$
חסויות וזכויות שידור

איך תתמודד ההתאחדות לכדורגל עם המשבר הכללי של הערוצים והזכייניות?

בהתאחדות מודאגים מירידה ניכרת בהכנסות ממכירת זכויות שידור. נוסף על כך, הקבוצות גדולות מתמרמרות על המצב וכבר מדברות ביניהן על הקמת מינהלת ליגה

אוריאל דסקל 08:5702.12.08

אתמול (ב') נפגשה משלחת של אופ"א עם ראשי ההתאחדות לכדורגל ועם השר לביטחון פנים אבי דיכטר. המשלחת אמורה להעביר את המלצותיה הסופיות בנוגע לאירוח אליפות אירופה עד גיל 21 לוועד הפועל של אופ"א, שיבחר בין ישראל לדנמרק.

 

בעוד כשלושה חודשים תתקבל ההחלטה מי תזכה לארח את האליפות ב־2011. הוועד יקבע גם אם ישראל תזכה לארח את קונגרס אופ"א ב־2010. בהתאחדות מביעים אופטימיות בנוגע לסיכויים לזכות באירוח שני האירועים בזכות התמרונים הפוליטיים של היו"ר אבי לוזון.

 

בכלל, מאז בחירתו של מישל פלאטיני לנשיאות אופ"א, הגזרה מול עסקני אופ"א מספקת המון סיבות לאופטימיות במסדרונות ההתאחדות. אולם הגזרה המקומית, כלומר הביצה המקומית, לא מניבה הרבה אופטימיות.

לוזון. חור בתקציב לוזון. חור בתקציב צילום: אוראל כהן

 

בסוף השבוע האחרון הודיע ערוץ 10 להתאחדות כי מעתה ואילך הוא מפסיק לשלם עבור זכויות השידור של המשחק המרכזי של ליגת טוטו ביום שני. העלויות הגבוהות של ההפקה והזכויות, שמוערכות ב־6.5 מיליון דולר, מקשות על הערוץ, שגם ככה נמצא בשלבי גסיסה מתקדמים.

 

בהתאחדות לכדורגל מאשרים שהם כבר במהלכים משפטיים נגד ערוץ 10. אבל זה לא משנה את העובדה שיש דאגה גם בנוגע למכרז שייצא על המשחק המרכזי בסוף העונה הנוכחית. ראשי ההתאחדות מתכוונים לדון במצב בקרוב.

 

בהתאחדות גם לא אופטימיים בקשר למכרז בשווי 5 מיליון דולר בשנה על התקצירים, זכויות הגביע, גביע הטוטו, זכויות אינטרנט, זכויות מגזין וזכויות סלולר. זכויות אלה שייכות כיום לערוץ הספורט, וגם איתן היו כמה בעיות.

בעיקרון, ההכנסה היחידה שמובטחת להתאחדות לכדורגל ממכירת זכויות ליגת העל היא מצ'רלטון, שכבר הבטיחה לשלם 130 מיליון שקל - כ־6 מיליון דולר בעונה - עד סוף עונת 2012/2011 עבור הזכויות של שאר המשחקים (2-6).

 

כל שאר ההכנסות ממכירת זכויות שידור של ליגת טוטו לא מובטחות כלל. "ההנחה בשוק היא שהזכויות לשנה הבאה יימכרו ב־50% פחות", אומר גורם בכיר בשוק תקשורת הספורט בישראל.

 

מחפשים פתרון יצירתי

 

ורשבסקי. לא רוצה כדורגל ורשבסקי. לא רוצה כדורגל צילום: גלעד קוולרציק

ראשי ההתאחדות מדברים על כך שינסו לשמור על רמת ההכנסות בכל דרך, ומדסקסים על שיטות מקוריות כגון פנייה למועצת הכבלים והלוויין לקבלת אישור למכירת המשחק המרכזי לערוץ שאינו פתוח, או דרישה ייחודית לאישור פרסומות לערוץ הספורט במהלך המשחק המרכזי.

 

"אנחנו נצטרך לבדוק את כל האופציות ולברר בנוגע לאופציות חדשות", אומר גורם בכיר בהתאחדות. "יש בעיה עם המשחק המרכזי. לערוץ 1 ולערוץ 10 אין כסף. בערוץ 2 יש זכיינית שמעוניינת בכדורגל (רשת) ויש זכיינית שאינה מעוניינת בכדורגל, ולא ברור אם הן בכלל יוכלו לקנות את המשחק המרכזי.

 

נצטרך לבדוק את זה. בערוץ הספורט גם אין יותר מדי כסף בשביל המשחק המרכזי, וייתכן שנצטרך למכור אותו לערוץ פיי־פר־ויו (ערוצי צ'רלטון). המצב הוא לא אידיאלי, אבל אנחנו מקווים לפחות לשמור על כך שההכנסות לא ייפגעו".

לאור המצב הכלכלי הקשה והשחיקה במותג ליגת העל, קצת קשה לראות את זה קורה.

 

וזה עוד לפני שהזכרנו את הבעיתיות המובנית של כדורגל בטלוויזיה. אמנם המשחק המרכזי מושך רייטינג ממוצע בריא של 15% מאז עבר ליום שני, אולם הנתון הזה אינו משקף. בניגוד למשחקים של מכבי תל אביב בכדורסל - ששווים לערוץ 10 כ־4 מיליון דולר - הפרסומות במשחק כדורגל מופיעות בעיקר במהלך המחצית, בזמן שרוב אנשים עוזבים את הערוץ או הספה למשך 10 דקות ולא רואים את הפרסומות שמריצים על המסך.

 

הקבוצות מתלוננות

 

למצב המעורפל הזה נכנסות גם תלונות הקבוצות - בעיקר תלונות של הקבוצות הגדולות. "אני לא רואה איך אפשר למכור את המשחק המרכזי באותו כסף, בטח לא אחרי הגדלת הליגה שהעסקנים הקטנים של ההתאחדות כל כך רצו", אומר גורם בכיר בקבוצה גדולה בישראל. "מה שלוזון עשה עם הגדלת הליגה זה לפגוע בכל הקבוצות בצורה קשה יותר. ההכנסות מזכויות השידור יירדו, ואז יצטרכו להתחלק בין יותר קבוצות. מה תקבל כל קבוצה? כלום".

 

הראל. רוצה מינהלת הראל. רוצה מינהלת צילום: ראובן שוורץ

בפאנל עסקי הספורט שנערך ב"כלכליסט" דיבר מוני הראל, הבעלים של הפועל תל אביב, על הצורך בהקמת מינהלת ליגה, שתורכב מקבוצות הליגה ובדומה לפרמיירליג תפעל באופן עצמאי מול גופי השידור והמפרסמים כדי להגדיל את ההכנסות. "ההתאחדות לא צריכה לדאוג לליגת העל", אמר מוני הראל. "יש לה הרבה דברים לעשות: לדאוג לנבחרות, לליגות הנמוכות, לילדים. את הליגה אנחנו צריכים לנהל". "איך אבי לוזון יצליח למכור משחק מרכזי בין בית"ר ירושלים להפועל עכו?", מוסיף גורם בכיר בקבוצת ליגת על.

 

האם המשבר הצפוי יגרום לקבוצות ליגת העל להתאחד ולפעול להקמת מינהלת ליגה? "זה משהו שמדברים עליו", אומר גורם בכיר בקבוצת ליגת העל. "אבל מאז שהרעיון עלה, לפני כמעט שש שנים, זה לא הגיע לידי מימוש".

"הם לא יצליחו לעשות את זה", אומר גורם בהתאחדות. "הבעיה שהם עצמם לא סגורים על איך הם רוצים לנהל את המינהלת, אז הם יכולים לדבר עד מחר, אבל אני לא רואה את זה קורה".

 

בפאנל של "כלכליסט" נחשפו חלק מהבעיות. הראל, למשל, מעוניין שכל קבוצה תמכור את זכויות השידור שלה באופן אינדבדואלי, מה שיכניס יותר כסף לקבוצות הגדולות כמובן. איזי שרצקי, הבעלים של עירוני קריית שמונה, הביע כצפוי התנגדות למהלך כזה.

 

ג'קי בן זקן, הבעלים של מ.ס אשדוד, רוצה שתוקם מינהלת ליגה, ומוכן לוותר על נתח מזכויות השידור בשביל זה, אבל מתקשה להגיע לסיכומים עם הקבוצות הגדולות על נושאים מהותיים אחרים. נוסף על כך, מכבי פתח תקווה ובני יהודה לעולם לא ייפרדו מאבי לוזון. בשנה הבאה, כשיהיו 16 קבוצות בליגת העל, חילוקי הדעות בין הקבוצות רק יתעצמו.

 

"אין ספק שעכשיו זה הזמן להקים מינהלת ליגה", אומר גורם בקבוצה גדולה בליגת העל. "זו הדרך היחידה קדימה כי לא ייתכן שיהיו אנשים שייתנו כסף גדול ויקבלו מעט מאוד עבורו ומצד שני יהיו אנשים שלא יתנו כלום ויקבלו אותו סכום, שבלא וכי יירד בשנה הבאה". אותו גורם הוסיף: "אין ספק שאנחנו נוכל למכור את הזכויות בצורה טובה יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x