$
עסקי ספורט

האם האסטרטגיה החדשה של מכבי תל אביב תניב פירות?

הבעלים מיטשל גולדהאר ישקיע בין 3 ל-5 מיליון שקל בשנה במחלקת הנוער ולפי ראשי המועדון המטרה הסופית היא שבסיס הקבוצה הבוגרת יהיה שחקני בית. האם מדובר באסטרטגיה לטווח הארוך או ברירת מחדל? "זה הדבר הנכון לעשות", אומר היו"ר אביב בושינסקי

אוריאל דסקל 18:0201.10.09

בשבת שעברה שיחקה מכבי תל אביב נגד הפועל תל אביב במסגרת ליגת הנוער. 7,000 צפו במשחק הזה שנערך במגרש האימונים של מכבי בקריית שלום. 1,000 היו במגרש עצמו, לפי המועדון, ו-6,000 לפחות צפו במשחק באתר האינטרנט הרשמי של הקבוצה.

 

למשימה נרתמו שדרן הספורט הבכיר דני דבורין ואבי כהן, לשעבר קפטן מכבי תל אביב וכיום יו"ר ארגון השחקנים. היתה גם שדרנית קווים.

 

"זה שירות בונוס לספונסרים", אומר אביב בושינסקי, יו"ר המועדון שכמו כל אנשי המועדון הופתע מכמות היוניקים שנכנסו לאתר כדי לראות את דור העתיד של הקבוצה משחק. "זה מספר עצום כי לא קידמנו כמעט את השידור".

 

שידור "העתיד" מלמד אותנו שיש רייטינג לתקווה. אוהדים אוהבים לדבר על התותח במחלקת הנוער שאוטוטו עולה לבוגרים ומככב עם הגברים. אוהדים אוהבים לעקוב אחרי התפתחות של שחקנים של המועדון שלהם. האוהדים גם מוכנים לסבול שנים רעות של הקבוצה הבוגרת אם מבטיחים להם שבשנה הבאה קפטן קבוצת הנוער יוביל את הקבוצה הבוגרת לצמרת הליגה.

 

 

אבי נמני. גם בעתיד ייאלץ לבנות קבוצה משחקני בית אבי נמני. גם בעתיד ייאלץ לבנות קבוצה משחקני בית צילום: טל שחר

 

"שיקול כלכלי"

 

העתיד, כלומר שחקני הבית, זו ההשקעה הכי מניבה בכדורגל. גם בכדורגל הישראלי. במכבי תל אביב, כך טוענים במועדון, זה בדיוק מה שהם מתכננים לעשות והשידור של המשחק הוא רק סממן לתהליך שמובילה ההנהלה.

 

בתחילת העונה נראה היה כי ההבטחה של ההנהלה להתבסס על שחקני מחלקת הנוער נובעת משיקולים כלכליים. אלכס שניידר, הבעלים לשעבר, סירב להכניס את היד לכיס, אבי נמני, המאמן, לא קיבל את שחקני החיזוק שדרש. הסגל התמלא בשחקני מחלקת הנוער, שבשנה שעברה הביאה מספר תארים לא מבוטל למועדון.

 

"הגענו למסקנה שזה הדבר הנכון לעשות", אומר בושינסקי. "בגלל אי הבהירות הכלכלית סביב המועדון היה לנו יותר קל להעביר את המהלך הזה כי הציפיות שנביא שחקני חיזוק פחתו". לפי בושינסקי, "מכבי תל אביב סבלה לאורך שנים מחוסר מחויבות של השחקנים".

 

בושינסקי אומר שלא היתה תחושת הזדהות של האוהדים עם השחקנים ושהגיע הזמן שהקהל של מכבי, שאוהב להזדהות עם שחקנים שגדלו במועדון, יקבל את מה שהוא רוצה. מבחינת בושינסקי מדובר גם ב"דבר הנכון לעשות".

 

"זה גם שיקול כלכלי בסופו של דבר", אומר בושינסקי. "כשאתה לוקח ילד מהמחלקת נוער שלך והוא הופל לכוכב שלך, הוא בעצם נותן לך הרבה שים זולות מאוד. זה גם אומר שלא צריך לקנות איזה שמעון אבו חצירא או בירם כיאל ואם בסופו של דבר אתה מוכר אותו בכסף רב לאירופה אז יש כאן היגיון כלכלי חזק מאוד".

 

אביב בושינסקי אביב בושינסקי צילום: עמית שעל

 

אסטרטגיה אמיתית או ברירת מחדל?

 

אבל האם מדובר באסטרטגיה אמיתית ולא ברירת מחדל? האם באמת מגיע כאן שינוי תפיסה שיביא לכך שהכסף הגדול יושקע במחלקת הנוער? או האם מדובר כאן על עוד הבטחות שווא - עוד זריקת קלישאות שאמורות להרגיע את האוהדים?

 

"זו היתה המטרה שלנו מההתחלה", אומר בושינסקי.

 

"יש במחלקת הנוער הרבה כסף", אומר עוזי שעיה, מנכ"ל המועדון. "תקציב מחלקת הנוער לפני שניידר היה 3.5 מיליון שקל שהוא הורכב מהכנסות המחלקה בלבד - כולל הקצבות מהעירייה, ההתאחדות לכדורגל והספונסרים. כיום התקציב עומד על 7.5 מיליון שקל – שמגיעים מההכנסות שצמחו וגם מהכסף שהבעלים משקיע".

 

מיטשל גולדהאר, הבעלים החדש, ישקיע לפי ראשי המועדון, בין 3 ל-5 מיליון שקל בשנה במחלקת הנוער.

 

מכבי גם השיגה שני ספונסרים למחלקת הנוער - NIVEA, שמעבירה כ-300 אלף שקל למכבי תל אביב כדי לפרסם על חולצות קבוצות ליגת הנוער, הנערים והילדים של מכבי. טיב טעם היא הספונסרית הנוספת של מחלקת הנוער וחברת פייג'יאה, הספונסרית הראשית של הקבוצה הבוגרת, גם מעבירה סכום לא קטן למחלקת הנוער - על פי החוזה שלה.

 

מהכספים הללו החלו במכבי תל אביב מהלך שנועד לשפר ולשפץ את המתקנים עליהם מתאמנים הילדים - קריית שלום, אצטדיון המכביה ומגרש האוניברסיטה. כ-200 אלף שקל הועברו להכשרת המגרש במקווה ישראל, שם אמורה להיבנות האקדמיה של מכבי תל אביב. לפי שעיה, הקבוצה תשקיע כמיליון שקל בשנה באקדמיה הזו.

 

"מבחינתי, ברגע שתהיה אקדמיה אני עשיתי את שלי", אומר בושינסקי. "אקדמיה זה משהו שנשאר לנצח. אבל זו מטרה לטווח הארוך".

 

עדיין לא מכבי חיפה

 

בטווח הקצר החליטו במכבי תל אביב לבנות מחלקת נוער מוצלחת על ידי הגדלת כוח האדם. כיום עובדים בה 50 איש, צמיחה של 25% מהתקופה של לוני. לכל קבוצת ליגה יש מאמן ועוזר מאמן. שעיה אומר שרוב החוזים הם למשרה חלקית אבל בחלק מהכספים משקיעים בהכשרת המאמנים – למשל השתלמויות. בשנה שעברה כל המאמנים של מחלקת הנוער שהו 10 ימים בגרמניה כדי להעביר הכשרות מקצועיות. "לא עושים את זה בהרבה מועדונים בארץ", אומר שעיה.

 

מלבד המאמנים יש למחלקת הנוער גם פיזיותרפיסט, מעסה, פיזיולוג, מאמן כושר, קואצ'רית ויועצת חינוכית.

 

מכבי תל אביב עדיין לא מכבי חיפה, שמשקיעה כ-10 מיליון שקל בשנה במחלקת הנוער המפוארת שלה אבל הקבוצה בצהוב היא אחת מהמשקיעות הגדולות ביותר בנוער שלה בכדורגל הישראלי. שעיה מגלה שכיום עובדים במכבי על פרויקט שנקרא "דור ההמשך" ובו 50-40 ילדים מסומנים כ"כאלה שיגיעו לקבוצה הבוגרת בעתיד ובהם משקיעים טיפה יותר מאשר בשאר". כלומר אותם 50-40 ילדים כישרוניים יקבלו יותר אימונים פרטיים, יעברו מעקב פיזיולוג, מנטלי ותזונאי קבוע. 

 

שחקני מכבי חיפה חוגגים שחקני מכבי חיפה חוגגים צילום: רויטרס

 

את המחלקה מנהל ניר לוין, שחתום על חוזה לחמש שנים והוא לבטח הוא בעל המשכורת הגבוהה ביותר מבין כל מנהלי מחלקות הנוער בישראל. "הוא עובד 25 שעות ביממה", אומר עליו שעיה.

 

החוגים "הופרטו"

 

האם יצליחו מכבי להגדיל את ההכנסות של מחלקת הנוער כדי להשקיע עוד יותר בה? שעיה מספר שישנה תוכנית להשכיר את המגרשים כדי להרוויח מהם כסף. היתה גם "הפרטה" של בית הספר לכדורגל של מכבי תל אביב.

 

מכבי בעצם מכרה את חוגי הכדורגל שלה לאוהדים הקבוצה שינהלו את חוגי הכדורגל שלה. על פי ההסכם של מכבי עם החברה שתנהל תאת חוגי הכדורגל של מכבי תל אביב תקבל הקבוצה הכנסה קבועה של כמה מאות אלפי שקלים בשנה וגם אחוזים מהכספים שחוגים אלו יכניסו.  כחלק מהחוזה שודרג מגרש הדשא באוניברסיטה של תל אביב לדשא סינטטי, מה שמאפשר למנהלי החוג להזמין יותר ילדים לשחק ולהכניס יותר כסף.

 

"אנחנו מקבלים אחוזים מסך ההכנסה שלהם. מבחינה מקצועית אנחנו משגיחים על זה", אומר שעיה. "בסופו של דבר מדובר במהלך שחוסך לנו כסף. מהחוגים הללו יגיעו ילדים ל-15 קבוצות הנערים ונוער של מכבי תל אביב ואז יהיו שייכים למועדון.

 

"המטרה היא שבסיס הקבוצה הבוגרת יהיה משחקני הבית שלנו. 10 שחקני סגל ושבהרכב הפותח יהיו לפחות 5 שחקנים שלנו", מסכם שעיה. "אם אתה מגדל שחקנים שלך אתה גם חוסך לעצמך", מסכם שעיה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x