$
עסקי ספורט

איך פגע "אוקטובר השחור" של הבורסה במניות של מועדוני הכדורגל

מדד מועדוני הכדורגל שנסחרים בבורסה ירד מתחילת השנה ב־23%, ובאוקטובר האחרון רשם ירידה דרמטית של 21%. אבל לא רק הקבוצות הנסחרות נפגעו בבורסה, גם בעלי הקבוצות נפגעו. כך נמחקו מאות מיליונים בענף הכדורגל

שי אספריל 09:3723.11.08

אוהדי כדורגל כבר מזמן גילו את האפשרות לרשום רווחים מקבוצותיהם לא על ידי הימורים על תוצאות המשחקים. לשם כך אסור להם להסתפק בידיעת ההרכב הפותח ומערכו, אלא לדעת לקרוא, ולו באופן בסיסי, מאזן, להבין מהי משמעותו של מכפיל רווח ולא להיבהל כשהם שומעים את צמד המילים "תזרים מזומנים".

 

האפשרות להשקיע במניותיהן של קבוצות ספורט נראתה קורצת יותר בשנים האחרונות, לאור התקופה הטובה שעברה על חלק גדול מכלכלות העולם בכלל ועל שוקי ההון בפרט.

 

"העלייה במחירי המניות של קבוצות כדורגל במהלך 2007 היתה תוצאה ישירה של המצב הכלכלי", מסביר אייל חיים, סמנכ"ל פריזמה אקספרט. "ככל שהמצב הכלכלי טוב יותר, עולה הצריכה הפרטית, לרבות תשלום מצד רשתות טלוויזיה עבור שידורי ספורט ורכישת כרטיסים. כמו כן, הגאות בשוקי ההון יצרה אוליגרכים חדשים שהיו מוכנים לרכוש חברות בפרמיות משמעותיות. משקיעים מסוימים האמינו כי רכישת מניות קבוצה, שעתידה להירכש במחיר גבוה משווי השוק שלה, תביא אותם להרוויח הרבה כסף".

 

 

עמנואל אדביור. ארסנל עמנואל אדביור. ארסנל צילום: איי פי

 

אך האופטימיות בשוקי ההון כבר מזמן חלפה. כיום אדוני הבורסות הם הפחד והפאניקה. וכמו מניות מתעשיות אחרות, גם מניות קבוצות הכדורגל איבדו נתחים משמעותיים מערכן בשל העדפתם של המשקיעים לשים את כספם במקום בטוח, מקום שאינו חשוף להלכי הרוח המשתנים של פעילי שוק ההון.

 

"מאותה סיבה שהמניות עלו בשנה שעברה, הן ירדו השנה. היום הצריכה הפרטית ירדה, ואותם מיליארדרים נפגעו מהשקעות אחרות שלהם, וכיום הסיכוי שירכשו חברה במחיר גבוה משמעותית משווייה בשוק נראה קלוש", אומר חיים.

 

המצב עגום

 

ואכן, מבט על מניותיהן של קבוצות הכדורגל הנסחרות בבורסות השונות באירופה מלמד על תמונה די עגומה. מתוך 15 קבוצות הכדורגל בעלות שווי השוק הגבוה ביותר, עולה כי רק שתי מניות רשמו עליות שערים, שתיהן בטורקיה. בכל האמור במניית גלאטסראיי, הרי שעיקר העלייה היתה טמונה באפשרות מיזוג עם החברה־אם שלה, שהזניקה את המניה במהלך ספטמבר.

לעומת זאת, לדברי חיים, העלייה במחיר מניית היריבה המושבעת, פנרבחצ'ה, טמונה דווקא בפעילותה השוטפת. בשנה שעברה העפילה הקבוצה הטורקית לרבע גמר גביע האלופות, עובדה שהביאה אותם לרשום הכנסות משמעותיות ממענקים מאופ"א לצד הכנסות פרסום.

 

אולם המשקיעים הטורקים יודעים גם למכור. במהלך חודש אוקטובר השילו שתי המניות כ־30% בממוצע, והצטרפו למגמה הקשה ששררה באותם הימים בבורסות העולם.

 

מבין 15 הקבוצות הנבדקות, רק מניה אחת, זו של שפילד יונייטד הלא סחירה, רשמה יציבות בחודש הקשה, שעה שהוסיפה בתקופה זו 1% למחירה. שאר המניות רשמו ירידות חדות, בהובלת ליון הצרפתית, וכאמור, הקבוצות הטורקיות.

 

השפעתו של אוקטובר על התשואה שהושגה מתחילת השנה מתבטאת ביתר שאת במדד היורוקיק של בלומברג. המדד, המשקלל את תשואותיהן של 25 קבוצות אירופיות, ירד מתחילת השנה ב־23%. באוקטובר לבדו הפחית 21%.

 

מדד הקיק האנגלי, לעומת זאת, רשם ירידות צנועות יותר. המדד, המשקלל את תשואותיהן של הקבוצות הבריטיות הנסחרות בבורסה של לונדון, רשם באוקטובר ירידה של 14%. הסיבה לכך היא שהמדד משקף כמעט באופן מוחלט את תשואותיה של מניית ארסנל הדפנסיבית, המהווה 66% מהמדד. לשם השוואה, המניה מהווה 11% בלבד מהמדד האירופי, שחשוף לתנועות הקשות שאפיינו השנה את ליון, יובנטוס, אייאקס ופ.צ קופנהגן (באמצעות החברה־אם שלה, פארקן, שהיא גם הבעלים של האצטדיון הלאומי של דנמרק).

 

צרות של עשירים

 

"הצרות הגדולות של האוליגרכים התרחשו סביב אוקטובר השנה", מסביר חיים את הקריסה הפתאומית. "אלה סבלו מהצניחה במחיר הנפט, המפולת ברוסיה והחרפת מחנק האשראי".

 

ואכן, רק לאחרונה דווח כי רומן אברמוביץ', הבעלים של צ'לסי, איבד מתחילת המשבר כ־12 מיליארד ליש"ט (על הנייר) בשל השחיקה בערך השקעותיו. אמנם צ'לסי אינה חברה פרטית, ולכן אי אפשר לדעת כמה הפסיד (במונחי שווי השקעה) האוליגרך כתוצאה מהשחיקה במחיר המניה של צ'לסי לבדה, אבל בחלק מהקבוצות האחרות הדבר פשוט יותר.

 

משפחת אניילי, שמחזיקה בכ־61% ממניות יובנטוס, איבדה מתחילת השנה 35 מיליון יורו בשל שחיקת שווי השוק של הקבוצה מטורינו. דיויד מארי, המחזיק בכ־92% ממניות גלזגו ריינג'רס, איבד מתחילת השנה 20 מיליון יורו. את אותו הסכום איבד דניאל פיזמן, בעל מניות גדול בארסנל, במהלך חודש אוקטובר בלבד.

 

ג'ו לואיס, שמחזיק באמצעות חברת אפיק שבבעלותו ב־71% ממניות טוטנהאם, איבד בחודש אוקטובר לבדו 34 מיליון יורו בשל הצניחה במניית טוטנהאם.

 

בהקשר זה חשוב לציין כי בספטמבר הביע גורם אסייתי התעניינות ברכישת טוטנהאם בשווי של יותר מ־300 מיליון ליש"ט, פי שלושה מהמחיר שבו היא נסחרת כיום, אחרי הירידה של אוקטובר. עם זאת, טרם דווח על התקדמות, כך שיכול להיות שהמפלה העולמית בחודש אוקטובר פגעה גם באותו הרוכש, והביאה אותו לסגת מההצעה השאפתנית שהגיש ללואיס. וככה הפסידה טוטנהאם פעמיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x