כמו אבא: גם סשה גאידמק הפך את קבוצת הכדורגל שלו לעיי חורבות
פורטסמות', כמו בית"ר ירושלים, מתחילה את העונה הבאה באי־ודאות גדולה וחובות עמוקים, אחרי בזבוזים לא אחראיים על סגל השחקנים
בסוף חודש מאי יצאה הודעה רשמית ממשרדי פורטסמות' שהמועדון יימכר לסולימאן אל־פאחים - איש עסקים מהאמירויות הערביות. לפי ראשי המועדון
עורכי הדין של ארקדי גאידמק טוענים כי אין קשר בין האב לקבוצת בנו, וכי הנושים בכל מקרה לא יכולים לגעת במועדון הפרמיירליג, אולם נראה כי משהו כן משותף לבית"ר ירושלים ופומפי - שתי הקבוצות מתחילות את העונה הבאה באי־ודאות גדולה וחובות עמוקים שמגיעים אחרי שנים מוצלחות.
בתחילת האימונים של הקבוצה האנגלית בשבוע שעבר הופיעו רק 15 שחקני שדה עם חוזה מקצועי. לקבוצה אין מאמן קבוע, והמועדון חייב להחזיר חוב של 36 מיליון ליש"ט לבנק סטנדרט ולבנק ברקליס עד סוף אוגוסט ותחילת ספטמבר. לפי הערכות, עסקת העברת הבעלות תקועה לפחות עד סוף יולי אבל כלל לא בטוח שקבוצת הרוכשים מוכנה לקחת על עצמה את החוב.
ברקע, כמובן, יש עניין קטן של תחילת העונה והקבוצה כמעט ולא מוכנה להתמודדות על הישרדות בפרמיירליג. נוסף על כך, שחקנים בכירים כגון פטר קראוץ' וסול קמפבל צפויים לעזוב ורשויות החוק בודקות אפשרות לאי־סדרים כספיים בהעברות שחקנים אחרים. גם הנהלת המועדון מדוללת. יש בה שני דירקטורים בלבד. האחד, סשה גאידמק שבעצמו אמר שהוא לא מבין כלום, והשני, פיטר סטורי, המנכ"ל. ישנה גם אי־ודאות גדולה בקשר לרוכש המיועד אבל לזה נתפנה בהמשך.
האמת חלשה
עצוב כל המצב. באמצע מאי אמר פיטר סטורי, אחד מהמנכ"לים בעלי המשכורת הגבוהות בפרמיירליג (1.23 מיליון ליש"ט בשנה), שהכל טוב ויפה. "שמעתי כל מיני סיפורים על תוהו ובוהו וסוף העולם וחובות שאנו שקועים בהם והכל זה בולשיט", אמר. "לא נצטרך למכור אף שחקן בקיץ".
זה כאמור היה שקר אחד גדול, אבל נראה שבמועדון מדרום אנגליה — מהנשיא גאידמק שטוען כי היה צלף בצה"ל דרך המנכ"ל ועד השחקנים שמכריזים נאמנות לסמל ואז עוזבים יום למחרת — האמת היא לא הצד החזק.
הכל היה אמור להיראות אחרת. ב־17 במאי 2008 חגגו שחקני פורטסמות' זכייה בגביע בהיכל הקודש של הכדורגל האנגלי - וומבלי. היה זה התואר הראשון של המועדון מאז 1950. 13 חודשים אחרי וגאידמק לא יכול להחזיק יותר בצעצוע שעלה לו יותר מדי.
גאידמק מותיר את המועדון בחובות של 60 מיליון ליש"ט לפחות - תוצאה של בזבוזים לא אחראיים על סגל שחקנים איכותי אבל יקר (כ־80% מההכנסה של המועדון מוקצים למשכורות) ואי־השקעה משוועת באצטדיון או בשיווק המועדון.
גאידמק, כמובן, הבטיח הצלחה ברמה הגבוהה ביותר לאורך זמן ולבנות אצטדיון חדש שגם יארח את משחקי מונדיאל 2018 שצפוי להגיע לאנגליה, אבל כעת נראה שהמועדון צפוי לגמור כמו סאות'המפטון — היריבה השנואה שירדה לליגה השלישית וניצלה ברגע האחרון מפשיטת רגל: לב הקבוצה שזכתה בגביע נמכר. המאמן הארי רדנאפ נטש לטוטנהאם וסוכנים כמו פיני זהבי התבקשו למצוא רוכשים למועדון.
"נותר רק שלד של קבוצה", אומר ניק שזפאניק, כתב "הטיימס" שמסקר את המועדון. "יש אי־ודאות גדולה בקשר לעתיד לטווח הרחוק".
בודקים נאותות
לתמונה העגומה הזו נכנס איש העסקים הצבעוני סולימאן אל־פאחים ששמו זכור לנו מרכישת מנצ'סטר סיטי על ידי המשקיעים מאבו דאבי. פאחים — שהודח על ידי השייח' מאנסור מניהול מנצ'סטר סיטי בגלל "דיבורים אקסטרווגנטיים על רכישת כריסטיאנו רונלדו ופרננדו טורס", לפי ג'יימי ג'קסון מ"אובזרבר" — מוביל קבוצת רוכשים, שמקורותיהם הכספיים לא ברורים ואף שכבר הודיעו על כך שסוכמה המכירה ועד אמצע יולי היא תיחתם, נראה כי יש פערים גדולים במשא ומתן.
סטורי טוען כי העיכובים נובעים בהמשך בבדיקת נאותות אבל זה כנראה לא הסיפור. מה גם שבכלל לא בטוח שקבוצת הרכישה תעבור את בדיקת הנאותות של הפרמיירליג — שמחייבת כל בעלים של יותר מ־10% ממועדון לעבור.
למרות ההכחשות, ההנחה ההיא שאחד מהגורמים ברכישת פומפי הוא תאקסין שינאווטרה - ראש ממשלת תאילנד לשעבר והבעלים של מנצ'סטר סיטי לשעבר - שנמצא אשם בשחיתויות (ולא יכול לפי החוקים של הפרמיירליג לרכוש מועדון). גם דייב ריצ'רדס, יו"ר הפרמיירליג, כנראה בקבוצה (מה שעשוי להעיד על ניגוד עיניינים). אל־פאחים עצמו גם בבעיות לאחר שלקוחות של חברת נדל"ן מאבו דאבי שבבעלותו הגישו נגדו תביעה ומאשימים אותו ברמאות. אל־פאחים, שטרם הגיש את המסמכים הדרושים כדי שהנהלת הפרמיירליג תוכל לאשר את קיום העסקה, הודיע ש"נבנה מועדון כדורגל גדול בשנים הבאות".
האם יש תוכנית ב' למקרה שהעסקה עם אל־פאחים לא תצא לפועל? במועדון מסרבים לענות לשאלה הזו. גם גאידמק ג'וניור לא מדבר. אוהדי פורטסמות', כמו אלו של בית"ר, נפלו קורבן לאשליות שמכרו להם חברי בני משפחת גאידמק.