$
חסויות וזכויות שידור

האם הרגולציה על שידורי הספורט בישראל הוגנת?

ערוצי הספורט כמו גם חלק מאיגודי הספורט טוענים שהרגולציה על שידורי ספורט בישראל היא מהקשוחות באירופה ומקשה על התנהלות התעשייה. מועצת הלוויין והכבלים טוענת מנגד כי היא הפתרון ולא הבעיה. הפלונטר בינתיים רחוק מלהשתחרר. את המחיר משלמים חובבי הספורט

אוריאל דסקל 09:0912.08.09

ניצן חן. "מאבקי אגו" ניצן חן. "מאבקי אגו" צילום: יוסי מימוני

הטוקבקים פרגנו, כמה מהפרשנים היללו, כמה מהפוליטיקאים היו מבסוטים, אבל השורה התחתונה היא שהרגולציה של מועצת הכבלים והלוויין על שידורי הספורט עשתה נזק לשוק זכויות השידור בישראל.

 

ניצן חן, יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, טוען שהרגולציה היא הפתרון ולא הבעיה של שוק זכויות השידור. "בישראל, הקרבות בשוק זכויות השידור בספורט הם לא רציונליים ומתבססים על אגו. לא מדובר בקרבות כלכליים ועסקיים ובסופו של דבר הצרכן נפגע מזה. הרגולציה שלנו עושה סדר בשוק פרוץ ורווי אמוציות".

 

לפי בדיקת "כלכליסט", הרגולציה החדשה שהנהיג יו"ר מועצת הכבלים והלוויין ניצן חן היא אחת הקשוחות בשוק האירופי. במועצה מודים בכך ואף מתגאים בה: "החמרנו ברגולציית שידורי הספורט, אבל זה כי חבילת הבסיס בישראל היא אחת מהיקרות באירופה".

 

חבילות הבסיס בישראל הן אכן מהיקרות באירופה - גבוהות בצורה בלתי רגילה לפי דו"ח ועדת גרונאו. ההיגיון ברגולציה חזקה שתגן על צרכן הספורט קיים, אבל לפי גורמים בשוק, הרגולציה החדשה - שבעצם קובעת שיצומצם מספר ערוצי הספורט משישה לארבעה - חריפה מדי, מהירה מדי וקיצונית מדי. בגרמניה עשו שינויים מרחקי לכת ברגולציה, אבל נתנו שלוש שנים להתרגל אליהם; פה ניתנה פחות מעונה לקבל את השינוי.

 

טבלת נתונים - ישראל מול מדינות אירופה

 

החטא הקדמון

 

הכל בגלל החפיפניקיות הרגולטורית שאפיינה את הקמת הערוצים בתשלום, אומרים בכירים בשוק. ואולי הטלוויזיה החינמית (DTT) ללוויין ולכבלים תשנה את המצב - כך לפחות מקווים גורמי השידור והרגולציה. עד אז שוק זכויות השידור בישראל תקוע בבוץ.

 

המצב בשוק הוביל לכך שעשרה ימים לפתיחת עונת הכדורגל עדיין אין הסכם שידור בין התאחדות הכדורגל, בעלת הנכס הטלוויזיוני הנצפה ביותר בשוק הישראלי (ליגת העל), לבין אחד מהערוצים.

 

"הרגולציה בישראל היא משהו שלא נתקלנו בו בעבר", אומר דירק שלונץ, נציג סוכנות שיווק הספורט ספורטפייב בישראל. הסוכנות, אחת מהמובילות באירופה בתחומה ושותפת השידורים של התאחדות הכדורגל בישראל, עשתה בירורים לגבי הרגולציה באירופה, וגילתה שמה שניצן חן הגדיר כ"בשורה לכל בית בישראל שאוהב ספורט" מחסלת את שוק זכויות השידור בישראל. בנושא זה שוב מצביעים במועצה על העלות הגבוהה של חבילת הבסיס לעומת אירופה.

 

כרגע מספרים בערוצי הספורט בישראל - צ'רלטון וערוץ 5 - שהחיים היו קשים מספיק גם לפני הרגולציה, אבל כיום הם בלתי אפשריים. כולם מפסידים, כולם ללא סיכוי לעשות רווח.

 

שוק רווחי (בעולם)

 

יש לציין שתחום זכויות השידור בתעשיית הספורט הוא אחד מהפוריים ביותר בעולם. מדובר בשוק שברבעון הראשון של 2009 גלגל 16.5 מיליארד דולר בעולם כולו. באירופה צופה יכול לראות כמעט כל משחק על הפלנטה, והוא צריך לשלם על זה אם הוא רוצה לראות אותו באיכות טלוויזיונית - ולא מפוקסל על מסך המחשב. בישראל, רבים - גם טוקבקיסטים שכינו את המהלך של ניצן חן מבריק וחיוני - לא יכלו לראות את המשחקים של הישראליות באירופה השנה, וייתכן שגם לא יצליחו לראות דברים אחרים שכל חובב ספורט היה רוצה לראות.

 

אז מהי הרגולציה? האירועים העיקריים שאותם לא ניתן יותר לשדר בערוצים בתשלום הם המונדיאל והיורו. על פי החלטה של המועצה, משחק הפתיחה, ארבעת המשחקים המרכזיים משלב שמינית הגמר, שני המשחקים המרכזיים משלב רבע הגמר, שני חצאי הגמר ומשחק הגמר וכל משחק בהשתתפות נבחרת ישראל ישודרו בערוצים פתוחים, כלומר לא ניתן יהיה לגבות עבורם תשלום מיוחד (פיפ"א עדיין מחייבת רק את משחק הפתיחה, שני חצאי הגמר והגמר להיות משודרים בערוצים פתוחים).

 

המועצה לכבלים ולוויין קבעה גם כי כל משחקי החוץ של נבחרת ישראל הצעירה וכל משחק בהשתתפות הנבחרת הצעירה משלב ההצלבה בתחרויות בינלאומיות רשמיות ישודרו בערוצים פתוחים - משחקי הנבחרת הצעירה הם בעיקר לחובבי הז'אנר, והמשחקים באירופה, למעשה, אינם מחויבים להיות משודרים בערוץ פתוח.

 

גם משחקי קבוצות כדורגל ישראליות במפעלים כדוגמת ליגת אירופה אין לשדר בערוצים בתשלום, אלא אם כן אין מי שישדר אותם בערוץ פתוח. "יש עדיפות לערוץ פתוח", מגדיר ניצן מצב שמאפשר לערוץ פתוח לרכוש בזול זכויות שידור שניתן היה לרכוש ביוקר.

 

בלי קשר להשתתפות קבוצות ישראליות, חצאי הגמר ומשחק הגמר ממפעלים אלה ישודרו בערוצים פתוחים. זה, כאמור, נוהל חמור ביותר שלא נהוג באירופה.

 

"כרגולטור שאמון על צורכי הציבור אנחנו מעדיפים שזה ישודר בערוץ פתוח. משחקים שמעניינים קהלים מצומצמים ולא כלכליים יכולים להיות משודרים בערוצי הספורט האחרים, אנחנו אפילו מעודדים את זה", מסביר חן. "מה זה משאיר לנו?", תוהים בערוצים, "את בני יהודה מול איזה קבוצה מקזחסטן?".

 

הפתרון רחוק

 

גם במשחקי גביע המדינה בכדורגל וכדורסל אין לשדר בערוצים בתשלום את המשחק המרכזי משלב רבע הגמר, כולל שני חצאי הגמר ומשחק הגמר. לגבי ליגת העל בכדורגל וליגת העל בכדורסל נקבע כי המשחק המרכזי מכל מחזור משחקים ישודר בערוצים הפתוחים - באנגליה, איטליה, ספרד ועוד המשחק המרכזי לא חייב להיות משודר בערוץ פתוח. כאן, באופן פרדוקסלי וכדי למנוע מה שנקרא "זליגת תכנים" - המשחק המרכזי בספרד ובאיטליה צריך להיות משודר בערוץ שאינו בתשלום. גם משחקי NBA צריכים להיות משודרים בערוץ שאינו בתשלום.

 

הקורבנות של המצב הקיים בשוק רבים, בהם גם איגודי הספורט בישראל וקבוצות הספורט. הם, שנהנים מחשיפה בערוצי הספורט שעוזרת למשוך ספונסרים (ולעתים גם מתשלומים על זכויות השידור), יצאו נגד ההחלטה. אבנר קופל, יו"ר מינהלת הכדורסל בישראל, אמר ש"ניצן חן החזיר את הספורט אחורה בזמן". 

שני הצדדים צודקים בטענותיהם. הרגולציה אכן קשוחה, אבל מטרתה להגן על צרכנים שכבר עכשיו משלמים הרבה לעומת האירופים (שאגב, משלמים לא מעט על ערוצי ספורט שונים). בערוצים היו מאושרים אם לצד הרגולציה היה יכול לבוא גזר קטנטן - אישור פרסום במהלך משחקי כדורגל המשודרים בערוצי הספורט, למשל.

 

המטרה של הצדדים, בסופו של דבר, היא לקבוע מחדש כללים שיאפשרו לערוצי הספורט להרוויח בלי לפגוע בלקוחות, כי בינתיים הם הנפגעים העיקריים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x