עונת הצ'מפיונס ליג מתחילה הערב: איך נלחמים באנגליות?
איך מתכנן מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, להיאבק בדומיננטיות האנגלית בליגה האירופית? הוא לא מרוצה מכך שלמועדונים האנגלים יש חובות עתק. מבחינתו, הוצאות של 70% מהתקציב על משכורות שחקנים לא באות בחשבון
ריק פארי, מנכ"ל ליברפול, לא הצליח לצפות במשחק הגומלין במוקדמות הצ'מפיונס ליג השנה. בזמן ששחקני קבוצתו התמודדו מול סטנדרד ליאז' הבלגית, הוא היה עסוק במשא ומתן ביבשת אחרת וחיכה להודעות sms כדי להתעדכן במהלכי המשחק. אחרי 90 דקות מאופסות נכנסו הקבוצות להארכה, שגם ברובה נותרו הרשתות ריקות. פארי כבר לא יכול היה להתרכז במשא ומתן יותר.
"זה היה מאוד מטריד שלא קיבלתי הודעות sms", סיפר פארי ל"דיילי טלגרף". "עלייה לצ'מפיונס ליג זה המינימום שאנחנו צריכים. בלעדיה יהיה לנו מאוד קשה להרים תקציב". השער של דירק קויט ההולנדי בדקה ה־119, שער שהעלה את ליברפול לשלב הבתים של הצ'מפיונס ליג, הרגיע את פארי. "אם הוא לא היה כובש, זאת היתה יכולה להיות אכזבה אדירה, פגיעה קשה בנו", הוסיף המנכ"ל.
כאמור, בסופו של דבר הצליח המועדון המעוטר ביותר באנגליה לדחוק עצמו לקבוצת העילית של 32 המועדונים שישחקו השנה בצ'מפיונס ליג, ובכך שמר על הדומיננטיות האנגלית בצ'מפיונס ליג בשנים האחרונות.
האנגלופיליות מוכחת בכמה צורות: נוכחות של מועדונים אנגליים בשלבים הגבוהים ונוכחות של שחקנים מקבוצות אנגליות ברשימות השחקנים המצטיינים של אופ"א (קרלוס פויול היה היחיד ממועדון לא אנגלי שהיה מועמד לתואר אישי).
הכוח של המועדונים האנגליים בצ'מפיונס ליג נובע מכמה סיבות, אבל הסיבה העיקרית היא הבטחת הכנסה גבוהה וקבועה ממכירת זכויות שידור, מה שמאפשר למועדונים לשלם הרבה מאוד כדי להביא את השחקנים הטובים ביבשת לאי.
"הכדורגל חולה"
קבוצות הפרמיירליג מוציאות על שחקני רכש ומשכורות השחקנים הרבה יותר מכל ליגה אחרת, אף שרובן בחובות. "ההכנסה הקבועה של קבוצות הפרמיירליג מבטיחה את הדומיננטיות באירופה", אומר דיוויד גיל, מנכ"ל מנצ'סטר יונייטד.
"יותר מדי מועדונים באירופה נמצאים בחובות", אמר מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, בארוחת צהריים עם כתבים והדגיש שזו לא טענה שמכוונת נגד האנגלים. "נפוליאון היה אנטי־אנגלי, אני לא אנטי־אנגלי", אמר, אבל התקשה לשכנע. פלאטיני לא מרוצה מכך שלשתי הפיינליסטיות של השנה שעברה - צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד - יש חובות של 1.5 מיליארד ליש"ט (1.9 מיליארד יורו).
"זה בלתי אפשרי", אמר פלאטיני. "למועדוני כדורגל בגרמניה ובצרפת אסור להיות בחובות, אבל באנגליה זה מותר. אני חושב שזו רמאות ואני רוצה להילחם נגד זה. אי אפשר לקנות שחקנים באמצעות הלוואות מהבנק ופשוט לצבור חובות. זה אומר שמועדונים לא מתחרים באותה רמה כלכלית וזה לא בסדר".
קרל היינץ רומיניגה, יו"ר באיירן מינכן ונשיא ארגון המועדונים האירופי (ECA), מסכים. "הכדורגל חולה", אמר רומיניגה למגזין "קיקר" הגרמני. "אני קראתי ש־85% מכל מועדוני הכדורגל באירופה מפסידים כסף. יש אינפלציה מטורפת במשכורות שחקנים".
ההצעה של אופ"א ושל ה-ECA היא לקבוע תקרה יחסית על הוצאות המועדונים על משכורות שחקנים. צ'לסי מוציאה כ-70% מסך כל ההכנסות שלה על משכורות השחקנים (תקציב המשכורות עמד בשנה שעברה על 133 מיליון ליש"ט בעוד ההכנסה על כ־190 מיליון ליש"ט), ולפי התוכנית של פלאטיני זה לא יוכל להימשך.
בכלל, פלאטיני הבטיח להילחם בתופעת המועדונים בחובות אבל גם השנה צפויה דומיננטיות אנגלית בצ'מפיונס ליג. "לאנגליות יש את היכולות הפיננסיות להתמודד מול כל יריבה", אומר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל, "אבל יש גם קבוצות אחרות שיכולות להתחרות ברמה מאוד גבוהה בגלל היכולות הכלליות שלהן - ברצלונה, ריאל מדריד, אינטר ועוד. לאינטר, למשל, יש את פטריק ויירה על הספסל ועוד עשרה שחקנים שאפילו לא יכולים להיכנס לספסל אבל יכולים לשחק בכל קבוצה בעולם".
לפלאטיני לא אכפת שיש כמה מועדונים באיטליה ובספרד שעשויים לגרד את האנגליות, הוא רוצה למנוע את הפיכת הצ'מפיונס ליג לסניף של הפרמיירליג. עד כדי כך רוצה פלאטיני להילחם בדומיננטיות האנגלית, עד שהוא ביקש מהמועדונים האנגליים לוותר על חלק מהבונוסים שקיבלו מהצ'מפיונס ליג בשנה שעברה.
"אנחנו לא רוצים שהעשירים ייהפכו לעשירים יותר", אמר דוברו של פלאטיני וביקש לחלק בצורה אחרת את הסכומים שמתקבלים ממכירת זכויות השידור ברחבי אירופה (בראש העמוד).
בכלל, פלאטיני מעוניין שהעושר של הצ'מפיונס ליג יפוזר בין יותר מדינות - 15 מדינות השתתפו בצ'מפיונס ליג בשנה שעברה - ולכן הוא הוביל לשינוי מוקדמות הצ'מפיונס ליג החל מהשנה הבאה, ששריין חמישה מקומות בשלב הבתים למדינות שמדורגות מהמקום ה־16 (דנמרק) עד ה־53 (סן מרינו). כלומר, אלופות ממדינות קטנות לא יצטרכו להתחרות מול קבוצות חזקות שהן לא אלופות ממדינות כדורגל גדולות על מקום בצ'מפיונס ליג - כפי שקרה לוויסלה קרקוב, האלופה הפולנית שהתחרתה מול ברצלונה, שסיימה במקום השלישי בספרד.
כבר השנה יופיעו בצ'מפיונס ליג כל מיני שמות לא מוכרים כגון אנורתוסיס פמגוסטה מקפריסין, באטה בוריסוב מבלארוס וקלוז' רומניה. 17 מדינות, שיא חדש, יהיו מעורבות השנה בצ'מפיונס.
טוב למותג?
האם זה טוב למותג הצ'מפיונס ליג? לא בטוח. בוריסוב, שנמצאת כמה עשרות ק"מ מהבירה מינסק, מביאה למשחק ליגה ממוצע של 3,619 צופים פחות מקבוצות הליגה הרביעית באנגליה - דרלינגטון והרפורד יונייטד. בעוד הספורט האמריקאי "סוגר את החנות" לשווקים קטנים כדי לחזק את המותג בשווקים גדולים, באופ"א הולכים לכיוון ההפוך - פתיחת הליגה היוקרתית באירופה לקבוצות הזויות. זה לא נעשה מטעמים כלכליים או אפילו מקצועיים - אלא מטעמים פוליטיים. פלאטיני זכה בנשיאות אופ"א בזכות המדינות הקטנות, וכעת הוא חייב להן.