$
עסקי ספורט

אז מי באמת שווה יותר, מסי או רונלדו?

חברת פרונטיר אקונומיקס קובעת שווי מדעי לשחקנים. ליאונל מסי שווה 34 מיליון יורו יותר מכריסטיאנו רונלדו. זלאטן איברהימוביץ' שווה 16 מיליון יורו יותר מאשר קאקה, ששווה רק 4 מיליון יורו יותר מראול. ניחושים? הערכות? ספקולציות? ממש לא. זה מדעי

אוריאל דסקל 08:5802.07.09

בתחילת יוני הגיע עלון בן 34 עמודים למשרדי קבוצות הפרמיירליג הבינוניות. על שער העלון היתה תמונתו של מייקל אואן, חלוץ נבחרת אנגליה לשעבר, חוגג שער במדי ניוקאסל. "מייקל אואן, קיץ 2009" היתה הכותרת.

 

בעלון נכתבו בפרטי פרטים היתרונות של אואן - "השחקן, השגריר והאייקון". אנשי הסוכנות של אואן, וסרמן מדיה גרופ, שלחו את העלון לקבוצות כגון אברטון, אסטון וילה, פורטסמות', ווסטהאם, בולטון ובלקבורן, וכתבו בו: "ללא התקופה העצובה בריאל מדריד ושתי פציעות קשות בניוקאסל, היו מדברים עליו באותה נשימה כמו על פרננדו טורס וכריסטיאנו רונלדו, ומחירו היה עומד על אותו מחיר כמו של גדולי הכובשים בכל הזמנים". הסוכנות הוסיפה ש"אואן ללא חוזה כעת, וחופשי להצטרף לכל קבוצה שהוא חפץ בה", וכמו כן שמדובר "בשחקן בן 29 חתיך וכריזמטי", "שהוא לפני ההחלטה הכי חשובה בקריירה שלו", ו"כל הצעה בסדר גודל הגיוני תישקל".

 

אואן, ילד פלא וכוכב ליברפול לשעבר, נהפך לבדיחת היום בתקשורת האנגלית בעקבות פרסום העלון, ודייב ווילאן, הבעלים של וויגאן האפרורית, אמר ש"הוא איבד את זה".

 

המקרה של אואן מצער, אבל הוא מלמד היטב על "שווי של שחקן" - ביטוי אניגמטי שמשתנה משנה לשנה ותלוי בהרבה גורמים. עם זאת לאחרונה, בעקבות כניסת הכסף הענק של נסיכויות הנפט למנצ'סטר סיטי ולכדורגל האירופי ורכישות הענק של ריאל מדריד, מנסים באירופה להבין בדיוק כמה באמת שווים השחקנים.

 

שיטת הריבועים

 

כריסטיאנו רונלדו. שווה 4 מיליון יורו ממה שריאל מדריד שילמה עליו כריסטיאנו רונלדו. שווה 4 מיליון יורו ממה שריאל מדריד שילמה עליו צילום: איי אף פי

חברת הייעוץ הכלכלי Frontier Economics מנסה לקבוע שווי מדעי למחירי השחקנים והגיעה לכמה מסקנות מעניינות: ריאל מדריד שילמה לאחרונה 94 מיליון יורו תמורת כריסטיאנו רונלדו, כ־4 מיליון יורו יותר מאשר השווי שפרונטיר אקונומיקס העניקה לו. רונלדו הוא אולי השחקן היקר בתבל כיום, אבל הוא לא בעל השווי הגדול ביותר. ליאונל מסי, היריב שלו בברצלונה, הוא השחקן היקר ביותר עם שווי של 124 מיליון יורו.

 

"בדרך כלל השתמשו בספקולציות כדי לקבוע את שווי השחקנים", אומר מאט האנט מפרונטיר אקונומיקס, "אבל בפרונטיר אנחנו רגילים להעריך את שווי הנכסים גם בספורט וגם בשוק הפרסום, ויכולים לומר אם מחירי השחקנים שווים את הכסף".

 

אז איך מגיעים לשווי המדעי של השחקנים?

"אנחנו משתמשים בשיטות ניתוח וטכניקות סטטיסטיות שמסתמכות על התכונות של השחקן - עמדה במגרש, גיל, ניסיון, בעיות משמעת, המועדון שבו הוא גדל, המועדונים שהוא שיחק בהם, השווי הכלכלי שלו, שווי המותג שלו וכושר נוכחי", אומר חורחה אסטבן לאון, אחד מעורכי המחקר של פרונטיר אקונומיקס. "אנחנו חקרנו גם את האישיות של השחקן ואת האישיות של השחקנים שלא עברו קבוצה, כי גם אלה נתונים שאפשר לנצל כדי להעריך שווי של שחקן".

 

החלק המדעי, אחרי שניסו לבטל את הדעה הקדומה על השחקן, מסתמך על שיטת הריבועים הפתוחה - שהיא שיטת

אומדן סטטיסטית שבה מעריכים גודל לא ידוע מתוך קבוצת תוצאות מדודות כלשהן.

 

אגב, גם התפקיד של השחקן קובע את המחיר שלו. למשל, חלוצים מקבלים 3.4% יותר מכל תפקיד אחר, ובלמים 0.5% פחות מכל עמדה אחרת.

 

"מצאנו שיש קשר ישיר בין התכונות של השחקן ובין המחיר שלו", אומר אסטבן לאון. כלומר, שחקן שגילו X ממועדון Y בתפקיד B ועם 20 שערים בעונה יהיה שווה יותר משחקן ממועדון Y, בתפקיד B עם 20 שערים בעונה וגילו X + 6.

למשל, אנדרס אינייסטה וצ'אבי הרננדז, הקשרים הנפלאים של ברצלונה, דומים למדי מבחינת התרומה למשחק. שניהם בעלי ראיית משחק נפלאה, מסירה אדירה ויכולת הבקעה דומה. השניים הם בעצם השחקנים החשובים ב"חדר המנועים" של אלופת אירופה, אבל אינייסטה בן 25 וצ'אבי בן 29, מה שמעניק לצעיר מביניהם ערך גבוה יותר (הוא יכול לשחק יותר שנים). אינייסטה, לפי פרונטיר אקונומיקס, שווה 39.4 מיליון יורו, בעוד צ'אבי 34.5 מיליון יורו.

 

כמה שווה "החווה"?

 

אם נישאר בברצלונה נגלה שסמואל אטו, מלך השערים של ברצלונה, שווה 31.51 מיליון יורו. מנצ'סטר סיטי מציעה עליו "רק" 25 מיליון יורו מכיוון שהחוזה שלו מסתיים בעונה הבאה. דני אלבס, הדינמו על קו ימין של הקבוצה, שווה 23.97 מיליון יורו, ותיירי הנרי, שגם הוא היה שחקן חשוב בעונה המופלאה של ברצלונה, שווה 23.07 מיליון יורו. ג'רארד פיקה, הבלם הצעיר של בארסה, הוא השחקן השישי הכי שווה במועדון עם שווי של 20.44 מיליון יורו - יותר מהקפטן קרלוס פויול (16.30 מיליון יורו). בכלל, שחקני הבית של ברצלונה שווים לא מעט כסף.

 

בוז'אן קרקיץ', הכוכבן הצעיר של בארסה, שווה 19.86 מיליון יורו, וההפתעה מגיעה מכיוון סרג'יו בוסקטס, שכמו בוז'אן, פיקה, פויול וגם מסי, אף הוא תוצר האקדמיה של בארסה ושווה למועדון 18.93 מיליון יורו - יותר מהסלע בקישור, שחקן הרכש יאיא טורה (18.23 מיליון יורו).

 

היריבה הגדולה של ברצלונה, ריאל מדריד, יכולה להרגיש רע. שחקני הבית שלה לא שווים כמו אלה של ברצלונה. ראול המזדקן הוא שחקן הבית הכי יקר עם שווי של 40.6 מיליון יורו, למרות גילו (32), ושאר שחקני הבית (גוטי, איקר קסיאס, חאבי גארסיה, מיגל טורס, רובן דה לה רד ואחרים) אינם מתקרבים לשווי הממוצע המדהים של תוצרי ה"לה מאסיה" (החווה) של ברצלונה.

 

גונסאלו היגוואין, לא שחקן בית, הוא השחקן היקר ביותר בקבוצה עד הגעתם של הגאלקטיקוס רונלדו וקאקה (47.1 מיליון יורו). ארייאן רובן שווה 36 מיליון יורו, וחברו ההולנדי קלאס יאן הונטלאר שווה 25.5 מיליון יורו.

 

נוסף על כך, ריאל שילמה יותר מדי על קאקה. הברזילאי עלה לה כ־68 מיליון יורו בעוד שלפי החישובים של פרונטיר אקונומיקס הוא שווה 44 מיליון יורו בלבד.

 

מס פלורנטינו

 

פלורנטינו פרס, ששילם יותר מדי על רונלדו וקאקה, רוצה להמשיך ולרכוש שחקנים לקבוצה בלבן, אבל ככל הנראה שוב יצטרך לשלם יותר ממה שהם שווים. למשל, צ'אבי אלונסו, שנערץ על פרס, שווה 19.6 מיליון יורו לפי פרונטיר, אבל ליברפול רוצה עליו לא פחות מ־40 מיליון יורו. בינתיים ריאל מדריד דווקא הצליחה להשיג מחיר טוב יחסית על קרים בנזמה. הקבוצה שילמה עבורו לליון 35 מיליון יורו (סכום שעשוי לעלות ל-41 מיליון יורו) בעוד הוא שווה לפי פרונטיר 32 מיליון יורו.

 

זה מוביל אותנו לשאלה, האם המועדונים מבינים את הערך האמיתי והמדעי של שחקנים.

 

מנצ'סטר סיטי ברווח

 

"אנחנו לא יודעים אם מועדונים משתמשים בטכניקות סטטיסטיות כדי להעריך שווי של שחקן. עם זאת, העובדה שהשווי שאנחנו מעניקים לשחקנים קרוב למחירים האמיתיים שלהם עשויה להעיד על כך שמועדונים אכן משתמשים בטכניקות כלשהן כדי להעריך שווי של שחקן", אומר אסטבן לאון. "בספרד, למשל, ניסינו להעריך שחקן לפי הערך התקשורתי שלו, או כמה פעמיים הוא הוזכר בתקשורת, וזה היה די מדויק".

 

ייתכן שמועדונים משתמשים בטכניקות מדעיות כדי להעריך שווי של שחקן. ארסנל, למשל, שמה תג מחיר של 23 מיליון יורו על עמנואל אדאביור, חלוץ הקבוצה, שלפי פרונטיר הוא שווה 22.6 מיליון יורו. יובנטוס שילמה 25 מיליון יורו על דייגו מוורדר ברמן, שלפי פרונטיר הוא שווה 26.4 מיליון יורו, ובאיירן מינכן שילמה 30 מיליון יורו על מריו גומז, שקיבל שווי של 33.5 מיליון יורו. מנצ'סטר סיטי בכלל הרוויחה. היא תשלם ל־MSI, החברה שבבעלות הכרטיס של קרלוס טבס, כ־35 מיליון יורו, אף שלפי הערכות של פרונטיר, שווה הארגנטינאי 47.5 מיליון יורו.

 

איפה ההיגיון?

 

מתעוררת השאלה אם בכלל יש היגיון בתשלומים כל כך גבוהים על שחקנים, בשעה שבארצות הברית, למשל, הספורטאים מגיעים בעיקר בטריידים (העברת שחקנים תמורת שחקנים) והכסף הגדול הולך בדרך כלל לכיס שלהם בצורה חוזים ענקיים.

 

"השיטה בארצות הברית - בכדורסל ובפוטבול - מתבססת על העיקרון של שמירת הליגה תחרותית ככל שאפשר על ידי צמצום הפער הכלכלי בין המועדונים. השיטה מתבססת בעיקר על דראפט ועל תקרת שכר כך שיהיה שווי יחסי בין הקבוצות", אומר אסטבן לאון. "השיטה האירופית, לעומת זאת, מתבססת על תחרותיות בין המועדונים - ישנם חוקים מועטים שמטרתם למחוק את הפער בין האיכות והעושר שקיימים במועדונים הגדולים לבין השאר.

 

ההיגיון הכלכלי נמצא בארצות הברית. ליגה פאן־אירופית שבסיסה הכלכלי דומה לזה של ארצות הברית תכניס היגיון גם לכלכלת הכדורגל. עד אז, ההיגיון יהיה למצוא את השווי האמיתי של שחקן".

 

ההרכב הפותח - 11 השחקנים היקרים בעולם (במיליוני יורו)

 

1. ליאונל מסי, ברצלונה - 124.3

2. כריסטיאנו רונלדו, ריאל מדריד - 90 

3. זלאטן איברהימוביץ', אינטר - 60.5

4. סטיבן ג'רארד, ליברפול - 50.6

5. קרלוס טבס, בדרך למנצ'סטר סיטי - 47.5

6. גונסאלו היגאווין, ריאל מדריד - 47.1

7. וויין רוני, מנצ'סטר יונייטד - 46.3

8. קאקה, ריאל מדריד - 44

9. דויוד ויאה, ולנסיה - 43

10. ראול, ריאל מדריד - 40

11. פרננדו טורס, ליברפול - 39.9

 

הספסל:

אנדרס אינייסטה, ברצלונה - 39.4; פרנק למפארד, צ'לסי - 39.3; פרנק ריברי, באיירן מינכן - 39.2; ארייאן רובן, ריאל מדריד - 36. רוביניו, מנצ'סטר סיטי - 35.5; צ'אבי, ברצלונה - 34.5; מריו גומז, באיירן מינכן - 33.5; קרים בנזמה, ליון (ריאל מדריד) - 32; סמואל אטו, ברצלונה - 31.5; ססק פאברגאס, ארסנל - 31.1; אדין דזנקו, וולפסבורג - 30.5

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x