איצטדיוני הכדורגל הטובים באירופה
שידורי ליגת האלופות יעסיקו בחודשים הקרובים את אוהדי הכדורגל בישראל ובעולם. בני המזל ובעלי הממון שבהם יצליחו גם לשבת במרחק נגיעה מהדשא. כלכליסט עולה ליציע
באירופה אצטדיונים הם מקומות בילוי לכל המשפחה ועסקים שמגלגלים מאות מיליוני יורו, גם לא בימי משחק - כיוון שרובם מחוברים לאזורים מסחריים, מסעדות ופאבים. כמובן, גם הקבוצות מרוויחות מכך, ולא רק ממכירות הכרטיסים, אלא גם מהפעילות המסחרית של האצטדיונים ומחנות המזכרות, שם תמיד אפשר לקנות ספל קפה או בקבוק מים לתינוק עם סמל המועדון במחיר מופקע.
ליגת האלופות, שנפתחה בשבוע שעבר, היא הזדמנות מצוינת להיזכר בחשובים שבאצטדיונים.
אליאנץ ארנה, באיירן מינכן
האצטדיון שנפתח ב־2005 הוא אחד מהיפים באירופה. הקיבולת שלו היא כמעט 70 אלף איש (כולל יציע עמידה), אבל האטרקציה האמיתית היא המבנה החיצוני המיוחד שלו. לבניית הגג נדרשו 2,784 יריעות פולימר חזקות שעוביין 0.2 מ"מ. כל אחת מהן אפשר להאיר בכחול, אדום או לבן, מה שיוצר מראה מרהיב של האצטדיון, בעיקר בלילה. בסרט "כשהעולם עמד מלכת" נהרס האצטדיון, מה שהכעיס את ראשי באיירן והביא להחרמת הסרט בידי אוהדי הקבוצה. אגב, תחנות הרכבת התחתית במינכן הורחבו ומחלפים חדשים נבנו כדי לאפשר גישה נוחה לעשרות אלפי הצופים למגרש שזכות השם שלו נקנתה בידי חברת ביטוח.
אתר: .allianz-arena.de. מחיר לכרטיס: מ־145 יורו.
אצטדיון אמירייטס, ארסנל
"זה בעצם פאב ענקי", אמר המנהל המסחרי לשעבר של ארסנל, אדריאן פורד, על האצטדיון היפה בלונדון. האצטדיון נבנה בעלות של 430 מיליון ליש"ט והחליף ב־2006 את אצטדיון הייבורי המפורסם. הוא בעל 60 אלף מקומות וקצת, והפך את ארסנל לאחת מהקבוצות המכניסות בעולם - כ־3 מיליון ליש"ט למשחק. מבפנים האצטדיון נראה כמו העתיד. אזורי המסחר (והשתייה, כמובן) מפותחים, ויש בו חלל אינסופי למינגלינג, כיסאות נוחים במיוחד, תאי צפייה סופר־יקרים וראות טובה מכל זווית.
אתר: arsenal.com. מחיר לכרטיס: מ־130 ליש"ט.
אולד טראפורד, מנצ'סטר יונייטד
האצטדיון המפורסם שמשרת את מנצ'סטר יונייטד מאז 1910 הוא אחד מאתרי התיירות הפופולריים בעיר. באצטדיון שמביא הכי הרבה צופים באירופה יש חנות ענק למוצרי מנצ'סטר יונייטד, ולאחרונה הודיעה הנהלת המועדון שהיא תורחב לאור הביקוש. באצטדיון גם מוזיאון מנצ'סטר יונייטד, שנפתח ב־1998 במעמדו של פלה, אחד מגדולי השחקנים בכל הזמנים. למוזיאון מגיעים יותר מ־200 אלף איש בשנה. באוגוסט השנה הוקם מגדל הובלוט, על שם חברת השעונים השוויצרית שמעניקה חסות לקבוצה. המבנה בצורת הלוגו של הובלוט, גובהו 10 מטרים והוא בית לשעון הגדול ביותר שייצרה החברה, שקוטרו 2 מטרים.
מחיר לכרטיס: מ־120 ליש"ט. אתר: manutd.com.
סנטיאגו ברנבאו, ריאל מדריד
האצטדיון שבו ייערך השנה גמר ליגת האלופות נקרא על שם הנשיא האגדי של ריאל מדריד. יש בו 80,354 מקומות, מסעדות, אזורי בילוי וכמובן חנות מזכרות שאפשר לרכוש בה מאפרות, כוסות שוטים של טקילה ושחמט שהסמל המלכותי של ריאל מדריד מוטבע עליהם. באצטדיון אפשר לצאת לסיורים שמביאים את האורחים גם לתוך חדר ההלבשה של השחקנים. בתוך האצטדיון נמצא גם מוזיאון ריאל מדריד, שמציג את כל התארים, הגביעים והשחקנים הגדולים שעברו במועדון המפואר בהיסטוריה של הכדורגל האירופי. פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, שדרג את האצטדיון ב־120 מיליון יורו בשנים האחרונות, ומתכנן להשקיע בשיפורו 150 מיליון יורו נוספים.
מחיר לכרטיס: מ־130 יורו. אתר: realmadrid.com.
קאמפ נואו, ברצלונה
הקאמפ נואו הוא אצטדיון הכדורגל הגדול באירופה, המכיל 98,772 איש. האצטדיון נפתח ב־1957, עלות בנייתו היתה 288 מיליארד פסו (שהם כיום שווי ערך לכ־1.7 מיליארד יורו), והוא אתר התיירות הכי מבוקר בקטלוניה: יותר
מ־1.2 מיליון איש מבקרים בו בשנה. בקרוב עשוי האצטדיון לעבור שיפוץ שיהפוך אותו לאחד מהיפים באירופה. באצטדיון של ברצלונה, כמו בזה של ריאל מדריד, מתקיימים סיורים במגרש, וכמובן במוזיאון של ברצלונה, שהוא בעצם חדר גביעים מרשים. ליד מבנה האצטדיון נמצאת החנות העצומה של האימפריה הקטלונית.
מחיר לכרטיס: מ־150 יורו. אתר: fcbarcelona.com.
סטאד שאבן דלמה, בורדו
האצטדיון של יריבתה הבאה של מכבי חיפה בשלב הבתים (ששמה המלא הוא זירונדן דה בורדו) הוא אחד מהקטנים בליגת האלופות - הוא מכיל 34 אלף איש, אבל מנהרת השחקנים שלו היא הארוכה באירופה: כמעט 120 מטר אורכה. האצטדיון הוקם ב־1930 כאצטדיון למירוצי אופניים, ועבר כמה שיפוצים, האחרון שבהם ב־1998. הוא נקרא על שם ראש עיריית בורדו בשנים 1947–1995, שלחם במחתרת הצרפתית נגד הנאצים במלחמת העולם השנייה.
מחיר לכרטיס: מ־155 יורו. אתר: girondins.com.
אנפילד, ליברפול
מקדש הכדורגל שבצפון האי הבריטי הוא אצטדיון ישן ומיושן, אבל רגעי הקסם שסיפק לעולם הכדורגל אמורים להספיק למי שאוהב את המשחק כדי לבקר בבית של ליברפול. במקום קבוע השלט ""This is Anfield, שבו נוגעים השחקנים בדרכם לכר הדשא בתקווה למשחק מוצלח. בקרוב תעבור ליברפול לאצטדיון חדש, ולכן כדאי להגיע ולראות את הפלא מקרוב. עדיף לבוא למשחק ולשמוע את השיר שאוהדי ליברפול הפכו לאגדה, "You'll Never Walk Alone".
מחיר לכרטיס: מ־130 ליש"ט. אתר: thisisanfield.com.