$
עסקי ספורט

טרום מיתון: הכדורגל האירופי הכניס 14.6 מיליארד יורו בעונה הקודמת - עלייה של 7%

כך לפי פירמת ראיית החשבון דלויט. מקורה של העלייה בעיקר הודות לתוספת של 700 מיליון יורו (10%) בהכנסות 5 הליגות המובילות. בפירמה מעריכים כי הגידול בהכנסות ימשיך גם בסיכום העונה האחרונה ובעונה הבאה, אם כי בקצב נמוך יותר

אוריאל דסקל 09:2304.06.09

בימים של מיתון גואה, מסתבר כי הכנסות שוק הכדורגל האירופי בעונה הקודמת - 2007/08 - צמחו בכמיליארד יורו, לסכום של 14.6 מיליארד יורו - עלייה של כ-7%, לעומת ההכנסות בעונה הקודמת, 2006/07. הפרמיירליג מכניסה כמיליארד יורו יותר מאשר כל ליגה אחרת. כך לפי פירמת ראיית החשבון דלויט.

 

העלייה היא בעיקר הודות לתוספת של 700 מיליון יורו (10%) בהכנסות חמש הליגות האירופיות המובילות (הפרמיירליג האנגלית, הליגה הספרדית, הסריה A האיטלקית, הבונדסליגה הגרמנית והליג 1 הצרפתית). אלה הסתכמו בעונת 2007/08 בכ-7.7 מיליארד יורו.

 

ההכנסות של מועדוני הפרמיירליג האנגלית הסתכמו בכ-2.4 מיליארד יורו בעונת 2007/08 - עלייה של 26% במונחי מטבע הליש"ט, ובכך למעשה נוצר פער של למעלה ממיליארד יורו בין הפרמיירליג לבין הליגה שבמקום השני - זאת על אף ירידה של 15% בערך הליש"ט אל מול היורו.

 

הליגה הספרדית במקום השני, ביחד עם הליגה הגרמנית, עם הכנסות של 1.438 מיליארד יורו לכל אחת. הליגה האיטלקית הכניסה 1.421 מיליארד יורו.

 

בדלויט מעריכים, כי המועדונים המובילים באירופה ימשיכו לרשום צמיחה בהכנסותיהם גם בעונת הכדורגל 2008/09 וב- 2009/10, אם כי בקצב נמוך יותר.

 

הגידול בהכנסות שימש בעיקר למימון הגידול בהוצאות השכר והעברות השחקנים. עלויות אלו בקרב חמש הליגות המובילות זינקו בכ-588 מיליון יורו (14%) והסתכמו בכ-4.8 מיליארד יורו, עם גידול מהותי בכל אחת מחמש הליגות הללו.

 

דרוגבה ובאלאק מצ'לסי. תקציב שכר הכי גבוה באירופה - 171 מיליון ליש"ט דרוגבה ובאלאק מצ'לסי. תקציב שכר הכי גבוה באירופה - 171 מיליון ליש"ט צילום: אי פי אי

 

גלעד אפוד, ראש תחום הספורט בקבוצת הייעוץ הכלכלי, בפירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט-בריטמן-אלמגור-זהר, מציין כי "תהליך צמצום ההוצאות והתאמתו לרמת ההכנסות החדשה נמצא כבר בעיצומו בישראל והורגש היטב במעשיהם ובכוונותיהם של בעלי הקבוצות, לקראת תום העונה שהסתיימה זה עתה. בימים אלו ממש מנהלי הקבוצות עובדים על התקציבים לעונת 2009/10 ורובם, אם לא כולם, נאלצים להתמודד עם קיצוץ תקציבים מצד הבעלים (ספקי המזומנים העיקריים במועדונים הישראלים) ואי-ודאות באשר להסכם זכויות השידור שמסתיים העונה.

 

"דבר חשוב נוסף שמקשה על מנהלי הקבוצות הישראליות לבנות את התקציב הוא הקושי במציאת מממנים בתקופה שכזו, שהרי בליגה הישראלית כדאיות מתן החסויות לנותני החסות, כמו גם התרומה לעסקיהם, היא נמוכה ביותר ואף גובלת בהתנדבות".

 

העוצמה הבריטית

 

יש לציין, כי מניתוח נתוני הצמיחה של ענף הכדורגל האנגלי בין העונות 2007/08 - 1991/92 עולה כי הצמיחה של הליגות האנגליות היא גדולה מהצמיחה בתמ"ג באנגליה במהלך תקופה זו.

 

דן ג'ונס, שותף בקבוצת הספורט העסקי בדלויט, מציין: "הצמיחה בהכנסותיהם של מועדוני הכדורגל הספרדיים - ריאל מדריד וברצלונה, אשר דורגו במקום הראשון והשלישי בהתאמה, כמועדונים בעלי ההכנסות הגבוהות ביותר, סייעו לליגה הספרדית לתפוס את המקום השני לצד הליגה הגרמנית. כל אחת משתי הליגות הניבה הכנסות של כ-1,438 מיליארד יורו.

 

"אחריהן ניצבת, בפער זעום, הליגה האיטלקית, עם הכנסות בסך 1,421 מיליארד יורו. אנו מעריכים, כי ניצחונה של ברצלונה בליגת האלופות יגדיל את העניין סביב הליגה הספרדית ויסייע לליגה זו לתפוס את המקום השני לבדה". עם זאת, הקשיים הכלכליים ומשבר הנדל"ן החמור ביותר בחצי האי האיברי עשויים לפגוע בשאיפות של המועדונים הספרדיים.

 

עוד לדברי ג'ונס, "המבחן העיקרי בדבר יכולתן של חמש הליגות המובילות לעמוד בפני האתגרים הכלכליים יהיה בעונת 2009/10, כאשר מכירת מנויים עונתיים וכן חידוש חוזי החסויות ישפיעו על יכולתן של הליגות להמשיך ולצמוח. עם זאת, הנתון המעודד הוא שמספר האוהדים במגרש צמח בכל הליגות בעונת 2008/09 בכ-2%.

 

מאור בוגזלו ואבי נמני. בישראל נסגר הברז מאור בוגזלו ואבי נמני. בישראל נסגר הברז צילום: ראובן שוורץ

"הליגה הגרמנית, הליגה הצרפתית, הליגה האנגלית והמועדונים המובילים בליגה הספרדית אף נהנים מעסקאות למכירת זכויות שידור יציבות וארוכות טווח, אשר מהוות נתח משמעותי מהכנסותיהם. האתגרים המהותיים ביותר עמם עשויות להתמודד הליגות הם היכולת לשמר הכנסות מסחריות ולשמור על מחירי כרטיסים גבוהים לתאי צפייה, שנרכשים על ידי ארגונים, ובו בזמן לפעול לצמצום הוצאות השכר והוצאות התפעול".

 

לדברי אלן סוויצר, דירקטור בקבוצת הספורט העסקי בדלויט, "שיעורי צמיחה נמוכים (ואולי אף שליליים) של הכנסות הליגות במהלך העונות הקרובות יחייבו את המועדונים להתמקד בבקרת עלויות - הן בתחום השכר והן עלויות תפעוליות אחרות - ולהבטיח כי בסיס העלויות שלהם הינו גמיש דיו, על מנת להתמודד עם הצמצום בהיקף הכנסותיהם".

 

ממצאים נוספים שעלו בדו"ח השנתי של דלויט:

 

* הליגה האיטלקית רשמה את הצמיחה האבסולוטית והיחסית הגבוהה ביותר בהכנסותיה בין חמש הליגות המובילות, עם עלייה של 357 מיליון יורו (34%), אשר הסתכמו בכ-1,421 מיליון יורו, זאת בין היתר בעקבות שובה של יובנטוס לליגת הבכירה. הוצאות השכר בליגה האיטלקית עלו בכ-250 מיליון יורו (35%) והסתכמו בכ-972 מיליון יורו.

 

* הליגה הצרפתית רשמה את הצמיחה הנמוכה ביותר בהכנסות בקרב 5 הליגות המובילות, עם עלייה של כ-17 מיליון יורו (2%), ו-989 מיליון יורו בסך הכל. הוצאות השכר גדלו משמעותית, בכ-84 מיליון יורו, עלייה אשר הציבה את יחס המשכורות למול ההכנסות בגובה של 71% - היחס הגבוה ביותר מבין 5 הליגות המובילות.

 

* הכנסות הליגה הגרמנית צמחו בכ-59 מיליון יורו (4%) והסתכמו ב-1,438 מיליארד יורו בעונת 2007/08. הצמיחה בהכנסות המסחריות (6%) ובהכנסות מימי משחק (9%) הובילה את הצמיחה הכוללת. ההכנסות מימי משחק צמחו הודות להיותה של הליגה הגרמנית הליגה המובילה במספר האוהדים הממוצע למשחק, עם 42,600 אוהדים - הנתון הגבוה ביותר מאז היווסדה של הליגה בשנת 1963.

 

* היחס בין השכר וההכנסות בליגה הגרמנית הינו הנמוך ביותר (51%) בין 5 הליגות המובילות, זאת על אף עלייה של 105 מיליון יורו (17%) בהוצאות השכר, אשר הסתכמו בעונת 2007/08 בכ-725 מיליון יורו.

 

* הליגה הספרדית נהנתה מצמיחה של 112 מיליון יורו (8%) בהכנסותיה - נתון אשר ממקם אותה במקום השני לצד הליגה הגרמנית. הכנסותיהם של המועדונים ריאל מדריד וברצלונה מהווים 47% מהכנסות הליגה, נתון המעיד על הקיטוב הפיננסי בליגה הספרדית. הוצאות השכר בליגה עלו בכ-8% והסתכמו בכ-900 מיליון יורו.

 

* הכנסות מועדוני הליגה הסקוטית הציגו צמיחה של 14% במונחי הליש"ט והסתכמו בכ-252 מיליון יורו. צמיחה זו מקורה, בין היתר, בהשתתפותן של סלטיק וריינג'רס בשלב הבתים של ליגת האלופות ועלייתו של מועדון הריינג'רס לגמר גביע אופ"א.

 

* הליגה האנגלית הציגה רווח תפעולי בגובה של כ-234 מיליון יורו בעונת 2007/8 ובכך החזירה לעצמה את תואר הליגה הרווחית ביותר, לאחר שבעונת 2006/7 הפסידה אותו לליגה הגרמנית (136 מיליון יורו בעונת 2007/8). הליגות הצרפתית והאיטלקית הציגו הפסד תפעולי.

 

* לצ'לסי יש את תקציב השכר הגבוה בפרמיירליג - 172 מיליון ליש"ט, כ-50 מיליון יותר מאשר למנצ'סטר יונייטד, שתקציב השכר שלה עומד על 121 מיליון ליש"ט. תקציב השכר של ארסנל עומד על 101 מיליון ליש"ט, ליברפול עם 90 מיליון וניוקאסל עם 75 מיליון שהולכים לאנשי המועדון מדי שנה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x