מה קורה בשתי קבוצות הכדורגל הבכירות של בירת בריטניה
ארסנל וצ'לסי, שתי הקבוצות הבכירות של לונדון, שונות בתכלית אחת מהשנייה אבל שתיהן שקועות בצרות שקשורות במבנה הניהולי והכלכלי שלהן. מי תצא מהמשבר מחוזקת?
בשבת בא רומן אברמוביץ', הבעלים של צ'לסי, למשחק הגביע של הקבוצה שלו בוויקרג' רואד שבווטפורד והתיישב ליד המאמן הזמני, חוס הידינק, שלו הוא משלם את המשכורת גם בנבחרת רוסיה. מהלך זה היה ההתחלה הרשמית של עוד עידן חדש בצ'לסי.
הידינק הצטרף לקבוצה בתחילת השבוע, לאחר שאברמוביץ' פיטר את המאמן הברזילאי פליפה סקולארי. את סקולארי פיטר אברמוביץ' כי הקבוצה שלו נגררה מאחורי מנצ'סטר יונייטד, ליברפול ואסטון וילה - במקום הרביעי בפרמיירליג, חמש נקודות מעל ארסנל, שבמקום החמישי.
אמנם סקולארי לא הודח מהגביע האנגלי ועדיין יכול היה לזכות בצ'מפיונס ליג, אבל הקבוצה נראתה רע. נראה היה שכמה מהשחקנים שיחקו כדי להעיף אותו.
אף שכמה מהפרשנים ציינו שלאברמוביץ' לא אכפת עוד מצ'לסי, האוליגרך הראה השבוע שדווקא אכפת לו מאוד.
אחרי התיקו המאופס מול האל סיטי שוחח אברמוביץ' עם הכוכבים הזרים של הקבוצה, דידייה דרוגבה, מיכאל באלאק ופטר צ'ך, ולאחר מכן זימן את סקולארי לשיחה בקובהאם, מגרש האימונים של צ'לסי.
בשיחה הביע אברמוביץ' דאגה מכך שצ'לסי תודח על ידי יובנטוס בשמינית גמר הצ'מפיונס ליג. את יובה מאמן קלאודיו ראניירי, שפוטר מצ'לסי על ידי אברמוביץ', וזה יהיה רע מאוד אם יצליח להדיח אותו מהטורניר. אברמוביץ' אמר לסקולארי שהוא אינו מרוצה מהעבודה שלו ושהוא ישלם לו פיצויים על 17 החודשים שנותרו לו לפי החוזה (7.5 מיליון ליש"ט). הרוסי עשה את המהלך בלי המנכ"ל פיטר קניון, שנפש בקריביים. לפי הערכות, הפיטורים של סקולארי עשויים לסמל גם את תחילת הסוף של עידן קניון בקבוצה.
לאחר שהודיע לסקולארי על פיטוריו, התקשר אברמוביץ' לקפטן ג'ון טרי, ששהה בספרד לקראת משחק ידידות של נבחרת אנגליה. טרי היה מופתע. "לסקולארי היתה התמיכה שלי", אמר טרי לעיתונאים, ובלי משים הוסיף משפט שהוכיח שבחדר ההלבשה של הקבוצה שלו יש פילוג לא קטן. "שניים או שלושה שחקנים יגידו בדיוק אותו דבר", הוסיף הבלם, שמכונה JT. כלומר רק ארבעה או חמישה שחקנים תמכו במנג'ר.
קבוצה של ביורוקרטים
צ'לסי היא מועדון שמנוהל על ידי אברמוביץ' וקבוצה שמנוהלת על ידי השחקנים. תפקידו של המאמן, מאז עזיבתו של ז'וזה מוריניו, שולי. אמנם טרי וכמה מדוברי הפורטוגזית היו בעד סקולארי אבל הזרים האחרים היו נגדו והביאו לפיטוריו. עזיבתו של עוזר המאמן סטיב קלארק לווסטהאם מוקדם יותר העונה פגעה מאוד בשחקנים של צ'לסי ובסקולארי. קלארק אימן בשיטות של מוריניו, שאותן העריכו השחקנים ובכך נשמרה הרוח של הפורטוגלי גם בתקופה שאחריו. כשעזב הסקוטי, החלו עוזריו של סקולארי לנהל את האימונים בדרך קלילה יותר, ואותה רוב השחקנים לא אהבו.
אגב, מאז עזב קלארק כדי להיות עוזר מאמן של ג'אנפרנקו זולה, עלתה ווסטהאם מהתחתית עד המקום השמיני בעוד צ'לסי ירדה מהמקום הראשון לרביעי.
למען ההגינות יש לזכור שסקולארי לא קיבל את מה שרצה בשוק ההעברות. הוא רצה את דקו ורוביניו אבל קיבל רק אחד מהם. רוביניו עבר למנצ'סטר סיטי.
לאחר שפוטר טען סקולארי שצ'לסי היא קבוצה "ביורוקרטית" מדי. "אין אף שחקן שיכול לעשות שינוי בעצמו, ליצור קסם על המגרש", אמר. "זה הסגנון של השחקנים. בגלל זה היינו צריכים את רוביניו". סקולארי גם תקף כמה מהשחקנים באופן אישי. הפרשנות הראשונה של הידינק על צ'לסי גם לא היתה מחמיאה. "יש אינדיבידואלים טובים מאוד", אמר. "אבל אני רוצה להפוך אותם לקבוצה".
בעת צרה אברמוביץ' מתנהל כמו מתחרה ב"מי רוצה להיות מיליונר" ומתקשר לחבר טוב שיעזור. בפעם הקודמת שפיטר מאמן באמצע עונה ביקש מחברו אברם גרנט לקחת את תפקיד המאמן, והפעם התקשר להידינק, שציין שהוא עושה "טובה" למיליארדר. חתיכת טובה. הידינק יקבל 2.5 מיליון ליש"ט על ארבעת החודשים שלו בלונדון, אם יצליח להוביל את הקבוצה לתואר כלשהו.
טלפון מפוטין
ישנם דיווחים שהידינק יהיה מעוניין להמשיך בתפקידו בדרך קבע, אבל בהתאחדות הכדורגל הרוסית לא מרוצים מכך וייתכן שבקרוב יקבל אברמוביץ' טלפון מולדימיר פוטין, שיבהיר לו שהידינק נשאר ברוסיה עד סוף מונדיאל 2010.
את השבוע מלא האקשן סיים אברמוביץ' בעוד דו"ח שנתי שאינו מחמיא לדרך הניהול של המועדון. לפי הדו"ח, הפסידה צ'לסי בעונה שעברה 66.7 מיליון ליש"ט. את ההפסדים מכסה אברמוביץ', כמובן, שבעצמו נתון בבעיות כספיות לא קטנות בגלל המשבר העולמי.
אמנם הכנסות הקבוצה הגיעו לסכום שיא של 213 מיליון ליש"ט אבל גם הפיצויים ששילמו בעונה שעברה למאמנים המפוטרים ז'וזה מוריניו וצוותו ואברם גרנט לא היו זניחים - 23 מיליון ליש"ט (וזאת בלי הפיצויים לסקולארי).
עם פרסום הדו"ח חזר קניון ואמר ש"צ'לסי תכלכל את עצמה" ולא תהיה צריכה להיות תלויה באברמוביץ'. קשה לראות את זה קורה.
תקציב המשכורות של צ'לסי עומד על 148 מיליון ליש"ט, כ־70% מההכנסות, והקבוצה, לפי הידניק, צריכה "להתחדש". רוב השחקנים בצ'לסי נמצאים מעבר לשיאם. ויש עוד את הכאב ראש (והכיס) של מציאת מאמן קבוע.
עסק אחר לחלוטין
צפון לונדון הוא מקום מושבה של ארסנל. חמש נקודות מאחורי צ'לסי, עדיין בצ'מפיונס ליג ובגביע האנגלי (היום יש לה משחק מול קארדיף). בארסנל, בניגוד לצ'לסי, לא יפטרו את המאמן. הוא האיש החזק ביותר במועדון. אבל נראה שארסנל וצ'לסי מתנהלים בעולמות שונים.
בעוד בצ'לסי מרשים לעצמם להפסיד 67 מיליון ליש"ט בעונה מפני שבעל הבית יכסה את ההפסדים, לארסנל אין הלוקסוס הזה. הקבוצה חייבת לסיים כל עונה ברווח של לפחות 26 מיליון ליש"ט, כי המועדון בחובות לאחר שבנה את אצטדיון האמירייטס.
גם מבחינה התפיסה של הכדורגל ארסנל וצ'לסי שונות בתכלית.
צ'לסי בעסקי התארים. בצ'לסי חושבים שכדורגל עניינו זכייה בתארים ומי שאינו מסוגל לכך - מפוטר. ארסנל של ונגר היא שונה. לאחר דור השחקנים הגדולים של תיירי הנרי, דניס ברגקאמפ, רובר פירס וסול קמפבל החתים ונגר ילדים מוכשרים, כי לא היה לו כסף להחתים שחקנים יקרים ומנוסים. הוא תיאר לעצמו שמה שצריך זה לסיים במקום הרביעי, שמבטיח השתתפות בצ'מפיונס ליג, שמכניסה כסף רב, ואמר: "אם אנשים הולכים לשלם 50 ליש"ט כדי לראות משחק כדורגל, אז לפחות שיקבלו כדורגל ששווה 50 ליש"ט".
עם זאת, אם בשנים האחרונות עבדה האסטרטגיה הזו ונאמני האמירייטס היו מרוצים ומלאי תקווה מכיוון שהקבוצה היתה צעירה ומבטיחה, השנה, לאחר עזיבת כמה שחקנים חשובים בקיץ הקבוצה נראית זוועה. בלי מנהיג, בלי תכלית ומשחקת כדורגל שאינו שווה אפילו 10 ליש"ט.
אבל אין בארסנל אברמוביץ' שיכול לפטר את ונגר. הצרפתי הוא האיש החזק במועדון וההנהלה נזקקה לאישורו כדי להחתים את המנכ"ל החדש איבן גאזידיס. בארסנל סומכים על ארסן שיוציא אותם מהברוך ומתכוננים לעונה ללא הצ'מפיונס ליג - ואולי גם לאובדן של כמה כוכבים גדולים, כגון ססק פאברגאס, רובין ואן פרסי ות'יאו וולקוט.
האם זו הדרך? לא בהכרח. אולי אברמוביץ' צודק ובזכות הידינק ייקח תואר. אבל אולי ראשי ארסנל צודקים. אחרי הכל, חמש משש הקבוצות הראשונות בפרמיירליג מנוהלות ביציבות על ידי מנג'ר שעובד בהן יותר מארבע עונות.