$
חסויות וזכויות שידור

האם שידורי האינטרנט יפגעו בהכנסות הקבוצות?

את אתרי האינטרנט שמשדרים משחקי כדורגל בחינם מכנים "פיראטים". בפרמיירליג ובליגות אחרות חוששים שהם יורידו את ערך זכויות השידור. אבל ייתכן שדווקא ה"שודדים" פשוט יכריחו את תקשורת הספורט להיות יותר יצירתית

אוריאל דסקל 11:1501.03.09

באוקטובר 2008, חרף המשבר הכלכלי אישר רומן אברמוביץ' השקעה של יותר מ־280 מיליון דולר ברכישת יאכטה חדשה + תוספות.

 

התוספות, אם תהיתם, הן חלונות חסיני כדורים, פלאטות שריון מיוחדות מסביב ליאכטה, רדאר מיוחד ואמצעים נגד טילי טורפדו. אברמוביץ', אולי בהשראת הסרט האגדי של סטיבן סיגל "מצור ימי", גם ליקט כמה לשעברים מסיירת מטכ"ל הבריטית (SAS) ושייטת 13 הבריטית (SBS) שיהיו בין 70 אנשי הצוות על היאכטה.

 

על מה ולמה האוליגרך צריך את כל זה? החשש מפיראטים, כמובן. לא פיראטים חביבים כאלה עם רגל מעץ, רטייה על העין ותוכי על הכתף, אלא טרוריסטים ימיים של ממש כאלה שפשטו על ספינות על הימות סביב אפריקה ואפילו בים התיכון, הים החביב על אברמוביץ'.

 

אבל פיראטים מסומליה או מאוריטניה הם לא הפיראטים היחידים שנוטעים חששות בלבו של אברמוביץ' ובעלי קבוצות אחרים בפרמיירליג בפרט ובאירופה בכלל.

 

ה"פיראטים" שעמיתיו של אברמוביץ' חוששים מהם יכולים להיות כל אחד. אפילו אתם. כל מה שהם צריכים זה מחשב וחיבור לאינטרנט, והם כבר יכולים לעשות נזק רציני לשאיפות ההתפתחות של קבוצות כדורגל באירופה.

 

ירידת ערך

 

אמנם הפרמיירליג חתמה לאחרונה על הסכם מכירת זכויות שידור בבריטניה במחיר שיא (1.782 מיליארד ליש"ט - עלייה של 5% מההסכם הקודם), וראשי הליגה מתכננים לשבור את השיא הקודם מכלל מכירת הזכויות (2.7 מיליארד ליש"ט), בעיקר בזכות מכירת זכויות שידור לחו"ל. אולם בליגת הכדורגל העשירה בעולם חוששים שאלו ההסכמים האחרונים של הכסף הרציני.

 

ולמה זה? סקיי וסטנטה, שמשדרות את המשחקים של הליגה, מבקשות כסף לא קטן מהלקוחות כדי לראות את משחקי הליגה. כך גם ברוב מדינות העולם, כולל ישראל. בימי מיתון אין לאנשים יותר מדי כסף להוציא על שידור של משחק בין ווסט ברומיץ' לאברטון, ולכן האופציות בחינם מושכות יותר ויותר צופים.

 

אופציות החינם לפיראטים החובבים נמצאות ברשת. אין כיום בעיה להיכנס לאתרי אינטרנט כגון www.myP2P.eu או Justin.TV ולצפות במשחק כדורגל בחינם.

 

לפי אוליבר ויינגארטן, עורך דין של הפרמיירליג, "התוצאה בטווח הרחוק של אותם שידורים עשויה להיות ירידת ערך מחיר זכויות השידור".

 

ויינגארטן אמר לבי.בי.סי, שאגב שילמה לפרמיירליג יותר מ־170 מיליון ליש"ט עבור תוכנית סיכום המחזור, ש"אותם אתרים מורידים את ערך המוצר שאנחנו יכולים לספק ויפגע באיכות השחקנים שמגיעים לליגה".

 

לא ברור כמה פיראטים גונבים כך את "זכויות הנכסים האינטלקטואליים" (הביטוי האנגלי לקניין רוחני) של הפרמיירליג, אבל זו תופעה כלל־עולמית. לא רק הפרמיירליג "סובלת" מחשיפת היתר הזו.

 

אותם אתרים מספקים שידורים מהליגה הספרדית, האיטלקית, ההולנדית ומה לא. ואין בעיה לעשות זאת. או שמחברים את האתר לשידור של הטלוויזיה הסינית או משהו כזה (הפרשנים הסינים בהחלט פחות מציקים מחלק מהפרשנים המוכרים לנו), או ששמים מצלמה מול טלוויזיה שמשדרת את המשחק (כפי שעושים באתר Justin.TV).

 

 וכאמור, אין חוק שאוסר לשים מצלמה מול מסך הטלוויזיה.

 

התקדמות טכנולוגית

 

וככל שהטכנולוגיה מתקדמת, ככה יותר קל ויותר נעים לצפות במשחקים, שנהפכים עם הזמן לפחות ופחות מפוקסלים.

 

הפרמיירליג לוחצת חזק על הממשלה הבריטית להילחם בתופעה, אבל לגורדון בראון יש כנראה דברים חשובים יותר לעשות. ריצ'רד סקאדמור, מנכ"ל הליגה, מגייס 27 גופי ספורט באירופה כדי להפעיל לחץ על הרשויות לפעול נגד התופעה.

 

הליגה האנגלית הבכירה ועוד כמה ליגות ספורט באירופה ובעולם עומדות לפני בעיה דומה, ולכן לאחרונה פעלו נגד כמה אתרים בבריטניה וגם נגד גוגל ויוטיוב, שאפשרו צפייה בהיילייטס ממשחקים בלי לקבל על כך אישור.

 

אבל לפי ויינגארטן, קשה לפעול חוקית נגד אתרים שמשדרים משחקים ולסגור אותם סופית. "אפשר תמיד להקים דומיין חדש או לשנות שם", אמר. "או שספק האינטרנט פועל במדינה שהחוקים לא אומרים יותר מדי בה ואין מהם מספיק הגנה".

 

בתעשיית הספורט חוששים שיקרה להם מה שקרה לתעשיית המוזיקה בגלל האינטרנט. החשש הגדול הוא שהמודל העסקי יקרוס בגלל אותם פיראטים. לפי ויינגארטן, המשחקים שמשודרים בחינם לא יפגעו רק במחיר זכויות השידור אלא גם בתפוסה באצטדיונים.

 

משחק כדורגל. ככל שהטכנולוגיה מתקדמת נעשה נעים יותר לצפות משחק כדורגל. ככל שהטכנולוגיה מתקדמת נעשה נעים יותר לצפות צילום: איי פי

 

חשש מוגזם

 

ואולי החשש של ויינגארטן ושל ראשי הפרמיירליג מוגזם. אחרי הכל צרכני הכדורגל צורכים את המשחק לא רק בגלל המשחק שמגיע פעם או פעמיים בשבוע. רוב האוהדים עוקבים אחר הקבוצה, מחפשים קליפים של שערים יפים ביוטיוב ומפנטזים על האווירה באצטדיון. יש עוד הרבה למכור מלבד זכויות שידור.

 

ספק אם בהתאחדות הכדורגל בישראל חוששים מאותם פיראטים. מעטים האנשים שרוצים לראות את המוצר הזה שנקרא כדורגל ישראלי, ומעטים עוד יותר האנשים ש"גונבים" אותו ברשת.

 

ומה בכל זאת אפשר לעשות כדי למנוע את הפיכת הפעולה של רכישת זכויות השידור למיותרת?

 

ובכן, הערוצים שרוכשים את זכויות השידור של הכדורגל יצטרכו להשתנות כדי להתחרות עם אותם ערוצי אינטרנט שלא משלמים גרוש כדי לשדר משחקים. איך להשתנות? ובכן, בייחוד בספורט האמריקאי מקדמים את שידור ה־HD כמשהו שמספק חוויה שקשה מאוד לקבל באינטרנט. גם בסקיי נהנים מהכנסות נאות משידורי ה־HD.

 

ההנחה היא שה־HD יגיע גם לאינטרנט מתישהו, ולכן אולי שווה לספק דברים נוספים שאפשר יהיה לקבל בטלוויזיה ולא ברשת. תוכן איכותי, למשל. זה אומר שראשי ערוצי הספורט יצטרכו להתאמץ קצת יותר מבחינה יצירתית כדי להשאיר את הצופים מול הטלוויזיה ולא לאבד אותם לטובת המחשב.

 

כמו באפריקה

 

זה אומר גם שאי אפשר להתייחס לצופים כמו טיפשים ולהנחית עליהם פרשנים שפעם היו שחקנים והיום הם סתם שחקנים לשעבר. ראשי הטלוויזיה יצטרכו גם לעשות צעדים שיעודדו את מעורבות הצופים בשידור עצמו, ושזה לא יסתיים רק באימייל למערכת והשתתפות במבצע. ייתכן גם שהקבוצות והערוצים יצטרכו לחשוב אחרת לחלוטין, ואפילו לאפשר את השידורים הפיראטיים. מדוע?

 

ובכן, את הכסף שהם מפסידים מזכויות השידור הם יוכלו להרוויח מהחשיפה של המותג שלהם ברשת. חשיפה שספונסרים היו מוכנים לשלם כסף טוב עבודה.

 

בסוכנות הספורט הגרמנית ספורטפייב כבר הבינו את הפוטנציאל של שידורים באינטרנט, ולאחרונה השיקו אתר שמשדר את כל המשחקים שמשודרים במסגרת התאחדות הכדורגל של אפריקה. לא מן הנמנע שראשי החברה, אחת המשפיעות על הכדורגל האירופי, ימליצו בקרוב לכל קבוצה: "אתם רוצים להיות כמה שיותר באינטרנט - חוקי או לא - בשביל שיראו את הספונסרים שלכם כמה שיותר".

 

ב-NBA כבר הבינו את זה וחתמו על הסכם עם יוטיוב שמאפשר לגולשים ליצור תוכן עצמי, עם תמונות וקליפים רשמיים של ליגת הכדורסל הטובה בעולם.

 

ייתכן שבסופו של דבר נגלה שהפיראטים לא כל כך נוראים אחרי הכל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x