הערבים נחתו בפרמיירליג - ושברו את כל השיאים
עם רכישת מנצ'סטר סיטי על ידי המשפחה השלטת של אבו דאבי תם עידן הכסף הגדול של רומן אברמוביץ' בפרמיירליג והחל עידן הכסף הגדול יותר של נסיכויות הנפט. מה יהיו ההשלכות של זה על הכדורגל האנגלי?
מאז ימי "הפועל בירה מכבי תל אביב" לא היה דבר כזה. קבוצת אבו דאבי יונייטד (ADUG) רכשה את מנצ'סטר סיטי בעזרת קרן ההון של הנסיכות העשירה בנפט — ADIA. הקרן מנהלת נכסים בשווי של כ־500 מיליארד ליש"ט (לאבו דאבי נכסים בשווי 555 מיליארד ליש"ט - כטריליון דולר) והיא המשקיעה המוסדית הכי גדולה בעולם אחרי הבנק של יפן.
עם הכסף העצום הזה פרצו הערבים לפרמיירליג בהפתעה גמורה עם רכישת הסיטי ב־210 מיליון ליש"ט ורכישת רוביניו בכ־32 מיליון ליש"ט - שיא פרמיירליג חדש. כסף קטן עבורם.
הפיכת מנצ'סטר סיטי למועדון העשיר בעולם היתה רק ההתחלה. שייח מאנסור, נשיא קבוצת הכדורגל אל ג'זירה ויו"ר עמותת מירוצי הסוסים של האמירויות, עומד מאחורי הרכישה הדרמטית, והוא כבר שם לו למטרה לזכות עם הסיטי בצ'מפיונס ליג בעוד שלוש שנים.
"אנחנו רוצים שהסיטי תזכה בכל תואר אפשרי", אמר ד"ר סולימן אל פאחים, מנהלה של ADUG. "אנחנו הולכים לעשות לסיטי מה שאברמוביץ' עשה לצ'לסי. אנחנו הולכים להפוך למועדון הגדול בעולם, אז נביא את השחקנים הטובים בעולם". וזה איום ברור לכל שאר קבוצות הפרמיירליג. איום כי ADUG תפעל בשוק העברות כמו שרומן אברמוביץ' פעל בימיו הראשונים בפרמיירליג, כלומר היא תציע על שחקני היריבות סכומים מגונים בלתי הגיוניים בעליל.
"ריאל מדריד הציעה 160 מיליון דולר עבור כריסטיאנו רונלדו, אבל אני חושב שעבור שחקן כזה צריך לשלם הרבה יותר. למה לא 240 מיליון דולר? אנחנו צריכים לפחות 18 שחקנים חדשים, ולא משנה אם זה יעלה 200 מיליון ליש"ט", אמר והזכיר גם את פרננדו טורס מליברפול וססק פאברגאס מארסנל.
"קשה לעקוב אחרי מה שקורה במנצ'סטר סיטי", כתב דיוויד רוברטסון, בעל טור מ"הטיימס" ואוהד הסיטי, "בבוקר התעוררנו וטאקסין שינאווטרה עדיין היה הבעלים, ובערב באו למועדון אנשים שגורמים לאברמוביץ' להיראות עני. אלו אכן ימים מרגשים. אלוהים (סליחה, אללה) יודע מה יהיו ההתפתחויות העתידיות כשנתעורר בעתיד אבל אני אתפשר על רכישה של שלישיית החלומות — ליאונל מסי, קאקה וססק פאברגאס. עכשיו, הכל אפשרי".
מותג להשוויץ בו
אבל לא כל האוהדים שמחים. סיימון האטנסטון, פרשן כדורגל ואוהד הסיטי, הודיע שהוא מפסיק לאהוד את הקבוצה, ובפורומים שונים ביכו על העובדה שהמועדון מתנתק משורשיו. "בשנה שעברה ילדים מקומיים ובריטים שגדלו במועדון זכו בגביע האנגלי לנוער, וזה הסב לי גאווה גדולה. העובדה שבאו אנשים שהיו יכולים לקנות כל מועדון באנגליה ורוצים להפוך אותנו לעוד צ'לסי מתועבת בעיניי", כתב חבר בפורום של אוהדי הסיטי.
אוהבים או לא, מה שבטוח הוא שהליגה האנגלית נכנסה לאטמוספרה כלכלית חדשה לחלוטין. "הימים שבהם צ'לסי יכולה להיות יהירה ואדישה בגלל השרירים הפיננסיים של רומן אברמוביץ' נגמרו", נכתב ב"גרדיאן", "עכשיו יש מישהו גדול יותר מאברמוביץ' והוא לא מפחד להוציא את הכסף שלו. הערבים הצליחו לרכוש את רוביניו מתחת לאף של צ'לסי וזה כבר אחרי שבצ'לסי מכרו חולצות רפליקה שלו".
האם באותה מידה ADUG היתה יכולה לרכוש את ליברפול או ארסנל? ובכן, כן. אולם הסיטי היתה הרבה יותר בשלה לעבור לידיים ערביות. טאקסין שינאווטרה, המיליארדר התאילנדי, סבל מבעיות נזילות קשות כי שליש מהונו האישי הוקפא בתאילנד, שבה הוא הואשם בשחיתות. מהמכירה עשה רווח נאה — בסביבות 130 מיליון ליש"ט. אל פאחים סיפר ש"נפתור את כל הבעיות של המועדון" וש"כל ההלוואות יכוסו", מה שמצביע על כך ששינאווטרה לקח הרבה הלוואות והכניס את המועדון לחובות גדולים באמת.
בכל אופן, מדוע רכשה הנסיכות את הסיטי? לא בגלל המסורת של המועדון או הקשר החזק שלו לקהילה היהודית במנצ'סטר, זה בטוח. גם לא בגלל אקדמיית הכדורגלנים המשובחת שלה - אחת משלושת האקדמיות הטובות באנגליה. "רכשנו את הקבוצה כי יש להם עניין בפרמיירליג", אמר אל פאחים.
אולם העניין אינו עסקי בכלל - בהודעה לתקשורת ציינו ב־ADUG ש"דרך השקעה בספורט ישתפר מעמדה של אבו דאבי בעולם" וש"רכישת מנצ'סטר סיטי תמשוך את תשומת הלב של העולם לאבו דאבי". בקיצור, הסיטי היא מותג להשוויץ בו, מעין "Trophy Brand", לפי פרשן עסקי הספורט של "הגרדיאן", דיוויד קון. "מטרת הרכישה היא להעצים את שמה של אבו דאבי, שמתחילה עידן חדש בפרמיירליג", כתב קון.
זהו, נגמרו ימי עידן אברמוביץ' והתחיל תור הזהב הערבי בפרמיירליג, שצפוי להתעצם, אם קרן ההשקעות של דובאי (DIC) אכן תרכוש את ליברפול.
DIC vs ADUG
וזה מה שמפחיד את שאר המועדונים בפרמיירליג, שלפחות קצתם עוד מנסים לנהל את הכדורגל באנגליה בדרך הגיונית מבחינה כלכלית, בייחוד לאור ההאטה הגלובלית ומשבר הסאב־פריים. בקרוב לא יהיה מקום להיגיון כלכלי בפרמייריליג.
אברמוביץ' קנה את צ'לסי כתחביב וכדי לקבע את מעמדו במערב, והאמריקאים, שרכשו את מנצ'סטר יונייטד וליברפול, עשו זאת בשביל הביזנס.
רכישת מנצ'סטר סיטי היא הרכישה הראשונה שנעשתה בעצם על ידי מדינה, לא גורם פרטי שמייצג מדינה, אלא מדינה שלמה, שלא אכפת לה להוציא סכום קטן מהונה כדי להעצים את מעמדה במערב.
"כסף הוא לא עניין עבור האנשים האלה", אמר מקור שקרוב לעסקה ל"דיילי טלגרף", "הם קנו את המועדון כי הם אוהבים את הפרמיירליג. מבחינתם הם יכולים לקנות מטוס בחודש אחד ואז מועדון כדורגל בחודש הבא, אין להם בעיה". אבל הרכישה של הסיטי היא רק שלב בהפיכת אבו דאבי לאימפריה חובקת עולם.
אחרי שכספי הנפט של אבו דאבי הושקעו בנדל"ן, בנקים וחברות במערב השקיעו בדובאי גם בספורט האירופי. באבו דאבי בנו את "אקדמיית אינטר מילאן" בשיתוף פעולה עם הקבוצה, ו־ADIA רכשה גם 5% מפרארי, כדי להביא מירוץ פורמולה 1 לאבו דאבי. הכניסה לסיטי היא רק שלב בהפיכת אבו דאבי ל"בירת הספורט של המזרח התיכון", לפי אל פאחים.
DIC מדובאי ניסתה לרכוש את ליברפול ועדיין מתעניינת בקבוצה, אבל אבו דאבי, העשירה מבין שבע האמירויות, כבר עשתה זאת קודם, ולא מן הנמנע שכעת החברים ב־DIC ילחצו על הגז, ילחיצו את צמד האמריקאים (הלחוצים ממילא ממשבר הסאב־פריים) בליברפול, ירכשו את הקבוצה ויהפכו את הפרמייריליג לתחרות חסרת היגיון כלכלי.