הסוף של מנצ'סטר סיטי?
אופ"א והפרמיירליג אישרו תקנות חדשות ומרחיקות לכת שימנעו השקעות כספים מופרזות בקבוצות כדורגל כגון מנצ'סטר סיטי. האם הפייר פליי הפיננסי ישנה את פני הכדורגל?
תוכנית "הפייר פליי הפיננסי" של מישל פלאטיני קיבלה היום את אישור הוועד הפועל של אופ"א.
עקרון "הפייר-פליי הפיננסי" אמור לגרום ממועדונים להתנהל בהיגיון עסקי ואף עשוי להביא להרחקה של מועדונים בחובות מטורנירים של אופ"א (ליגת האלופות וליגת אירופה).
לפי התוכנית, מועדונים בתחרויות של אופ"א יהיו מחויבים לבנות תקציב רק מכספי ההכנסות הטבעיות שלהם – הכנסות שנובעות מפעילות כדורגל הכוללות מכירת כרטיסים, גיוס ספונסרים, מכירת זכויות שידור ומכירת מרצ'נדייס – ולא להסתמך על כספים מגורמים חיצוניים. "המטרה העיקרית של הפייר פליי הפיננסי היא לשפר את ההוגנות הפיננסית בתחרויות של אירופה ולהבטיח את היציבות של מועדון הכדורגל ברחבי המדינה לטווח הארוך" הודיעה אופ"א.
אופ"א תדרוש מכל מועדון לחשוף בפניה את ספריו ולהבטיח שיסיים את העונה בתקציב מאוזן.
לפי פלאטיני מועדונים שיוציאו יותר מאשר הכניסו יספגו סנקציות - מקנסות גדולים ואפילו הרחקה ממפעלים - וזאת לאחר שיבדקו על ידי וועדה מיוחדת של אופ"א. יו"ר הוועדה יהיה ראש הממשלה הבלגי לשעבר, ז'אן לוק דיהאן.
תוכנית שאפתנית
על התוכנית, שמטרתה לצמצם את הוצאות קבוצות הכדורגל, יעבדו בשנה הקרובה מספר גופים כדי להגישה לאישור סופי ב-2010 ולהתחיל לחייב מועדונים לפעול לפיה בעונת 2012/13.
מדובר בתוכנית הרגולציה השאפתנית ביותר שהציגה אופ"א בפני מועדוני הכדורגל באירופה.
התוכנית, כאמור, קיבלה את אישור התאחדות מועדוני הכדורגל באירופה (ECA) ואת אישור ה-PFSC הוועדה המקצועית שכוללת את ארגון הליגות האירופאיות (EPFL), איגוד השחקנים הבינלאומי (FIFPro) ואת סגני הנשיאים של אופ"א.
בעיקרון פלאטיני מתכנן להשעות מהתחרויות של אופ"א (ליגת האלופות וליגת אירופה) מועדונים שתקציבם יהיה גדול יותר מהכנסותיהם. מהלך זה יביא לכך שקבוצות כגון מנצ'סטר סיטי, שממומנת על ידי כספי הנפט של השייח' מאנסור מאבו דאבי ומנוהלת עם תקציב גדול ב-100% מסך ההכנסות שלה, יצטרכו להתנהל בהיגיון עסקי.
יש לכך השפעה גם על הכדורגל הישראלי. הקבוצות הגדולות בישראל מתנהלות עם תקציב מאוזן ואת הפער בין ההכנסות להוצאות מכסים בדרך כלל בעלי הון כגון יעקב שחר, הבעלים של מכבי חיפה.
בית"ר ירושלים, למשל, התנהלה עם הכנסות של 25 מיליון שקל ועם תקציב של כ-120 מיליון שקל. את הפער כיסה הבעלים ארקדי גאידמק וזה מצב שאופ"א תתנגד לו. קבוצות בישראל שמסתמכות על תרומות כספים של הבעלים לא יוכלו להתחרות בטורנירים של אופ"א.
התוכנית של אופ"א אומרת "לא" חד משמעי ל"שוגאר דאדיז".
מנצ'סטר יונייטד, ליברפול וצ'לסי, שמסיימות את העונות האחרונות בהפסדים כבדים בגלל חובות לבנקים או לבעלים, גם כן בסכנת השעייה מבחינת אופ"א. מועדונים עם "חובות חיוביים" כגון ארסנל, שבחובות בגלל בניית האצטדיון, במצב טוב יותר מבחינת אופ"א.
המהלכים של הפרמיירליג
במקביל, הודיע מנכ"ל הפרמיירליג, ריצ'רד סקאדמור, על מהלכים שגם נועדו למנוע הוצאות כספיות מופרזות. עם זאת, הפרמיירליג מתנגדת לחלק גדול מהתוכנית של אופ"א.
התוכנית של הפרמיירליג היא להשתלט על מועדונים בסכנת פשיטת רגל, כפי שהיה עם ווסטהאם או פורטסמות'. "אם נראה שהנהלת מועדון לא יכולה לנהל אותו אז אנחנו נכנס לעניין וננהל את המועדון", אמר סקאדמור שהוסיף: "אנחנו גם יכולים להטיל אמברגו על הקבוצה בשוק העברות השחקנים ולא לאפשר למועדון להחתים שחקנים או להאריך חוזים של שחקנים".
הפרמיירליג מתכננת גם לאמץ את תוכנית שחקני הבית של אופ"א, שמחייבת כל מועדון בתחרות של הארגון לשחק עם לפחות 8 שחקני בית בסגל הקבוצה. רוב הסגלים בפרמיירליג, אגב, יצטרכו להיות מקוצצים כי עד 2012 תוכל כל קבוצה לרשום רק 25 שחקנים בסגלה.
סקאדמור מאמין שאלו החוקים שצריך ליישם באירופה כולה אבל מתנגד לתוכנית של פלאטיני להשעות מועדונים שאינם חיים על פי היכולות הטבעיות שלהם.
"אני לא חושב שהמועדונים שלנו יחתמו על זה", אמר. "אי אפשר לעשות רגולציה לגבי ההכנסה". סקאדמור הוסיף שהתוכנית אף עשויה למנוע ממועדונים קטנים להתחרות מול מועדונים גדולים. "זה לגדוע את החלום לחלק מהקבוצות הקטנות ששמות הרבה כסף כדי להיכנס למועדון של הגדולות", אמר.
90% מהבעלים בעד?
לפי התוכנית של אופ"א כאמור, תוקם וועדה בעיר ניון שבשוויץ מ-2012 תחייב כל מועדון להיות מתופעל מהכספים שהוא מייצר מהכדורגל ולהגיע לאיזון תקציבי בתום העונה.
כסף, לפי אופ"א, שיושקע בבניית תשתית, אצטדיונים או אקדמיות שחקנים, יוגדר על ידי אופ"א ככשר. כלומר, מועדונים יוכלו לשלם לשחקניהם ולרכוש שחקנים רק מהכנסות הספונסרשיפ, מכירת זכויות השידור ומכירת הכרטיסים ולא מכספים של מיליארדר.
עם זאת, אם מיליארדר ירצה להשקיע במועדון כדורגל הוא יצטרך לעשות זאת כמו דיטמר הופ, שהשקיע את מאות מיליונים בעיקר בבניית תשתיות למועדון הכדורגל הגרמני הופנהיים.
מישל פלאטיני אמר כי 85% עד 90% מהמועדונים מעוניינים ביישום הפייר-פליי הפיננסי ביניהם גם צ'לסי של רומן אברמוביץ'.
"אנחנו לא רוצים לגדוע את החלום למועדונים הקטנים יותר", אמר סקאדמור. "אם יש משקיע לגיטימי שמעוניין לשדרג מועדון אנחנו צריכים ללתת לו לעשות זאת".