאל רק הולכת וגוברת, ונלספרויט מקושטת בפוסטרים צבעוניים לקראת הטורניר. אך במטאפין לא נרשמה כל התלהבות. "אנחנו לא מרוצים מכך שהמונדיאל מגיע לדרום אפריקה", אומרת שרה שבנגו, מובטלת בת 29 ואם לשלושה, בעודה שואבת מים מחור באדמה במרחק ראייה מהאצטדיון.
מושחתים, נמאסתם!
"רק כמה פקידים מושחתים והחברים שלהם ירוויחו מזה. האנשים שחיים על האדמה לא יקבלו דבר". היא סיפרה לרויטרס. חברתה קלינה סיבוי מסכימה. "אנחנו משתמשים במים האלה לשתייה, לאפייה ולרחצה. הילדים נעשים חולים ומשלשלים... מאז שהם בנו את האצטדיון אנחנו מקווים לקבל עזרה בהשגת שירותים מסוימים אך דבר לא קורה, אין מים או חשמל".
ארבע בנות שקולעות אחת לשנייה את השיער מתחת לעץ ליד שביל עפר בכפר מספרות שהן כבר שבועיים לא הולכות לבית הספר בגלל שביתה הקוראת לבניית כיתות לימוד חדשות.
בתי הספר שלהם עברו הסבה ב-2007 למשרדים של הקבלנים של האצטדיון, והילדים הועברו לכיתות זמניות, שלדברי התושבים הם למעשה מכולות שעברו הסבה. הבנות מספרות שמזגנים שהותקנו בשנה שעברה פעלו בדיוק לשבועיים.
התושבים הראו לרויטרס מסמך עליו חתמו בכירים מקומיים בספטמבר 2008, ובו הבטחה לבניית בתי ספר חדשים עד ליולי האחרון. התסכול מכך שההבטחה לא קוימה התפרץ בתחילת החודש כשצעירים יידו אבנים והתעמתו עם המשטרה בשלושה מקרים שונים. ניידת משטרה הוצתה. התושבים מספרים שהמשטרה הגיבה בפריצה לבתים ובירי כדורי גומי. פומזיל רוי בת ה-23 הציגה לנו פצע מכוער ברגלה שלדבריה נגרם מכדור גומי.
מלקולם מוקומין, דובר המשטרה מסר כי רק שני שוטרים ומפגין אחד נפגעו. הוא הכחיש את הטענות שהשוטרים פרצו לבתים. במהלך ישיבת מועצה עלתה השאלה, מה יחשבו אוהדי הכדורגל כשהם יראו את מטאפין, אחד התושבים השיב: "הם יחשבו שהם הגיעו לגיהנום".
דיפר מוגאל, מהעירייה הודה שהשערוריות פגעו במוניטין של העיר. "בלי קשר לאמיתות של האירועים". אך לדבריו, אף אחת מההאשמות לא הוכחה, ועד שזה יקרה, הוא לא מודאג לגבי ההשפעה על הגביע העולמי.
כשנשאל לגבי בתי הספר, הוא הוסיף: "זה נושא שבאמת מדאיג אותנו, מכיוון שהיינו חלק מהבכירים שאישרו את בניית בתי הספר". בניית האצטדיון צפויה להסתיים עד לסוף השנה, ואילו המים והחשמל שיסופקו לו יועברו גם למטאפין עוד לפני תחילת הטורניר. אולם מנגד הוא אמר לרויטרס: "אנחנו באפריקה, אנחנו לא צריכים לסגור דברים רק בגלל שהם מכוערים".
ראש עיריית נלספרויט, לאסי צ'יוואיו, הודה שהמצב במחוז הוא "מאד כואב...אני חייב להודות שבמקרה הזה אכזבנו את האנשים. "הוא הבטיח שבניית בתי הספר החדשים תחל בקרוב. אולם רבים נותרו סקפטיים, כולל עורך הדין לזכויות אדם,
ריצ'רד ספור שעזר למלהיפטר מהמנהיגים המושחתים שהסכימו למכירת האדמה תמורת ראנד אחד. לדבריו זו הייתה עסקה מושחתת שהטיבה רק עם מספר פוליטיקאים.
"הם הבטיחו לבנות בית ספר חדש, הם הבטיחו כנסייה חדשה, הם הבטיחו הרבה דברים...כל אחת מההבטחות הללו הופרה, הם לא עשו דבר", אומר ספור. "ברור לי עכשיו שמאוחר מדי לפעול למען מטאפין, כך שהמבקרים יגיעו לכאן ומיד יראו את שכונות העוני...זוהי סיטואציה מכאיבה".