לא רק סמבה
הנחישות של הברזילאים הצליחה להביא אליהם את האולימפיאדה ב-2016, שתיערך שנתיים אחרי המונדיאל שיתקיים גם הוא בברזיל. עכשיו מתחילה העבודה הקשה
הניצחון של ריו דה ז'נרו מלמד אותנו שני דברים. הראשון: ברזיל יודעת לזכות באירועים גדולים למרות שהניסיון שלה לא רב. תוך פחות משנתיים הבטיחו עסקנים ברזילאים ששני אירועי הספורט הגדולים ביותר בעולם – מונדיאל ואולימפיאדה – יתארחו אצלם ב-2014 ו-2016.
השני: הכוח הפוליטי של ארצות הברית בדעיכה משמעותית. אם לולה דה סילבה, הנשיא הברזילאי, הצליח לסחוף אחריו יותר קולות חברי הוועד האולימפי מאשר האיש החזק בעולם – ברק אובמה – אז כנראה יש כאן מגמה שצריך לכתוב עליה בטור על פוליטיקה עולמית ולא בטור של כתב עסקי ספורט.
בכל מקרה, בשיחותיי עם ראשי ועדת ההצעה של ריו, התרשמתי מההכנה שלהם לכל שאלה, מהתשובה שלהם לכל ספק ומהרצינות האדירה. בדברים הקטנים – כגון דיסק און קי שחולק לכל העיתונאים ובו הפרטים המלאה ועד בחירת האנשים שייצגו את ההצעה שלהם, ביניהם פלה. שיקגו, מדריד ויפן לא היו נחושים ויסודיים כמו האנשים של ריו והיה ניתן לראות את זה בשיחות עמם.
אבל עכשיו, עבור החברים בריו, מתחילה העבודה הקשה באמת. כדי לקיים את מה שהם הבטיחו "חגיגה צבעונית של אנשים צעירים ומלאי תשוקה" יצטרכו בריו לעבוד קשה ב-6 וקצת השנים הבאות שנותן להם ה-IOC להתכונן. והם צריכים זמן. המשחקים הפאן-אמריקאים שנערכו ב-2007 בריו דה ז'נרו עזרו לבניית תשתית מוקדמת, אבל האולימפיאדה היא אירוע גדול בהרבה. תקציבה עומד כרגע על 2.8 מיליארד דולר, כרגע – שזה הרבה הרבה יותר מה-177 מיליון דולר שהיוו את התקציב הראשוני למשחקים הפאן-אמריקאיים. אגב, לפי חלק מהדיווחים התקציב האמיתי של אותם משחקים היה קרוב יותר ל-2 מיליארד דולר.
11 מבנים קבועים יצטרכו להיבנות בכ-680 מיליון דולר – ביניהם אולמות כדורסל, כדוריד, טניס ועוד. כ-78 מיליון דולר יושקעו בבניית שבעה מתקנים זמניים וכ-430 מיליון דולר ייצאו על הכפר האולימפי, שלפי המארגנים אמור להיות על הים ויהווה מוקד משיכה למאות מסיבות של סמבה וחוטינים.
בשנים הקרובות יצטרכו בברזיל לבנות גם עשרות מלונות כי כרגע אין מספיק חדרי מלון בעיר היפה ויש כמובן גם את בעיית האלימות ברחובות – השנה היתה עלייה נוספת של 9.9% ברציחות בעיר. כדי לפתור את הבעיות הללו יצטרכו המארגנים – שהבטיחו כי ענייני הבטיחות בראש מעיינותיהם – להשקיע המון כסף והמון מאמץ.
חריגות גדולות מדי מהתקציב עשויות להפוך את האולימפיאדה בברזיל לבור של חובות. כן, גורמים מאוד חזקים תומכים בהצעה – כגון בנק בראדסקו והחברות של המיליארדר באטיסטה. 11.1 מיליארד דולר נוספים אמורים להיות מושקעים על ידי הממשלה בשדרוג מערכות תחבורה ציבורית, אנרגיה וביטחון. אלו כספים שיתווספו ל-42 מיליארד שיושקעו במדינה ובמתקני הספורט שלה לקראת המונדיאל ב-2014. עם זאת, ההשקעות הגדולות יכולות להתנפח ממספר סיבות – עלייה במחירי הסחורות, עבודות רשלניות של כוח העבודה המקומי והלא מנוסה וגם, לא עלינו, עוד מכה קטלנית לשוק החופשי – סטייל ספטמבר 2008.
בכל מקרה, המשחקים בריו מבטיחים לעיר שאיבדה את הסטטוס של עיר הבירה הברזילאית ב-1960 לחזור ולהיות מרכזה העיקרי של מדינת הענק מדרום אמריקה. בממשלה מאמינים גם שעל כל ריאל ברזילאי שישקיעו בעיר, היא תקבל חזרה שלושה. זו שאיפה אמביציוזית אבל בלי האמביציה הזו ריו לא היתה זוכה באולימפיאדה.
בקיצור, לריו יהיה זמן רב לחגוג את הזכייה המרגשת אבל בקרוב מאוד תתחיל העבודה הקשה באמת.