"משנות התשעים הפקידו אצל מוני כסף. כולם ידעו מזה"
כדורסלנים, מאמנים, שחקני עבר ממכבי תל אביב ומהקבוצות היריבות בישראל ובאירופה מספרים על "בנק" שמוני פנאן ניהל בו מיליונים ממשכורתיהם ונכסיהם. פנאן דאג לתשואה של 3%–4% בחודש, וה"מוסד הפיננסי" שלו שגשג לאורך שנים ארוכות, עד מותו הטרגי של המנהל המיתולוגי
מאז שנות התשעים המוקדמות ניהל מוני פנאן, מנהל מכבי תל אביב המיתולוגי, יחסים חבריים, מקצועיים וכלכליים עם שחקנים, מאמנים ומנהלי קבוצות בכירים בכדורסל ובכדורגל הישראלי.
פנאן, שבנה מערכות יחסים אבהיות עם השחקנים של מכבי תל אביב, זכה לאמונם של שחקני הקבוצה ושל שחקני הקבוצות היריבות ובעזרת כספם פיתח את מה שמוגדר בעולם הכדורסל הישראלי "הבנק של פנאן".
עשרות ואפילו מאות אנשי כדורסל ישראלי היו מושקעים בבנק של פנאן. חלקם השקיעו עד כ־2 מיליון דולר במוסד ה"פיננסי". פנאן היה מעביר את הכסף למשקיעים שונים, בארץ ובחו"ל, כדי שינהלו אותו באמצעות השקעות שונות. יצוין כי לפני כמה שנים אישר פנאן כי הוא עובד בחברת יו־שר פיננסים והשקעות בע"מ, שפעלה מרחוב הר סיני 2 בתל אביב ועסקה בניכיון צ'קים ובמתן הלוואות בשוק האפור. היום מספר הטלפון של החברה מנותק. לדברי שחקני חיזוק של מכבי תל אביב בשנים האחרונות, פנאן היה גם חלפן הכספים שלהם.
"זה התחיל לפני הרבה שנים. אני הייתי שם ב־92' וכבר אז שמעתי וראיתי וידעתי שאנשים היו מפקידים אצל מוני כסף, זה לא משהו חדש, וכולם ידעו על זה", אומר שחקן עבר במכבי ששיחק בתחילת שנות התשעים בקבוצה. "אנחנו מדברים על משהו שמתנהל כ־20 שנה, ושאף אחד לא יתחבא ולא יסתתר ולא ייתמם שהוא לא ידע. כולם ידעו ובשביל כולם זה היה בסדר, ובמכבי כל עוד היה שקט ושמרו על המשפחתיות - אז הכל היה בסדר. גם עכשיו כשזה מתפוצץ הם לא מדברים על זה, אבל ימים יגידו".
ואז באטיסטה התקשר
ביום שני בבוקר התקשר שחקן עבר של מכבי תל אביב למוני פנאן. השחקן, אסטבן באטיסטה, משחק כיום בפונלאברדה הספרדית עם טל בורשטיין, גם הוא לשעבר שחקן מכבי תל אביב. ככל הידוע, ביקש באטיסטה כמה פעמים בחודשים האחרונים לברר מה מצב השקעתו ב"בנק של פנאן". לא ברור כיצד התפתחה השיחה ביום שני ואם יש קשר בינה לבין מה שקרה אחר כך. זמן לא רב אחריה החליט המנהל המיתולוגי לשעבר של מכבי תל אביב לשים קץ לחייו.
באטיסטה, שכבר לפני כמה חודשים בירר בנוגע למצב כספו אצל פנאן, לא היה הראשון שהתקשר לשאול מה קורה עם כספו בימים האחרונים. מאז היעלמותו של איש העסקים האנגלי, ניק לוין, התקשרו כמה משקיעים ב"בנק" של פנאן, חלקם בכירים ביותר בתעשיית הספורט בישראל, כדי לברר מה עלה בגורל הכסף שלהם.
"מוני אף פעם לא כפה את עניין השקעת הכספים על אנשים", מספר גורם לשעבר במכבי. "תמיד אנשים באו אליו, אלה היו דברים חוקיים. למוני יש 'מילה' וכנראה סיים את חייו רק בגלל הצער האמיתי על כך שחבריו איבדו כסף. מוני התעסק בזה במשך השנים, אבל הדברים תמיד התנהלו בצורה מדהימה. מילה שלו היתה מילה, אפשר היה לסמוך עליו לחלוטין. יכול להיות שההסתבכות שלו נבעה מכך שהשקיע את הכסף במקום מפוקפק. אולי הוא נעקץ והפסיד את הכסף שלו. הסכומים של הכל ביחד הם אדירים, רק כדי לנהל את זה צריך מסלקה של בנק".
לפי דבריו של שחקן עבר של מכבי, "פנאן ראה שהוא נכנס לתוך באר שהוא לא יכול לצאת ממנה. אין סרט כזה שלמוני היה כסף והוא לא החזיר, זה לא יכול להיות, כנראה הכסף פשוט נעלם".
ממס ההכנסה נמסר כי מעולם לא התנהלה חקירה נגד מוני פנאן.
כזכור, לפני כשנה סיים פנאן את תפקידו כמנהל קבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב. אחד האנשים שדחפו להחלפתו של פנאן היה דיוויד פדרמן, מבעלי הקבוצה. לדברי מקורביו של פדרמן, הוא הביע מורת רוח מה"עיסוק הצדדי" של פנאן. לפי גורם בהנהלת המועדון, זה היה שורש אחד מחילוקי הדעות המשמעותיים, שהביאו בסופו של דבר לעזיבתו של פנאן.
"לוין קבר אותו"
השחקנים, גם מהקבוצות היריבות של מכבי תל אביב, אפילו יריבות מרות כמו הפועל ירושלים, השקיעו עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים ב"בנק של פנאן". ה"תוכנית העסקית" הבטיחה כביכול תשואה של 3%–4% בחודש. 1.5% היו חוזרים לידי השחקנים והשאר היה נותר בידי פנאן.
בין שמות המשקיעים לכאורה ב"בנק של פאנן" שהועלו אתמול על ידי כמה גורמים בענף הכדורסל אפשר למנות שחקני עבר במכבי כגון שארונאס יאסיקביצ'יוס, ניקולה וויצי'ץ, טל בורשטיין ועוד שחקנים ומאמנים רבים.
לפי מקורות, גם ראדיסאב צ'ורצ'יץ' (צ'ורה) היה מושקע בבנק של פנאן, גם בעת ששיחק ביריבה הפועל ירושלים. צ'ורה, ש"נתפס" על חם אוכל פיצה בדירתו של פנאן ערב משחק גורלי מול מכבי תל אביב, היה אחד מבין שחקנים ומאמנים רבים של היריבות של מכבי ששמרו על קשרים עסקיים וחבריים עם פנאן.
השאלה הגדולה כיום היא מה קרה לכסף? מקורבים לפנאן ולמכבי מספרים שהיה זה ניק לוין, מנהל ההשקעות הבריטי, ש"קבר את פנאן". לדבריהם, המנהל לשעבר של מכבי השקיע כסף רב דרך לוין, ופשיטת הרגל של איש העסקים האנגלי, שבין השאר התרועע עם חברי הנהלת מכבי תל אביב ובכירים בספורט הישראלי, הותירה את ה"בנק של פנאן" חסר מזומנים. לוין היה ידוע בקשריו עם חברות ישראליות שהנפיקו בבורסה הלונדונית. הוא ניהל אורח חיים ראוותני ונוצץ, גר בבית מפואר, טס במטוס פרטי וניהל עבור עשירי בריטניה וישראל השקעות בהיקף של עשרות מיליוני ליש"ט. רבים מלקוחותיו היו מתחום הספורט, בהם מיקי דורסמן ודניאל יאמר. בשבועות האחרונים הוא נעלם לאחר שפשט רגל והשאיר אחריו חובות של מיליונים.
אברהם מלצמן, מבעלי מסעדת 206 ומקורב של פאנן ולוין: "הייתי קרוב אל מוני גם אחרי שהוא עזב את מכבי, היינו מדברים לפחות פעם בשבוע, הוא היה מגיע בדרך כלל בימי שישי לאכול במסעדה. אין לי גם תשובה חד־משמעית לשאלה אם ההתאבדות היא בגלל עניין הכספים. גם כל השמות שמעלים עכשיו הם בגדר שמועות. כמקורב אליו אני אומר שאין לזה שום בסיס".
מלצמן אומר על חברו ש"הוא התעסק בנושא הפיננסי, הוא היה איש פיננסים ובזה אין ספק. היתה חברה בבעלותו שישבה ליד בית הכנסת הגדול בתל אביב, אבל אני לא יודע על שום מקרה שבו כספים הלכו ולא חזרו. הכל היה כשורה ואני גם חושב שבאיזה קטע הוא העדיף לא להתעסק עם השחקנים, במיוחד לא עם אלה של מכבי, בנושאים הכספיים, כדי שלא יהיו תלויים בו ולא הוא בהם. לא יודע לגבי השמות, הכל שמועות ואין לאף אחד ביסוס. הוא לקח איתו את סודו לקבר".
"סבל מדיכאון"
פנאן, לפי מקורביו, סבל מדיכאון לאחר שנאלץ לעזוב את תפקידו במכבי תל אביב. גם הפרידה מאשתו לא היתה קלה, וקל להבין שהכסף שאיבד לחבריו היה עוד מכה קשה.
"אילו האנשים היו יודעים שמוני בצרות, אני חושב שהם היו מוותרים לו על הכסף, כי אי אפשר להסביר במילים את מה שהוא עשה בשביל כולם. הוא תמיד טיפל בכולם, נתן לך כל מה שהיה בהישג ידו, דברים מדהימים שלא היו קשורים לחוזים כתובים. הכל מהלב, מהרגש", אומר אחד המקורבים.
כל המשקיעים כביכול בבנק של מוני פנאן הכחישו שהשקיעו כספים אצלו. מכמה מהמוזכרים בכתבה אי אפשר היה להשיג תגובה עד סגירת הגיליון.
מי השקיע בבנק של פנאן?*
שארונאס יאסיקביצ'יוס - 2 מיליון דולר
אסטבן באטיסטה - 850 אלף דולר
ניקולה וויצ'יץ' - 800 אלף דולר
טל בורשטיין - 500 אלף דולר
* על פי הערכות של גורמים בענף