היום: גמר אליפות אוסטרליה הפתוחה בצל המיתון
שיא הצופים ליום נשבר באליפות אוסטרליה הפתוחה של 2009, אבל כמעט רק מקומיים באו למשחקים. הגרנד סלאם הראשון בתקופת המיתון מראה סימנים שגם הטניס נפגע קשה במשבר הכלכלי. ב־2010 יהיה גרוע יותר
ב־15 שנותיו כמוכר כובעים באליפות אוסטרליה הפתוחה פטר באוור לא מצליח להיזכר בטורניר שהיו בו כל כך מעט אוהדים שהסתובבו בפארק מלבורן עטופים בדגלי מדינות.
"אין יותר מדי שבדים, גם לא כל כך הרבה הולנדים או אמריקאים. ואיפה הקוריאנים?", הוא אומר.
לבאוור בן ה־44 יש עמדה שבה הוא מוכר כובעים שעולים לו עשרת אלפים דולר אוסטרלי (6,500 דולר) ליד אצטדיון רוד לייבר. "עבור גרנד סלאם, מדובר כנראה במספר התיירים הנמוך ביותר שראיתי", הוא מוסיף.
אליפות אוסטרליה שברה את שיא הצופים ליום שלוש פעמים במהלך הטורניר שמסתיים היום. עם זאת, השיאים נשברו על ידי צופים אוסטרלים.
התיירים לא באים, כך לפי מוכרים בעמדות שליד המגרשים במלבורן. המוכרים סומכים על הכנסה מתיירים. הם צריכים לדעת טוב יותר מכל מארגן טורניר מעונב כמה תיירים באו למלבורן כדי לראות את רוג'ר פדרר, רפאל נדאל וסרינה וויליאמס.
באוור אומר שהטורניר הזה הוא הגרוע ביותר מבחינת הכנסות מכל טורניר אחר שבו הוא מכר כובעים.
15% מהצופים זרים
לפי המארגנים, בין 10% ל־15% מהצופים באליפות אוסטרליה הפתוחה באים מחוץ לאוסטרליה. כך לפחות לפי הבדיקה האחרונה שהם עשו ב־2006.
בגלל המשבר העולמי נפל מספר האוהדים הזרים בטורניר באופן חד, ולפי הערכות של ממשלת אוסטרליה, מספר התיירים שיגיעו לחופים של היבשת ב־2009 יהיה הקטן ביותר מאז 1989.
"תיירים נוטים לרכוש הרבה מזכרות", אומר גראהם ניקול מחברת ממרוביליה מג'יק, חנות מזכרות ספורט. "כרגע אין הרבה, אז אין עסקים".
ממרוביליה מג'יק מוכרת תמונות חתומות של כוכבי טניס או כדורי טניס שחתומים על ידי ביורן ביורג וג'ון מקנרו ב־1,150 דולר אוסטרליים. בימים קשים אין ביקוש רב למזכרות האלו.
סטיב פורגל, שמנהל את סוכנות הנסיעות שמתמחה במכירת חבילות לטורנירי טניס, אינטרנשיונל טניס טורס, אומר שמכירות לטורניר אוסטרליה הפתוחה השנה ירדו ב־13% משנה שעברה.
חבילה לארבעת הימים האחרונים של הטורניר, שכוללת כרטיסים, מלונות וטיסות, נעה בין 7,250 דולר ל־9,350 דולר.
פורגל מאמין שב־2010 יהיה עוד יותר גרוע, כי רוב הכרטיסים לאליפות אוסטרליה הפתוחה נמכרו לפני פרוץ המשבר.
לפי התחזיות, ב־2009 תהיה הצמיחה הנמוכה ביותר בעולם מאז החלו לבדוק את העניין הזה ב־1970.
הדולר דאון אנדר
בסך הכל בנובמבר 2008 באוסטרליה חלה ירידה בשיעור 5.1% במספר התיירים שביקרו במדינה. לפי מאט הינגרטי, מנהל מועצת התיירים האוסטרלית: "תעשיית התיירות האוסטרלית רואה את תחתית החבית".
לפחות מייק וקאת'י דוס עושים את שלהם. הזוג מפיוריה, אילנויי, הגיע לאליפות אוסטרליה הפתוחה זה הפעם השביעית מאז 1996.
הרבה בגלל האהבה לטניס אבל גם מכיוון שזה עניין שהופך לעניין זול יותר משנה לשנה.
המטבע האוסטרלי נפל ב־30% לעומת הדולר האמריקאי בחצי שנה האחרונה.
"אנחנו לא היינו אמורים להגיע, בגלל המצב הפיננסי", אומר מייק דוס, סוכן ביטוח. "אבל אז היה שינוי בדולר ומצאנו דיל טוב באינטרנט. בעצם אנחנו משלמים שליש ממה שהיינו אמורים לשלם".
אגב, לא רק מוכרי כובעים בצד אצטדיון רוד לייבר נפגעו. מלון ווינדזור מלא אורחים, אבל רובם מקומיים.
"אנחנו לא טיפשים, לא חשבנו שמספר האורחים מחו"ל יגדל השנה", אומר דיוויד פרי, מנכ"ל המלון בן 180 החדרים, שבסיסו במרכז העסקים של מלבורן.
פרי אומר שבאו פחות אוהדים מחו"ל לראות את המשחקים. אבל, וזה די מפתיע, תפוסת המלון בינואר עומדת על 84%, עלייה מ־81.5% מינואר שעבר.
וזה מחבר אותנו לנקודה הבאה - מארגני הטורניר יכולים לשבוע נחת מהאהדה העצומה אליו בקרב אוסטרלים.
יש התלהבות
הכלכלה הקורסת וגם גל החום של הקיץ האוסטרלי לא הפחיתו או פגעו בהתלהבות האוסטרלית מהמשחקים. במהלך הטורניר נשבר שיא המבקרים במגרשים ביום אחד שלוש פעמים. כרגע הוא עומד על 66,018, וההנחה היא שהתפוסה הגבוהה במגרשים קשורה במחיר הכרטיסים הזול.
המארגנים מכרו כרטיס ליום לכל המשחקים, חוץ מהמשחקים באצטדיונים המרכזיים, ב־29 דולר אוסטרלי בלבד.
סטיב ווד, מנכ"ל טניס אוסטרליה והבעלים של הטורניר, מוסיף שרבים באו גם בגלל הבידור הנוסף שסיפקו במגרשים: מוזיקה, מופעים וכדומה. לפיל באטי, שאחראי לאוכל בפארק מלבורן, יש גם עלייה בצריכת המזון במהלך הטורניר. "אנחנו לא מתלוננים", אמר.
טניס אוסטרליה (מרכז הטניס האוסטרלי), ש־40% מהכנסותיו הם ממכירת כרטיסים, מצפה לעלייה של 27% בהכנסות השנה ל־147.3 מיליון דולר אוסטרלי (כ־100 מיליון דולר). הגוף, שבמהלך הטורניר נאלץ לסגור את האצטדיון בגלל חום של 43 מעלות, לא סופר כמה תיירים צופים באירוע הגדול ביותר שלו.
אבל לאחרים יש מושג על מספר התיירים שבאו או לא לטורניר.
"אין יותר מדי שבדים כפי שהיו כאן בשנה שעברה", אומר סנדרה לונד, שלבושה בחולצת נבחרת שבדיה. לונד, שהטורניר ב־2009 הוא השלישי שלה, אומרת שאחת הסיבות לכך הוא המצב העגום בשוק העבודה במדינה הסקנדינבית.
"הרבה אנשים רוצים לשמור על העבודה שלהם", אומרת לונד. "בגלל זה אנשים לא רוצים לקחת חופש ולברוח למקום כמו אוסטרליה".
למרות המצב הקשה, ישנם אוהדים שטסים לאוסטרליה מאות אלפי ק"מ כדי לצפות בטניסאים החביבים עליהם מקרוב. דיוויד אוליבר, בוגר בית הספר למינהל עסקים בגלזגו, דחה את כל חיפושי העבודה שלו כדי לטייל בעולם ולהתחיל אותו במלבורן. לצערו, הטניסאי החביב עליו, אנדי מארי הסקוטי, הודח בסיבוב הרביעי.
"המצב לא משהו בבית ואני שמח שברחתי לזמן מה", אומר אוליבר בן ה־22, שלבוש בפאה ג'ינג'ית ובחצאית סקוטית. "אני רוצה להיות רחוק משם כמה שאפשר".