משטרע לכדורגל
עלויות שיטור ואבטחה שואבות כ־30% מסך ההכנסות ממכירת כרטיסים ומנויים של הקבוצות הגדולות, ואצל הקטנות זה מגיע ל־100% מההכנסות. כולם מסכימים שהמצב מעוות, אבל איכשהו לא מוצאים פתרון
לפני כל משחק בית של כל קבוצה בליגת טוטו מתקיימת פגישה מוקדמת בין נציגי הקבוצה לנציגי המשטרה. אנשי הקבוצות סוקרים בפני אנשי המשטרה את זהות היריבה, את אופי קהל אוהדיה ואת יחסיו עם אוהדי הקבוצה המארחת. במשטרה קובעים את מספר השוטרים, הסדרנים, הפרשים והמחסומים שילוו את האוהדים לקראת המשחק, במהלכו ולאחריו.
כמעט תמיד, כך אומרים אנשי קבוצות הכדורגל, מיד אחרי שבמשטרה מציבים את הדרישות שלהם מתחיל בחדר ויכוח על מספר השוטרים, הסדרנים, הפרשים וכו'. יש ויכוחים שנראים כמו משא ומתן על סחורה בשוק ויש ויכוחים שמגיעים לדציבלים גבוהים, אבל בדרך כלל הקבוצות יוצאות עצבניות יותר ועם חור בכיס.
בכדורגל הישראלי, אתם מבינים, הקבוצות משלמות את הוצאות השיטור והאבטחה. וזו חתיכת הוצאה.
200 אלף שקל לדרבי
בדיקת "כלכליסט" העלתה כי קבוצה בכירה בארץ מוציאה בשנה סכום של כ־2.5 מיליון שקל עבור הוצאות אבטחה, שכוללות שיטור ואבטחה. במקרים מסוימים עלויות השיטור שואבות 10% מההכנסות הטבעיות של קבוצות גדולות וכ־30% מסך הכנסותיהן ממכירת כרטיסים ומנויים.
במשחק צמרת בליגת טוטו מקבלת המשטרה כ־200 אלף שקל. בדרבי תל אביב, למשל, ההכנסה הממוצעת עומדת על 500 אלף שקל לקבוצה המארחת. 50 אלף שקל מופנים לשימוש בבלומפילד, מה שמותיר את הקבוצה המארחת עם פחות מ־250 אלף שקל ברוטו מהמשחק שאמור היה להיות הרווחי ביותר בליגת טוטו (מכבי תל אביב והפועל תל אביב הן בעלות הכרטיסים היקרים ביותר).
עוזי שעיה, מנכ"ל מכבי תל אביב, ואביב בושינסקי, יו"ר מכבי תל אביב, דורשים שינוי מוחלט בנושא הזה. "זה הגיע לרמות אבסורד. אין בכלל זכות לערער על החלטת המשטרה", אומר בושינסקי. "המשטרה היא גוף שקובע באופן שרירותי כמה הוא רוצה בכל משחק ובזה זה נגמר. המשטרה מחליטה שיש התרעות ולי אין כלים לאמת אותן. יש הרגשה שהמשחקים משמשים השלמת הכנסה לשוטרים, בוודאי בשבתות".
במכבי בודקים ובוחנים כרגע פיילוט שבו יוחלפו הסדרנים היקרים עם הגופיות הזוהרות באנשים שישמרו על הסדר מטעם הקבוצה. "אם אני אביא סדרנים מטעמי, נאמני ביטחון — אני גם אפרנס את האנשים שלי ולא את השוטרים וגם תהיה לי יותר בקרה על העניין. מטורף כמה שזה פוגע בנו מבחינה כלכלית", אומר בושינסקי.
"חישובים מוטעים"
ישנן גם טענות לגבי "חישובים מוטעים" של המשטרה שמעסיקה יותר מדי שוטרים בכל משחק. הקבוצות הגדולות מתכננות להוביל מהלך שלפיו המשטרה תבחן מחדש את החישובים ותקזז את עלויות משחקי הבית הבאים. הקבוצות רוצות גם שההתאחדות לכדורגל, שכרגע אינה משתתפת בעלויות האבטחה, תעזור בנושא הזה. כעת נמצאים שני הנושאים הללו בדיונים משפטיים.
ליגת האלופות - "לא הגיוני לשלם מחיר כזה"
הוצאות השיטור של ליגת טוטו מתגמדות ביחס להוצאות השיטור של משחקים באירופה.
במשחק ליגת האלופות האחרון שבו אירחה מכבי חיפה את באיירן מינכן הגרמנית, רשם יעקב שחר צ'ק על סך 500 אלף שקל לשיטור ואבטחה. "לא הגיוני לשלם מחיר כזה למשחק כשאין בכלל קהל לקבוצה היריבה ואין מודיעין על יריבויות בין שני הקהלים", אומר גורם בכיר באלופה, "זה פשוט מוציא אותך מדעתך".
נקודת האור היחידה בסיפור הזה בוקעת דווקא מקריית אליעזר, שם הגיע מנכ"ל הקבוצה, איתמר צ'יזיק, לסיכום עם המשטרה שלפיו יושבי יציע ג' המוגדרים בעייתיים מתחייבים לא לזרוק חזיזים או בקבוקים למגרש כל עוד המשטרה לא נכנסת ליציע.
לטענת החיפאים, הפרויקט עובד. כתוצאה מכך במשחקים של 8,000 אוהדים — הנחשבים למשחקים בינוניים — אין יותר מ־60 שוטרים. במשחקים אחרים יש כ־100 שוטרים למשחק.
פי 10 מההכנסה
עוזי שעיה, מנכ"ל מכבי תל אביב, מספר כי משחק גביע טוטו שלו מול הפועל רמת גן לפני כחודש עלה לו בהפסד אדיר בעקבות הוצאות האבטחה. לטענתו, ההכנסות שלו מהמשחק הסתכמו בכ־3,500 שקל, והאבטחה באותו משחק עלתה כ־35 אלף שקל. "אני רוצה לדעת שאם אני מקבל קנס על זריקת חזיז או דברים מהסוג הזה, הסכום הזה יתקזז לי עם עלות השיטור של אותו משחק. זה צדק וזה היגיון בריא", הוא טוען. "האחריות הזאת לא חלה על המשטרה. אם מבריחים רימוני עשן אז אני כמובן אחראי. הסכומים האלה מופרכים. אין קשר בין מה שאתה משלם לבין רמת האבטחה שאתה מקבל והאחריות של אלו שמקבלים את הכסף".
אגב, לא רק הקבוצות הגדולות מתלוננות וכועסות על עלות השיטור. כל הקבוצות האחרות ניגנו את אותה מנגינה, ולטענת כולן ההתאחדות חייבת לעזור בעלויות השיטור מכיוון שבכל מקרה היא "גובה מס" של 10% מכל הכרטיסים. "בהתאחדות חייבים לגרום להפחתת העלות התפעולית לקבוצות", אומרים בכירים בקבוצות ליגת העל.
"כשהמשטרה מתארגנת למשחק הם לוקחים לעצמם הרבה מקדמי ביטחון", מבין מנכ"ל מכבי נתניה קובי בלדב את הכחולים. "אבל מצד שני זה פוגע נואשות בהכנסה".
מההתאחדות לכדורגל נמסר בתגובה: "ההתאחדות לכדורגל משלמת מדי שנה מיליוני שקלים עבור שיטור ואבטחה למשחקי נבחרות ישראל, גביע המדינה וגביע טוטו. ישראל היא המדינה היחידה באירופה שבה ההתאחדות והקבוצות משלמות עבור שיטור, וההתאחדות לכדורגל פועלת במישור המשפטי והחקיקתי על מנת לשנות את המצב שעל פיו הן הקבוצות והן ההתאחדות נושאות בעלויות השיטור. בעבר, עלויות אלה היו באחריות המדינה ולשם הן צריכות לחזור, שכן הכדורגל הוא אירוע חברתי־קהילתי והיחס אליו צריך להיות בהתאם".
ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל מוחה בתוקף על הדברים המצוטטים מפי בעלי התפקידים בקבוצות הכדורגל, שכן זה שלוש שנים משטרת ישראל מבקשת ממשרד הספורט, מההתאחדות לכדורגל ומבעלי הקבוצות להעביר את אחריות הניהול ושמירת הסדר במגרשי הספורט ממשטרת ישראל. ראש אגף המבצעים, ניצב בנצי סאו, אף פנה ליו"ר ההתאחדות וביקש שכבר בעונת המשחקים הנוכחית יחל פיילוט בשלושה מגרשים גדולים לניהול המשחקים באחריות הבעלים ומנהלי הקבוצות. אלא שזו פנייה שלא זכתה למענה עד כה. לפיכך, הניסיון להציג את שוטרי משטרת ישראל כארגון החומס את כספי הקבוצות ואת השוטרים כנזקקים לסעד הוא אמירה חצופה המצריכה התנצלות".