השידוך המושלם
לואי ואן חאל ההולנדי הוכיח בעבר שהוא יכול להגיע להישגים אדירים עם קבוצות שהרכיב בזול. זאת בדיוק הסיבה שראשי באיירן הפכו אותו למאמן החזק בתולדות המועדון
לקראת סוף העונה שעברה, כשישבו ראשי דירקטוריון באיירן מינכן ודסקסו מי יחליף את יורגן קלינסמן בתפקיד המאמן הקבוע של הקבוצה, הם לא הסכימו ביניהם. היו שהציעו את מתיאס זאמר, המנהל הטכני של התאחדות הכדורגל הגרמנית והמועמד של פרנץ בקנבאואר. ברנד שוסטר, לשעבר מאמן ריאל מדריד, הגיש גם הוא הצעה לתפקיד המאמן אבל הוא מעולם לא היה רלבנטי.
בסופו של דבר הגיעו חברי הדירקטוריון להחלטה משותפת: המאמן צריך להיות מנוסה ואחד שזכה בליגת האלופות. אחרי ההרפתקה הלא מוצלחת עם יורגן קלינסמן הצעיר בבאיירן החליטו ללכת על מישהו מוכח, ובסקירה מהירה בשוק אין יותר מדי כאלה. דיברו על חוס הידניק אבל הוא קשור בחוזה לנבחרת רוסיה ומעדיף לאמן בפרמיירליג. גם על יופ היינקס, מחליפו הזמני של קלינסמן, חשבו, אבל היה רק שם אחד שזכה לקונצנזוס מוחלט: לואי ואן חאל.
תעשה לנו גביע
בבאיירן מצפים שהמאמן הדידקטי יצליח לעשות עם באיירן מה שעשה באייאקס ובאלקמאר: באייאקס הוא הרכיב קבוצה ממחלקת הנוער ומשחקנים מנוסים אך זולים שזכתה בצ'מפיונס ליג. עם אלקמאר זכה באליפות הולנד בעזרת תקציב קטן בכ־30 מיליון יורו מזה של הקבוצות הגדולות. בברצלונה היה עם תקציב גבוה ולא עמד בכל הציפיות, אבל בכל מקרה הגיע להישגים למרות אקלים פוליטי מטורף בקאמפ נואו.
בבאיירן, שלה יש תקציב נמוך יותר מאשר הגדולות באמת של אירופה (ובגלל מבנה הבעלות שלה היא מחוייבת לסיים כל עונה עם תקציב מאוזן), מצפים שהשנה ואן חאל יגיע לפחות למקום שני בבונדסליגה ויעפיל משלב הבתים. אם לא יעשה את המינימום הנדרש הזה, יפוטר, אבל אסור לטעות: ואן חאל הוא המאמן שקיבל הכי הרבה סמכויות בהיסטוריה של המועדון הבווארי. זה המינימום שהוא דורש ממעסיקיו.
"כסף חשוב", אמר ואן חאל למגזין "צ'מפיונס", "אבל מה שחשוב באמת במועדון זה המבנה שלו. צריך אינטראקציה חלקה וחזון משותף מלמעלה למטה, מהמנהל הבכיר עד האיש שאחראי לדשא באצטדיון".
ואן חאל גם סיפר שבשנה הראשונה בכל קבוצה הוא מנסה להוציא את המיטב מהסגל שקיבל בעוד שבשנים שבאות אחרי הוא בונה את הקבוצה כפי שהוא מוצא לנכון.
מסיבה זו הגיע המורה לספורט לשעבר לאחד המועדונים החזקים בעולם. המטרה היא להחזיר את הגביע עם האוזניים הגדולות לבוואריה מבלי להשקיע כמו הספרדיות או האנגליות.
בינתיים, באיירן מנצלת את האיתנות הכלכלית שלה כדי להשיג יתרון בבונדסליגה ולהבטיח שואן חאל ימשיך גם בעונה הבאה.
משל הנקניקיות
אוּלִי הֶנֶס, המנהל העסקי וכנראה האיש שמאחורי הפיכת באיירן לאימפריה כלכלית, עתיד להעביר הרבה מסמכויותיו; גם קרל היינץ רומיניגה, היו"ר, וחבר ההנהלה החשוב קרל הופנר הודיעו שיעזבו את המועדון בשנים הקרובות.
למרות העזיבות הקרבות, הנס אינו מודאג מעתיד הקבוצה, שאותה הפך מארגון שלו הכנסה של 6 מיליון יורו לגוף מפלצתי עם הכנסות של כ־300 מיליון יורו. למגזין "צ'מפיונס" סיפר שתמיד אפשר למצוא מחליף והביא כדוגמה את מפעל הנקניקיות שבבעלות משפחתו. בנו של הנס, פלוריאן, החליף את אביו כדירקטור בחברה כשהיה בן 22. כיום הוא בן 29 ואחרי שאחד מהמנהלים חלה, הוא השתלט על החברה. "אנשים חשבו שזה יהיה נורא", אמר הנס. "חשבו שאני כל הזמן אתערב בעסקים אבל כבר חלפו שבע שנים והחברה פורחת. פלוריאן הוא המנהל הכל־יכול עכשיו בחברה".
מה שהנס ניסה לומר זה שגם למנהל גדול כמוהו יש מחליף. הנס לא יעזוב את התפקיד לחלוטין. הוא יהיה אחראי לגיוס הכספים ואת גיוס השחקנים, למשל, יעביר לואן חאל בבאיירן.
לרכש של באיירן היה אחראי בעיקר הנס, "שנוטה להתאהב בשחקנים", לפי כתב גרמני המסקר את הקבוצה. הקיץ הביא הנס את מריו גומז, אנטולי טימצ'וק, איבצ'ה אוליץ' ודניאל פראניץ'. הבאסטה, כך נראה, נסגרה. אבל ואן חאל דרש עוד שחקן כנף וקשר מרכזי.
אחרי כמה תוצאות גרועות, שבדרך כלל מביאות לחילופי מאמנים בבאיירן, החליט הנס להשקיע עוד 25 מיליון יורו בהבאת אחד מהשחקנים האהובים עליו, ארייאן רובן מריאל מדריד. הוא עשה זאת גם לפי דרישה של ואן חאל, שמהשנה הבאה יקבל יותר סמכויות בשוק העברות השחקנים.
רובן אולי לא היה הכי מרוצה להיזרק מחוץ לריאל אבל כבר אחרי משחקו הראשון נראה כי הקבוצה שינתה את פניה לחלוטין בזכות כדורגל התקפי ושוטף, כמו שואן חאל מלמד. "כסף כנראה כובש שערים", אמר רומיניגה לאחר שבאיירן ריסקה את האלופה וולפסבורג 0-3 עם צמד שערים של רובן. אבל זה לא היה רק הכסף. המערך של ואן חאל, 4-3-3, התקפי וגמיש, מאפשר לכוכבים ליצור התקפות קטלניות במיוחד.
"בכל מחיר"
רובן ופרנק ריברי, הכוכב שעתיד לעזוב לריאל מדריד בקיץ הבא, קיבלו את הכינוי Baylacticos - שילוב של באיירן וגלקטיקוס - והקבוצה של ואן חאל נראית פייבוריטית ברורה לזכייה בבונדסליגה. ה־Baylacticos המשיכו בריסוק היריבות, הפעם 5־1 מול בורוסיה דורטמונד.
"באיירן החליטה שהיא רוצה להיות ברמה הכי גבוהה באירופה ועשתה זאת בדרך שעושים זאת באנגליה, בספרד ובאיטליה - בכל מחיר", נכתב ב"פרנקפורטר אלמיינה צייטונג".
גם אנחנו הרווחנו מהעניין. החברים הבווארים מגיעים לרמת גן למשחק עם מכבי חיפה בכושר די מפחיד.