צ'לסי מהדקת את החגורה בעקבות המשבר הפיננסי
רומן אברמוביץ' לחוץ מהמשבר הפיננסי, צ'לסי שלו לחוצה מהמיליארדרים של מנצ'סטר סיטי והמאמן לחוץ מחלון ההעברות הקרב. כמה זמן נותר לצ'לסי להפוך למועדון כדורגל בריא ורווחי?
ב־8 באוקטובר עמד ברוס באק, היו"ר האמריקאי של צ'לסי, מול בכירים בתעשיית הכדורגל האירופית ופרס בפניהם את החזון שלו למועדון הלונדוני. "יש לנו מערכת גילוי כישרונות מצוינת", אמר. "בעבר המועדון התמודד רק מול סוכני שחקנים אבל היום אנחנו יודעים שמערכת סקאוטינג טובה היא הדבר הכי חשוב למועדון".
יום לאחר מכן עמד באק מול עיתונאים וציין ש"המשבר הפיננסי ללא ספק ישפיע על צ'לסי. אולי לא היום, אולי לא מחר, אבל זה ישפיע".
פחות מחודש אחרי, המשבר הפיננסי פגע "בדבר הכי חשוב למועדון". צ'לסי, בהוראת הבעלים רומן אברמוביץ', פיטרה בתחילת השבוע 15 מ־25 מגלי הכישרונות שלה. "אנחנו בונים מחדש את מערכת מגלי הכישרונות", הסביר דובר צ'לסי. והקיצוץ "בדבר הכי חשוב" לא נגמר. פרנק ארנסן, המנהל הספורטיבי, האיש שממונה על מערכת מגלי הכישרונות של צ'לסי, והכי חשוב - בעל משכורת של 2 מיליון ליש"ט, צפוי לאבד את המשרה שלו. מאז מינויו ב־2005 לא נכנס אף שחקן נוער של המועדון להרכב של הקבוצה הבוגרת. יתרה מזו, נראה כי ההשקעה המסיבית של הדני בשחקני נוער מוכשרים לא משתלמת. כך שלפי כל הערכות, הבכיר הבא שיעזוב את המועדון הוא ארנסן.
גילוי כישרונות ופיתוח מחלקת נוער בריאה הם עניין שדורש זמן רב וכסף רב. לאלכס פרגוסון לקח לפחות עשר שנים לבנות במנצ'סטר יונייטד מחלקת נוער שמגדלת שחקנים ברמה גבוהה. גם לארסן ונגר לקח עשר שנים לבנות את מחלקת הנוער לפי חזונו. אולם בצ'לסי אין זמן, בייחוד כשהמשבר הפיננסי מרסק את האיתנות הכלכלית של אברמוביץ', ובמיוחד לאור כניסתו הדרמטית של השחקן החדש בפרמיירליג - הנפט הערבי.
צ'לסי של רומן אברמוביץ' היא הקבוצה היקרה בכל הזמנים והמפסידה בכל הזמנים. אברמוביץ' הפסיד 578 מיליון ליש"ט בגלל מעורבותו בצ'לסי מאז 2003, ולפי הדיווחים, הפסדי החברות שלו בסכום של 12 מיליארד ליש"ט במפולת הבורסות הופכים אותו לאיש מאוד לחוץ. אמנם הדובר הפרטי שלו, ג'ון מאן, ציין שמדובר ב"הפסדים על הנייר", אבל בכל זאת הפסד של 12 מיליארד ליש"ט, גם אם הוא רק על הנייר, הוא עניין מלחיץ, בייחוד כשההון שלך מוערך בכ־12 מיליארד ליש"ט.
החודש דרש אברמוביץ' שבמועדון ינהלו ביקורת פנימית ויבדקו איפה אפשר לחתוך בתקציב. הקורבנות הראשונים היו הסקאוטרים - כביכול הדבר החשוב ביותר למועדון. הקורבן השני יהיו ההוצאות על רכישת שחקנים. אם בעבר ניהל המנכ"ל פיטר קניון משאים ומתנים עם קבוצות כשבידו צ'ק ריק של אברמוביץ', כיום המנג'ר פליפה סקולארי יודע שיש לו רק 10 מיליון ליש"ט לחיזוק הקבוצה בחלון ההעברות בינואר. אם הוא יהיה מעוניין לחזק את הקבוצה ביותר כסף, הוא יצטרך למכור שחקנים.
האובססיה של קניון
פיטר קניון הוא לא איש שיודה בקשיים כלכליים של הבוס ולאחרונה אמר ש"המשבר לא ישפיע על צ'לסי בשוק ההעברות", אבל המשבר כבר השפיע. רוביניו, שחקן שסקולארי מאוד רצה בקבוצה, לא הגיע אף על פי שכבר הכינו לו בסטמפורד ברידג' חולצות משחק. הסיבה: מנצ'סטר סיטי עם במימון הנפט של אבו דאבי הגישה לריאל מדריד הצעה בהיקף כספי גדול יותר מזו של צ'לסי, ואת רוביניו עצמו החתימה על חוזה שלא היה יכול לקבל בלונדון. לפי הדיווחים, לצ'לסי היה סיכוי להשוות את ההצעה, אבל אברמוביץ' הטיל וטו. מאז ציין סקולארי מספר פעמים שהוא מאוכזב מההפסד הזה בשוק ההעברות.
"מקרה רוביניו היה הפעם הראשונה שמישהו ניצח את צ'לסי בהורדת ידיים כלכלית", כתב אוליבר קיי מ"הטיימס". "זה סוף עידן".
קניון, שבעבר אמר שלא יעזוב את מנצ'סטר יונייטד כי הוא אוהד הקבוצה, הודיע כשהגיע לצ'לסי שהקבוצה תממן את עצמה עד 2010. כלומר, תהיה ב"ברייק איבן" כל שנה. כבר אז השאיפה הזו לא נראתה הגיונית, כי בכל שנה רשם המועדון שיאים בהפסדים, שכוסו על ידי "הלוואות ללא ריבית" מאברמוביץ'. כיום, אפילו אחרי שקיצצו משרות, קשה לראות את צ'לסי הופכת לרווחית בעתיד הקרוב. מדובר במועדון עם תקציב משכורות עצום - ורוב חוזי השחקנים הם לטווח הארוך. מה גם, שרוב השחקנים בסביבות גיל 30 וצריך יהיה לחזק את הקבוצה עם שחקנים צעירים, שככל הנראה לא יגיעו מהאקדמיה. קניון כמובן מכחיש. "אנחנו נממן את עצמנו עד סוף 2010", חזר אמר. "אין לנו חובות לגורמים חיצוניים ואנחנו רוצים להיות עסק ומועדון מוצלח". קניון בחר להדגיש ש"כמובן שאברמוביץ' חשוב למועדון ויישאר בו בעתיד".
"זה השאיפה הגדולה ביותר והשאפתנית ביותר שאפשר לחשוב עליה", אומר סם וולאס, כתב הכדורגל הבכיר של "האינדיפנדנט". "בצ'לסי מאוד מקנאים במועדונים המתחרים שמסיימים ברווח. זו אובססיה של קניון להפוך את צ'לסי לעסק".
השאלה הגדולה היא עוד כמה זמן לאברמוביץ' תהיה סבלנות לחכות כדי לראות את צ'לסי שלו הופכת לעסק אמיתי. אברמוביץ' בא לאנגליה, מקום מושבו כביכול, כנראה רק בגלל מחויבויותיו לקבוצתו האנגלית, צ'לסי. כך לפי בית המשפט האנגלי. מפסיקתו של השופט כריסטופר קלארק במשפט שבו מעורבת חברה של אברמוביץ', Siberian oil, עולה כי 92% מהזמן של אברמוביץ' באנגליה קשור באופן ישיר לפעילות שלו בצ'לסי. קלארק ציין שהאוליגרך הוציא כחצי מיליארד ליש"ט על ה"תחביב" שלו צ'לסי והוסיף ש "לא מדובר בהשקעה עסקית. הסכומים שהוציא מר אברמוביץ' על צ'לסי לא יוחזרו אליו לעולם". לפי השופט קלארק, אברמוביץ' מבלה את רוב זמנו על היאכטות שלו בקריביים ובפעילויות הקשורות לעסקיו ברוסיה.
הכל אישי
דבר נוסף שמקשה על צ'לסי להתנהל כעסק אמיתי היא הגחמות הפרטיות של הבוס הגדול והבוסים הקטנים יותר. ז'וזה מוריניו, המנג'ר הפופולרי והטוב ביותר של המועדון בכל הזמנים, פוטר בגלל חילוקי דעות עם אברמוביץ', שהחלו בגלל שהרוסי הביא לקבוצה את החבר הטוב - אנדריי שבצ'נקו. אברמוביץ' גם מינה את החבר הטוב אברם גרנט במקום מוריניו ורק מסע שכנועים של קניון ובאק מנע מהישראלי לקבל מנדט לעוד שנה.
כולם במועדון מנסים להתחבב על אברמוביץ' כדי לשמור על מקום העבודה שלהם. ארנסן, האיש הבכיר ביותר במערכת שבסכנת פיטורים, אפילו הפסיק לעשן כי אברמוביץ' שונא מעשנים.
לא רק אברמוביץ' מרשה לעצמו להיות "אישי". גם המנכ"ל קניון. לפי "הדיילי מייל", פול סמית', מנהל השיווק של המועדון, פוטר בגלל ריב בין החברה שלו, אשה לאקהאני, לחברתו של קניון, לואיס קווין.
בינתיים צ'לסי מובילה את הליגה ולמרות הפסד בצ'מפיונס ליג צפויה להעפיל לשלב שמינית הגמר. גם הכדורגל שחניכיו של סקולארי משחקים חיובי וזוכה למחמאות ברחבי אירופה. סקולארי, שאיחד את השורות וגורם לשחקנים לשחק עבורו, אפילו קיבל את הצ'אנס להצטרף לדירקטוריון של המועדון ובכך להפוך לסמכות המקצועית העליונה. בסך הכל, העתיד המקצועי נראה ורוד.
אבל השאלות הגדולות באשר עתיד המועדון עדיין קיימות. האם יצליח לשרוד ללא התמיכה של אברמוביץ'? האם, למרות המשבר, ימשיך אברמוביץ' להשקיע בתחביב היקר? בכלל, האם אברמוביץ' יישאר?