הפרלמנט הבריטי: להגביל את בזבוז הכספים של בעלי קבוצות הכדורגל
בין ההמלצות של ועדת הבדיקה המיוחדת של הפרלמנט הבריטי: להכניס נציגי אוהדים בכל קבוצה, להגביל את כמות הזרים בליגה, להפסיק את תרבות ההלוואות ולמנוע רכישת מועדונים על ידי אנשי עסקים מפוקפקים
ועדת בדיקה מיוחדת בפרלמנט לנושא הכדורגל (Football Group), פרסמה אמש את ממציאה והמלצותיה בנוגע לתיקון עיוותים מהותיים בכדורגל הבריטי. הוועדה, שחקרה את מצב הכדורגל לאורך שנה, העבירה 27 המלצות והאשימה מספר קבוצות, ביניהן מנצ'סטר יונייטד, צ'לסי וליברפול ב"סימום פיננסי" ו"רמה אבסורדית של חובות".
לפי "הפוטבול גרופ", לפני כל רכישת מועדון על ידי גורם כלשהו צריך לבצע חקירה נוקבת יותר לתוך עסקיו והתוכנית העסקית שלו למועדון.
"העולם הפיננסי למד שיעור רציני בשנה שעברה", אמר חבר הפרלמנט הבריטי, אלן קין, יו"ר הפוטבול גרופ. "אי אפשר לחיות לפי הערכה ש'אם זה לא שבור, לא צריך לתקן את זה'. זה הוביל את העולם העסקי לתוצאות קטסטרופליות וזה עשוי להוביל את הכדורגל לתוצאות קטסטרופליות".
לפי קין: "צריך לעשות את התיקון והפעולות המתקנות עכשיו". קין הוסיף: "מחסור ברגולציה ואי יציבות פיננסית הן חולשות רציניות ובסיסיות שעשויות לפגוע בהצלחת הכדורגל הבריטי לטווח הרחוק. הדו"ח שלנו כולל המלצות לשיפור הדרך בה הכדורגל מנוהל. יש בו דרכים להילחם בסימום פיננסי – לפיו הצלחה לטווח הקצר נרכשת על חשבון יציבות לטווח הארוך".
בנוסף, הפרלמנט הבריטי קורא לליגות האנגליות לאמץ את חוק 6+5 של פיפ"א ולהעניק לאוהדים כוח רב יותר בהנהלות הקבוצות.
אלו חלק מהמלצות הוועדה:
- לחזק את מבחן הנאותות שעושים בעלים חדשים של קבוצות ולדרוש בדיקה ואישור של התוכניות העסקיות שלהם.
- לאסור על בעלים חדשים להעביר את החובות שנוצרו ברכישת המועדון לקבוצה עצמה – כפי שעשתה משפחת גלייזר בעת רכישת מנצ'סטר יונייטד.
- הלוואות בעלים גם כן ייחשבו כחוב חיצוני (בדומה להשקעה של רומן אברמוביץ' לצ'לסי).
- הצגת תוכנית הרישוי של אופ"א
לכל המועדונים בבריטניה.
- בחירת והכנסת נציגים נבחרים של האוהדים בכל קבוצה באנגליה – מהליגה החובבנית עד הפרמיירליג.
- הצגת חוק 6+5 שמקודם על ידי פיפ"א ומגביל את מספר הזרים בהרכב שפותח את המשחק.
הוועדה אינה יכולה לחייב את התאחדות הכדורגל האנגלית או את הפרמיירליג לאמץ את ההמלצות אבל ייתכן שליגות כדורגל, גם בישראל, ירוויחו מאימוץ חלק מההמלצות.
המלצות בהקשר למבחני נאותות נוקשים יותר היו למשל מונעים מארקדי גאידמק לרכוש את בית"ר ירושלים.
הפרמיירליג מסרה בתגובה: "ניקח את הזמן שלנו כדי לבחון את ההמלצות. עם זאת, הן מגיעות בזמן שהאיכות של הכדורגל האנגלי – על המגרש ומחוצה לו – מעולם לא היתה גבוהה יותר. אנחנו מחויבים שהמצב הזה יישאר ואנחנו נמשיך להתקדם".