בארצות הברית מתחילים לשאול למה צריך קבוצות ספורט בעיר
במקומות רבים האזרחים משלמים על מתקן ספורט ונתקעים בלי קבוצה. למה זה קורה?
האנשים הטובים בסיאטל צדקו לפני שלוש שנים כשהם דחו תכנית לבניית אולם כדורסל חדש לקבוצת סופרסוניקס בסיאטל בעלות של 200 מיליון דולר מכספי משלם המיסים. עכשיו מתברר שההחלטה שלהם להעביר את הזיכיון לאוקלהומה הייתה פיקחת במיוחד.
תסתכלו מסביב, האבטלה גואה. עיקולי הבתים בעלייה. תארו לעצמכם שעזרתם לממן בניית אולם חדש, אבל אז לא נשאר לכם מספיק כסף לשלם את המשכנתה, שלא לדבר על רכישת כרטיס למשחק. בעסקי הספורט, לרוב ניתן לקבוע מי הרוויח יותר מעסקה רק אחרי תקופת זמן. לא הפעם.
בוא נחליט שהפעם מדובר בניצחון למשלמי המיסים של סיאטל, שסוף כל סוף נמאס להם לממן בעלים עשיר. הבעלים לשעבר של הסוניקס ויו"ר סטארבקס, הווארד שולץ, הניח שהוא יוכל בחנופה לסלול את דרכו לחתימה על עסקה מתוקה שתעניק לו סובסידיות מצד משלמי המיסים לבניית אולם חדש. הוא נתקל בסירוב.
הם כבר שילמו עבור קבוצת הפוטבול המקומית סיהוקס וקבוצת הבייסבול מרינרס, ולבסוף אמרו "לא". קשה כיום להוציא את כספי משלם המיסים על בניית אצטדיון כאשר עומדים נושאים חשובים בהרבה על הפרק. כגון, עבודות ציבוריות, חינוך או כבאות. אם למנות רק חלק.
בתגובה הפנה שולץ את גבו למסורת ומכר את הקבוצה למשקיעים מאוקלהומה, שם הספיקו לשפץ אולם שמלכתחילה נבנה מכספי משלמי המיסים במימון נוסף של כספי הציבור, עוד לפני שהקבוצה קלעה את הסל הראשון שלה באוקטובר 2008.
קבוצה במדבר
מקרה דומה התרחש בגלנדייל אריזונה, הבית של קבוצת ההוקי פיניקס קאיוטיס.
משלמי מיסים ברחבי המדינה, בייחוד אלה שאוהבים ספורט, צריכים לעקוב מקרוב אחרי ההתרחשויות. זו הקבוצה שלכם היום, אבל זה יכול להיות הכסף שלכם מחר. "זה עשוי להיות קצת בעייתי", אומר טים ליווקה, מנכ"ל AEG, שבבעלותה קבוצת ההוקי לוס אנג'לס קינגס, כולל האולם הביתי שלה, סטייפלס סנטר. לדוגמה, הקאיוטיס מפסידים כסף. מי היה מאמין, הוקי במדבר לא זוכה להצלחה. לכן, בעל הקבוצה ג'רי מויס רוצה לעזוב. לעזאזל עם תושבי גלנדייל.
מויס, הסכים למכור את הזיכיון לג'ים בלאסיל, מנכ"ל שותף של חברת Research in Motion, שמייצרת את בלקברי. הוא מתכנן להעביר את המועדון מעבר לגבול, לקנדה. אולם, בכירים במנהלת ה-NHL, ליגת ההוקי של צפון אמריקה, לא סומכים על מויס ומעוניינים לבטל את העסקה.
מויס לעומת זאת, קידם את העסקה כשהוא יודע שמשלמי המיסים בגלנדייל מימנו קרוב ל- 300 מיליון דולר בתשלומי אג"ח. אבל יש אביר על סוס לבן ברקע, לפחות כך חושבים בגלנדייל. יו"ר שיקגו בולס והוויט סוקס, ג'רי ריינסדורף הגיש הצעה לקבוצה, והבטיח להשאיר אותה במקום.
הבעיה היא שלפי השמועה גם ריינסדורף מעוניין בעסקה ממותקת שלא כוללת מזומן, אבל כן מכילה ויתורים גדולים מצד העירייה, וגם, אני מקווה שאתם מוכנים לזה, סעיף בריחה שיאפשר לקבוצה לעבור עיר בעתיד הקרוב.
אבל חכו, עוד לא סיימנו עם היוהרה והאיוולת. הצהרתו של ריינסדורף גררה גינוי מצד המנכ"ל של אריזונה קרדינלס, מייק בידוויל, שאצטדיון הפוטבול של הקבוצה שברשותו עלה 455 מיליון דולר, 300 מיליון מהם מכספי הציבור. חברה נוספת המביעה התעניינות בקאיוטיס היא חברת אייס אדג' הולדינגס, שמכנה את המועדון "נכס רעיל". לא בדיוק המחמאה שאוהד שרוף עם מנוי עונתי רוצה לשמוע מהבעלים לעתיד.
בכל פעם שאני שומע על מקרים מסוג זה אני נזכר באייב פולין בן ה-85, הבעלים של קבוצת הכדורסל וושינגטון וויזרדס. גם הוא ביקש ממשלמי המיסים לסייע לו לבנות אולם בשכונת צ'יינהטאון בבירה. הם סרבו. בתגובה פולין לא איים לעזוב. הוא נקט בגישה אצילית יותר. הוא בנה את המתקן בעלות 220 מיליון דולר מכסף פרטי.
ב-1997, השתתפתי באירועי הפתיחה של האולם. ליצנים עם שיער אדום ואף גדול הוסיפו לאווירת הקרנבל. אפילו ביל קלינטון, שהיה הנשיא באותה תקופה קפץ לבקר. באופן אירוני, הוויזרדס שיחקו באותו ערב נגד הסוניקס, שהבעלים שלהם לא התחשב בהיסטוריה.
קשה כיום למצוא הרבה חיוכים בגלנדייל. "אם תוציא מפה את הקבוצה, נשאר עם עיר שהשקיעה 280 מיליון דולר, ונותרה עם החשבון בלי הכנסות או עוגן שיסביר את ההשקעה", אומר ליווקה. לאף אחד אין מושג כיצד תסתיים הפרשה. אבל ליווקה ציין שבתקופות של חילוצים ותכניות סיוע ממשלתיות, יהיו בעיות.