השדים באדום: החובות המפחידים של מנצ'סטר יונייטד
האם יש קשר בין הבילויים של כריסטיאנו רונלדו לחובות של מנצ'סטר יונייטד? תתפלאו
בפסטיבל התחפושות השנתי שנערך בכפר טורס ורדאס שבפאתי ליסבון משכה בובת הענק של כריסטיאנו רונלדו, הגיבור המקומי, את רוב תשומת הלב של התקשורת העולמית. הבובה הציגה את כוכב נבחרת פורטוגל ומנצ'סטר יונייטד יושב על חצי הגלובוס עם חיוך גדול ומטופש על פרצופו, ואוחז בשתי ידיו בדמויות של נשים ערומות בעלות חזה גדול. בין רגליו הענקיות הזדקר איברו הגאה. אין כדורגל בפסל הענק הזה. הכדור היחידי בו הוא אשך ענק שחומק לו ממכנסיו של הכוכב הפורטוגלי.
מה הקשר בין בובת ענק של רונלדו לחובות של מנצ'סטר יונייטד? ובכן, אלכס פרגוסון, המנג'ר האגדי של היונייטד, לא ממש מרוצה מכך שהרגליים כבר אינן הדבר הבולט ביותר בדמותו של רונלדו. בראיון ל־CNN אמר פרגוסון הסקוטי: "אני חושב שהיו מולו פיתויים שאפשר היה לראות כיצד הם משפיעים על המשחק שלו".
פרגוסון לא סתם אמר את מה שאמר ברשת אמריקאית. ייתכן שהוא רמז למשפחת גלייזר, הבעלים של מנצ'סטר יונייטד, שכעת אפשר למכור את הכוכב - כפי שבעבר מכר את דיוויד בקהאם, כוכב אחר שהפיתויים השפיעו עליו. מכירה של רונלדו תכניס למועדון כ־70 מיליון ליש"ט ותקצץ את סעיף השכר בכ־6 מיליון ליש"ט בשנה. זה, כאמור, יעזור לכסות את חובות המועדון, שלאחרונה תפחו ל־650 מיליון ליש"ט.
לפי "ניוז אוף דה וורלד" יצטרכו הגלייזרים להחזיר 1.1 מיליארד דולר בתשע השנים הבאות - 75 מיליון ליש"ט ב־2013, 150 מיליון ליש"ט ב־2014, 150 מיליון ליש"ט ב־2015, עוד 150 מיליון ליש"ט ב־2016 ו־600 מיליון ליש"ט ב־2017.
רווחיים אבל...
המועדון מתנהל היטב. בשנה שעברה רשם המועדון עלייה של 22% בהכנסות לשיא של 256 מיליון ליש"ט והשנה, לפי הדיווחים, יכניס יותר מ־300 מיליון ליש"ט. הרווחים התפעוליים נאים - כ־80 מיליון ליש"ט בשנה.
עם זאת, חברת האם של המועדון Red Football Joint Venture מתקשה לצמצם את החובות האדירים והפסידה בעונה שעברה כ־45 מיליון ליש"ט. בעונה שלפני כן הפסידה כ־60 מיליון ליש"ט, זאת בגלל שמשפחת גלייזר הצמידה למועדון את רוב ההלוואה שלקחה כדי לרכוש את היונייטד ב־2005. לפי הדיווחים, נכסים בשווי 518 מיליון ליש"ט של המועדון ממושכנים.
בשנה שעברה עמדו החובות על 606.4 מיליון ליש"ט. השנה, כאמור, בגלל תשלומי הריבית האדירים (כ־80 מיליון ליש"ט בשנה), עלו החובות ל־650 מיליון ליש"ט.
הגלייזרים טוענים שאין שום בעיה עם החוב וההכנסות של המועדון גדולות דיין כדי לעמוד בתשלומי הריבית ולהמשיך לחזק את הקבוצה והתשתית שלה. עם זאת, לפי "הגרדיאן", את רוב החובות (510.69 מיליון ליש"ט מתוך סכום של 649.4 מיליון ליש"ט) תצטרך מנצ'סטר יונייטד להחזיר עד יוני 2013.
אולי זה עוד הרבה זמן - היי, ונוסטרדמוס אף מציין שעד אז העולם יגיע לסופו - אבל כרגע הדד ליין הזה שם את המערכת בלחץ להגדיל את ההכנסות והרווחים למקסימום האפשרי.
פחות כסף לפרגי?
הגלייזרים לא ציינו כיצד יחזירו את החוב אבל סביר להניח שהם לא יורידו מחירי כרטיסים. עוד סביר להניח שפרגוסון יקבל פחות כסף כדי לצאת למסע רכש. לא לחינם השקיע פרגוסון בדור צעיר ומוכשר, שכולל את האחים דה סילבה, ילד הפלא קיקו מאקדה, דוידה פטרוצ'י ("טוטי החדש"), דני וולבאק ואחרים.
במועדון הבינו שכסף גדול לרכישות כגון דימיטאר ברבאטוב (30 מיליון ליש"ט) לא ממש יהיה, גם אם כריסטיאנו רונלדו יימכר לריאל מדריד ב־75 מיליון ליש"ט.
צפויים גם שינויים בסגל. למנצ'סטר יש תקציב משכורות מנופח של 121 מיליון ליש"ט. הבונוסים על הזכייה בצ'מפיונס ליג ובפרמיירליג בשנה שעברה עזרו להקפיץ את סעיף השכר ב־29 מיליון ליש"ט (המועדון שילם 13.3 מיליון ליש"ט בבונוסים - עלייה מ־8.6 מיליון ליש"ט). אבל גם חוזים גדולים במיוחד (120 אלף ליש"ט בשבוע פלוס פלוס) לריו פרדיננד, וויין רוני וכריסטיאנו רונלדו כמובן, גורמים נזק.
אמנם הכנסות היונייטד כמעט מובטחות - 75 אלף איש ימלאו את אולד טראפורד כמעט בכל משחק, סקיי תמשיך לשלם הון גדול על משחקי הפרמיירליג לפחות עד 2013 וסביר להניח שהקבוצה תמשיך לצבור בונוסים - אבל מצב החוב לבטח ישפיע על הקבוצה.
המשבר לא בא טוב
קשה להאמין שפרגוסון יוותר על החוזים של רוני או פרדיננד, אבל שחקנים מאכזבים כגון אואן הארגריבס, הפצוע האנגלי התמידי, או נאני הפורטוגלי עתידים להימכר. קשה להאמין גם שקרלוס טבס, שמושאל ליונייטד מחברת MSI, יישאר בקבוצה.
מה גם שהמשבר הכלכלי לא עוזר. הקבוצה עדיין לא הצליחה להשיג ספונסר במקום AIG, שקרסה והודיעה שלא תמשיך את החסות בשווי 14 מיליון ליש"ט בשנה. הקבוצה מחפשת כעת ספונסר, בעיקר בשוק האסייתי, שישלם 19 מיליון ליש"ט בשנה, אבל ייתכן שזו משימה קשה מדי.
עוד בעיה גדולה היא שחובות הקבוצה נמכרים במחירי הפסד על ידי מוסדות פיננסים, קרנות גידור וסתם שחקנים בבורסה. הגלייזרים רכשו את היונייטד ב־2005 עבור 831 מיליון ליש"ט. המשפחה שמה מכיסה 272 מיליון ליש"ט ולקחה שתי הלוואות גדולות - אחת של 284 מיליון ליש"ט מ־JP מורגן והשנייה בגובה של 275 מיליון ליש"ט עם ריבית גבוהה מאוד מקרנות גידור שונות.
מאז הגלייזרים בנו מחדש את מבנה החוב וחלק גדול ממנו נמכר. לפי חברת המידע הפיינסי Markit, החובות נמכרים כעת בזול - ב־70% משווי השוק שלהם. זה, כמובן, אומר רבות על מצב השוק ויוצר מצב שבו הציבור לא ממש יודע מי מחזיק בחובות של יונייטד.
זה אמור להרגיז את האוהדים. עד 2005 הם אהדו מועדון גדול שהחזיק את עצמו ורשם רווחים נאים לצד הצלחות אינסופיות על המגרש. ואז הגיעה משפחה אמריקאית והכניסה אותו לחובות ענק.
"אנחנו מבינים שמכירת החובות של יונייטד לא הופכת אותו למועדון כושל", אמר ניק טאוול, יו"ר התאחדות האוהדים של מנצ'סטר יונייטד ל"אובזרבר", "אבל יש כאן סכנה שהכנסת המועדון - שמגיעה בעיקר מהאוהדים שסובלים מעלייה במחירי הכרטיסים - הולכת כדי לכסות את הריבית הענקית על הלוואות של הגלייזרים".
אגב, בגלל חשש מהמצב הזה התנגדו האוהדים לרכישת המועדון על ידי הגלייזרים.