הסופר קאפ מציג: הקבוצה של פוטין נגד מנצ'סטר יונייטד
זניט סט. פטרבורג, זוכת גביע אופ"א, תשחק מחר בערב מול אלופת הצ'מפיונס ליג. עם תמיכה שמעניקים האוליגרכים לקבוצות הכדורגל - מאות מיליוני דולרים בשנה, מתכננים הרוסים "שכל העולם יראה אותם"
אדבוקט מאמן את זניט, שהיא הקבוצה של פוטין ושל הנשיא דמיטרי מדבדב, וב-14 במאי הפך אותה לקבוצה הרוסייה השנייה שזוכה בגביע אירופאי. אז כדאי לו מאוד לענות לטלפון.
מחר (ו') בלילה זניט תתמודד מול אלופת אירופה, מנצ'סטר יונייטד, במשחק המסורתי - הסופר קאפ - בין הזוכות בשני הגביעים האירופאים החשובים. אם תפסיד או תנצח, עצם ההופעה של זניט בסופר קאפ מוכיחה שוב את העלייה של הכדורגל הרוסי.
גזפרום, החברה הממשלתית הרוסית שמספקת כרבע מהגז הטבעי לאירופה, מממנת את זניט מדצמבר 2005 ומאז העלתה את תקציב המשכורות במועדון מ-25 מיליון דולר בשנה ל-120 מיליון דולר בשנה. השבוע שברה זניט את שיא ההעברות הרוסי, כאשר רכשה את דניאל מיגל אלבס גומש הפורטוגלי עבור 44 מיליון דולר.
הכסף זרם גם לקבוצות אחרות. ספרטק מוסקבה, שממומנת על ידי המיליארדר ליאוניד פדיון, סגן נשיא לוקאויל, חברת הנפט השלישית בגודלה ברוסיה. היריבה העירונית, לוקמוטיב, ממומנת על ידי טראנסקרדיבנק, זרוע של חברת הרכבות הרוסית. ובכלל, הכדורגל הרוסי הפך לצעצוע יקר של האוליגרכים המקומיים.
כאן כדי להישאר
"זה לא משהו שהולך להשתנות או להיעלם", אומר סטפן סימאנסקי, פרופסור לעסקי ספורט באוניברסיטת קאס שבלונדון. "לרוסים איכפת מכדורגל ולאור העושר שם, אני מצפה שזה יהפוך למשהו קבוע".
ועדיין, אף מועדון רוסי לא זכה בצ'מפיונס ליג, משהו שמנצ'סטר יונייטד למשל כבר עשתה שלוש פעמים. מאז פירוק ברית המועצות ב-1991 רק שתי קבוצות רוסיות זכו בגביע אירופאי - צסק"א מוסקבה וזניט בגביע אופ"א.
מחר, בסטאד לואי שבמונאקו, לזניט, לפי חברות ההימורים, יש סיכוי קלוש ומנצ'סטר יונייטד היא הפייבורטית, מן הסתם, אבל זה בדרך להשתנות בעתיד. "הקבוצות הרוסיות יוכלו להתמודד מול קבוצות ברמה הכי גבוהה", אומר אנדריי קנצ'לסיס, לשעבר במנצ'סטר יונייטד, "עכשיו התקדמנו ב-20 שנה אבל יש לעוד לאן להתקדם".
ארשאבין עוזב
אדבוקט כבר יודע שהוא יאבד את חלוץ נבחרת רוסיה, אנדריי ארשאבין בן ה-27, אחד מהשחקנים המרשימים ביותר ביורו האחרון שהתקיים בשווייץ ואוסטריה. טוטנהאם מלונדון צפויה לרכוש אותו בסכום גדול. בשנה שעברה מכרה זניט את מרטין סקרטל לליברפול עבור 18.5 מיליון דולר. הרוסיות, על כל הכסף שלהן, עדיין לא מסוגלות ממש להתחרות עם המשיכה לכדורגל האנגלי בכלל ולפרמיירליג בפרט, שם שחקנים מרוויחים בממוצע 115 אלף ליש"ט בחודש (לפי מחקר של אוניברסיטת בירקבק בלונדון).
יש גם את עניין המתקנים והתשתיות. האצטדיון היחיד ברמה גבוהה שיש ברוסיה הוא אצטדיון לוז'ניקי במוסקבה. הוא היחיד שיכול לארח משחקים גדולים כמו גמר הצ'מפיונס ליג שאירח במאי שעבר. זניט אמורה לעבור לאצטדיון חדש וחדיש עם 28,000 מקומות אבל העבודה עליו עדיין לא החלה. "אצטדיונים כאן עדיין ברמה נמוכה וצריכים להשקיע כאן הרבה גם במתקני אימון ומאמנים חדשים", אומר אדבוקט.
זה לא שבעלי הקבוצות לא יכולים להרשות לעצמם לעשות זאת. כדורגל, כאמור, הוא אחד הנהנים הגדולים ביותר מהכסף של האוליגרכים ו-552 מיליארד הדולר שיש להם. הנבחרת המקומית ממומנת על ידי רומן אברמוביץ', הבעלים של צ'לסי וגם האקדמיה הלאומית לכדורגל היא שלו.
ביורו האחרון הודרכה רוסיה על ידי חוס הידינק, שמשכורתו - 2 מיליון יורו - ממומנת על ידי אברמוביץ'. הידינק הוביל אותה לחצי הגמר. לקבוצות כדורגל יש גם תמיכה פוליטית. פוטין ומדבדב רואים בכדורגל כלי להחזיר גאווה לאומית. "רוסיה היא הרבה יותר בטוחה בעצמה עכשיו ורוצה להיות שחקן מרכזי בעולם", אומר אלכס פראבדה מבית צ'אטהאם, מרכז מחקר גיאופוליטי בלונדון.
זניט היא ראש החץ מבחינת הממשל. עשרות אלפי רוסים יצאו לרחובות בעקבות ההצלחות של רוסיה ביורו ומספר שבועות לפני כן הופיעו אלפי רוסים במנצ'סטר כדי לתמוך בזניט בגמר גביע אופ"א נגד גלזגו. זה היה ניצחון שמדבדב הגדיר כ"נקודת מפנה בהתפתחות הכדורגל הרוסי".
"מהרגע שניצחנו את ריינג'רס קרה הרבה במועדון", מגלה אדבוקט, "עכשיו אנחנו מתכננים לקחת את עצמנו למעמד חדש שכל העולם רואה אותנו".