יש קשר בין ניוקאסל לקופסה
הכדורסל בישראל מנוהל טוב יותר מהכדורגל והדבר ניכר בטבלאות הרייטינג; דניאל יאמר יעזוב את מכבי נתניה מבלי להותיר חותם ובצפון מזרח אנגליה מבכים את הירידה לצ'מפיונשיפ
1. סופרבול ציוני
מנהלת הליגה בכדורסל ספגה ביקורות רבות על שיטת הפיינל פור אבל השיטה הוכיחה את עצמה. הכנסות של 6 מיליון שקל ורייטינג למשחק אליפות של 13.3% זה משהו שלא היו חושבים עליו בכדורסל הישראלי בסדרות גמר של חמישה משחקים (שבדרך כלל היו נגמרים עם ניצחונות מוחצים של מכבי תל אביב).
הפיינל פור הוא אירוע שיכול למשוך אליו צופים רבים שאינם מתעניינים בהכרח בכדורסל ולעלות את רמת העניין בענף. לאט לאט הוא גם הופך לאירוע השיא של הספורט הישראלי - וזה בגלל אותה נוסחה של הסופרבול (להבדיל). מדובר, בסך הכל, באירוע מהוקצע, מסחרי ומרגש שבו במשחק אחד, מוחלט מי הקבוצה הכי טובה. זה מרתק איך שלא מסתכלים על זה.
בעתיד אולי יהיו עוד כמה אולמות שיוכלו לארח אירוע בסדר גודל כזה ואז בכלל החגיגה תהיה גדולה. אגב, בטוטו-ווינר, אומרים שאחת מהסיבות שהחליטו להגדיל את התמיכה בכדורסל זה בגלל התוכניות השיווקיות של ראשי מנהלת הליגה.
ומנגד, משחק האליפות של מכבי חיפה ביום שבת משך רייטינג עלוב של 6.8%. אני מכיר כמה אנשים עם סימפטיה רבה למכבי חיפה שכלל לא ידעו שהמשחק משודר בערוץ 10.
משחק אליפות בקופסה שבנתניה זה דבר מבאס בפני עצמו, אבל ההתאחדות לכדורגל בישראל לא עשתה שום דבר כדי לקדם אותו בצורה כלשהי כדי שיהפוך לאירוע.
מנהלת הכדורסל שוב מוכיחה שצריך גם מנהלת ליגה לליגת העל בכדורגל, שתתנהל בצורה מקצועית ומסחרית, שתחשוב מחוץ לקופסה ולא תתחשב בכל מיני אינטרסים של עסקנים.
פריחה של ספורט מקצועני תלויה ביכולת למשוך אוהדים מהציבור הנרחב, שלא בהכרח צופה במשחקים - בכדורסל הבינו את זה. בכדורגל עדיין לא.
2. דניאל יאמר עוזב. אז מה?
דניאל יאמר, הבעלים של מכבי נתניה הודיע לפני שנתיים, שנה אחרי שנחת בישראל, שהוא מתכנן לעזוב את הכדורגל הישראלי בעתיד הקרוב. הוא הקציב לעצמו חמש שנים וכבר שלוש מהם עברו. לפי התחושות בשטח, נראה שיאמר יעזוב בקיץ הקרוב או בקיץ הבא.
תקציב הקבוצה יקוצץ ביותר מ-35% כדי שיאמר ישקיע כמה שפחות כסף בקבוצה ולפי כל ההערכות הוא ייכנס כמשקיע בפורטונה דיסלדורף מהליגות הנמוכות בגרמניה.
מה יאמר משאיר בנתניה? בעצם כלום. כמו ארקדי גאידמק, גם יאמר, השקיע את כל כספו במשכורות מנופחות לשחקנים בינוניים ובמאמן שלא הוביל את הקבוצה שלו לשום מקום חדש. אם יאמר היה משקיע באצטדיון החדש בנתניה במקום להתלונן על כך שהוא לא נבנה בקצב ראוי, ייתכן ועוד היו זוכרים אותו לטובה. לשנים רבות.
לנתניה יש פוטנציאל להפוך לקבוצה טובה ומלהיבה עם קהל של 8 אלף איש במשחק. בשביל זה צריך את האצטדיון החדש בנוי וחבורה של אנשי עסקים מקומיים שיוכלו להשקיע כסף במחלקת הנוער ובמגרשי האימונים. זה לא אמור להיות מסובך יותר ממה שזה נשמע.
לקחים מצפון מזרח אנגליה
ניוקאסל ירדה אתמול מהפרמיירליג לליגת המשנה. ביחד איתה ירדה שכנתה לצפון מזרח אנגליה, מידלסבורו.
הרבה תשוקה לכדורגל יש באזור הזה באנגליה שייצר חלק מהשחקנים האנגלים הטובים בכל הזמנים - פול גאסקויין וקווין קיגן, למשל.
לרדת ליגה ולאבד הכנסה בטוחה של 40 מיליון ליש"ט זה די חמור אבל הכישלון הגדול ביותר של הקבוצות הללו הוא דווקא ההתנתקות שלהן מהתשוקה האזורית לכדורגל.
מלקולם מקדונלד, אחד מחלוצי ניוקאסל הגדולים בכל הזמנים ולונדוני שאומץ בצפון מזרח אנגליה, סיפר ל"סאנדיי טיימס" על שיחה שהיתה לו עם אוהד מידלסבורו: "האוהד אמר לי שהוא חישב כמה כסף הוא השקיע בקבוצה בעשורים שהוא אוהד אותה ונדהם", אמר מקדונלד. "הוא אמר לי 'אני בשנות הארבעים המאוחרות שלי ולא החמצתי משחק של הקבוצה במשך שנים. אתה יודע כמה זה עלה לי? הייתי יכול להחזיר את המשכנתא שלי כבר, אבל במקום אני משלם מאות ליש"ט כדי להיות אוהד מילדסבורו'. הסיפור הזה מסכם את הנאמנות של האוהדים בצפון מזרח אנגליה לקבוצה שלהם".
זו נאמנות שגורמת לאיש להעדיף לשלם על מנוי שנתי מאשר לסיים את תשלומי המשכנתא, מנוי שבין השאר מממן משכורות "של שחקנים שיכולים לשלם את המשכנתא של האוהדים שלהם אחרי שבוע עבודה אבל אפילו לא מכירים את העיר", לפי מקדונלד.
האכזבה הגדולה, כך נראה, היא לא מעצם הירידה לליגת המשנה אלא מהאדישות של השחקנים לתשוקה של האוהדים, שרבים מהם, בגלל המשבר הכלכלי, קונים מנויים בדמי אבטלה.
הדרך קדימה, לטעמי, עבור הקבוצות הללו, היא הסתמכות על הילדים המקומיים שגדלים באקדמיות שלהם. לבורו יש אקדמיה מוצלחת במיוחד וסטיב גיבסון, הבעלים, כבר החל ללכת לכיוון הזה. למייק אשלי, הבעלים הלונדוני של ניוקאסל, אין מושג מה הוא עושה ולכן הקבוצה שלו הפכה מחבורה לא רעה של שחקנים לחבורה של רכיכות.
יש כאן לקח גם לכדורגל הישראלי. אין כמו הנאמנות של הקהל המקומי. צריך לטפח אותה והדרך הכי טובה לעשות זאת זה על ידי טיפוח שחקנים מקומיים ותחזוק תחושת הקהילתיות. אולי זה מה שיאמר ניסה לעשות אבל לא הצליח. אולי זה משהו שהוא צריך לתת לו יותר זמן מאשר חמש שנים.
בכלל, כמה קבוצות ישראליות משחקות עם רוב של שחקנים מקומיים בהרכב שלהן?
אולי גם בגלל זה הרייטינג למשחק האליפות בכדורגל כל כך מביך.