פלאטיני ובעלי הקבוצות מכריזים מלחמה על הכסף הערבי
נשיא אופ"א מישל פלאטיני ובעלי הקבוצות חוששים מהכוח הפיננסי חסר הגבולות של השייח'ים מאבו דאבי. הפתרון שלהם הוא ליזום תוכנית שלפיה עד 2012 כל המועדונים יהיו חייבים לסיים את העונה עם תקציב מאוזן. המהפכה הצרפתית החלה
מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, פרס את משנתו החברתית במגזין השמאל הצרפתי L'Express. בין השאר דיבר גם על מסע הרכש העצום שעשתה ריאל מדריד בקיץ. "ריאל מדריד הרסה את השוק", הפטיר פלאטיני והסביר שתוכנית החימוש של פלורנטינו פרס גרמה לאינפלציה בשוק העברות השחקנים ופגעה במועדונים רבים הסובלים מהמיתון.
לאחר שדיבר על כך הוסיף משפט - חצי בצחוק, חצי בהתמרמרות צרפתית. "אם כריסטיאנו רונלדו עולה 92 מיליון יורו, אז אני הייתי עולה 93 מיליון יורו בגיל 23", גיחך. פלאטיני, אחד מגדולי השחקנים האירופים בכל הזמנים, עבר ליובנטוס מסנט אטיין בגיל 25 תמורת "סכום רגיל", כדבריו.
"פייר פליי פיננסי"
אולי מישל פלאטיני מריר מעט מכך שהוא לא משחק בימים אלה והכסף שהרוויח בשנות ה־80, שאותו הוא מגדיר "בסדר", הוא מיקרוסקופי ביחס לסכומים שנזרקים כיום על כדורגלנים. ייתכן שגם בגלל המרירות הזאת רוצה פלאטיני העסקן לסיים את עידן סכומי ההעברות המנופחים והמשכורות האדירות. וייתכן שהוא, בתור ראש הגוף החשוב ביותר בכדורגל האירופי, רוצה באמת ובתמים להציל את הכדורגל מפני עצמו.
כך או כך, מישל פלאטיני הציג בשבוע שעבר את חזון "הפייר פליי הפיננסי" שלו - שאם יתקבל על ידי המועדונים ישנה את פני הכדורגל לתמיד, ויהפוך אותו לכלכלי יותר ולשוויוני יותר.
"המועדונים פשוט לא יכולים להוציא יותר ממה שהם מייצרים", אמר פלאטיני, "אנחנו שואפים לכך שבעוד שלוש שנים המועדונים יתחילו להסתמך אך ורק על ההכנסות שהכדורגל מייצר". הכנסות אלו כוללות מכירת כרטיסים, מכירת מרצ'נדייז, מכירת זכויות שידור, מכירת שחקנים והסכמי ספונסרשיפ.
"אם מועדון משיג הלוואות מבנק כדי לרכוש שחקנים ואז משלם אותן חזרה, זו לא בעיה", המשיך פלאטיני. "אם המועדון מקבל הרבה כסף מתומך גדול והוא בחובות ומפסיד כסף בגלל זה, זאת בעיה ואנחנו לא אוהבים את זה".
אופ"א תיצור פאנל פיננסי עצמאי שיבדוק, יזהיר ויקנוס את המועדונים שעוברים על החוקים הפיננסיים לפני שיחליטו להרחיק מועדונים מהטורנירים האירופיים. פלאטיני הוסיף כי "אם ההפסדים קשורים להשקעות בנוער ובתשתית, אז הם יתקבלו בסובלנות".
רומן וסילביו רוצים
פלאטיני הפתיע כשאמר שדווקא בעלי הקבוצות הגדולות פנו אליו בבקשה לשים קץ להוצאת הכספים הגדולה. "בעיקר הבעלים ביקשו לעשות משהו", אמר פלאטיני. "רומן אברמוביץ' (צ'לסי), סילביו ברלוסקוני (מילאן) ומאסימו מוראטי (אינטר). הם לא רוצים לשפוך יותר כספים".
אירוני משהו, מוראטי, אברמוביץ' וברלוסקוני היו אחראים בעצמם לאינפלציות בכדורגל האירופי. אבל כנראה גם הם הבינו שמול הטריליונים של השייח'ים מאבו דאבי קשה להם להתחרות. "מנצ'סטר סיטי יכולה לבזבז 300 מיליון ליש"ט אם הם רוצים, אבל אם הם לא במצב של ברייק איבן בעוד שלוש שנים הם לא יוכלו להתחרות בטורניר אירופי", הזהיר פלאטיני. "לא פגשתי את הבעלים של הסיטי (השייח' מאנסור דרך חברת ההשקעות ADUG), אבל אני בטוח שאפגוש".
מישל פלאטיני הכעיס לא מעט בלוגרים וכותבים בפורומים התוססים ביותר על כדורגל כאשר הגדיר את אברמוביץ' כ"איש כדורגל". "הוא אוהב כדורגל", אמר הצרפתי על האוליגרך הסיבירי, שהשקיע 700 מיליון ליש"ט בצ'לסי מאז רכש אותה ב־2003. צ'לסי, אגב, מפסידה מדי שנה יותר מ־60 מיליון ליש"ט, ולפי התוכנית של פלאטיני היא לא תוכל להתחרות בצ'מפיונס ליג או בליגת אירופה אם לא תאזן את עצמה עד 2012.
הכרזת מלחמה
הברית המוזרה של פלאטיני עם בעלי ההון מעצבנת את מנצ'סטר סיטי, מן הסתם. "הוא הגיע עם התוכנית הזאת בלי לדון בה עם המועדונים", אמר מארק יוז, מנג'ר הסיטי. "קראתי ברפרוף מה הוא אמר, ונראה לי שהוא חושב שזה יותר טוב לקחת הלוואה ולטפל בריביות מאשר שמישהו עם תשוקה אמיתית לבנות מועדון יגיע וישקיע כספים. מי אומר שזה רע? אי חושב שחוב ענק גרוע לעסקים יותר מזה".
אבל פלאטיני יוצא למלחמה גם בהלוואות של קבוצות הפרמיירליג והאמריקאים שנחתו בכדורגל האנגלי ורכשו מועדונים עם הלוואות ענק. מנצ'סטר יונייטד, שמתנהלת עם חוב של כ־700 מיליון ליש"ט בעקבות רכישתה על ידי משפחת גלייזר, מתקשה לסיים עונות ברווח בגלל עלויות הריבית.
כך גם ליברפול, שטום היקס וג'ורג' ג'ילט מִשכנו אותה כדי לממן את רכישתה. ארסנל, שלה יש חובות של כ־400 מיליון ליש"ט בעקבות בניית אצטדיון האמירייטס, עוברת את "מבחן פלאטיני" כי החוב שלה קשור לתשתיות ולא לחיזוק הקבוצה או רכישתה.
ברייק איבן עכשיו!
בבסיסו, הפייר פליי הפיננסי יתייחס לחוב בצורה אחרת - אחרי שוועדה עצמאית ומיוחדת תבדוק כל מקרה לגופו. מועדון עם חוב או הפסד עונתי של מיליון יורו יספוג עונש או קנס נמוך בהרבה מאשר מועדון עם חובות של 50 מיליון יורו, למשל.
באופ"א יעבדו בעשרת החודשים הקרובים על התוכנית המפורטת ועל מדד העונשים - שינועו מקנסות, דרך הורדות נקודות ועד הרחקות מטורנירים אירופיים.
למועדונים, כבר עכשיו, תהיה משימה חדשה מלבד לזכות בתארים. הם יצטרכו לשאוף לברייק איבן. וזאת מהפכה לכל הדעות.