איפה ההתרגשות?! חמש הערות על האולימפיאדה
האולימפיאדה נכנסת לשגרה והאדישות של הסינים לתחרויות ששמות את המדינה הענקית שלהם על המפה קצת מאכזבת
1. הפרטים הקטנים הם שעושים בסופו של דבר את ההבדל. אחד מאותם פרטים קטנים הוא מסכי הטלוויזיה שמארגני האולימפיאדה הציבו בקרונות הרכבת התחתית. המסכים מעבירים בשידור חי את התחרויות לנוסעים. די מדהים. כלומר, ברכבת שנוסעת 10–15 מטרים מתחת לפני הקרקע מעבירים המסכים את התמונות מזירות התחרות באיכות שידור מעולה.
בשיאו העולמי של מייקל פלפס צפינו ברכבת, 15 מטר מתחת לאדמה, בדרך לתחרות ג'ודו.
אבל מדהימה עוד יותר, וגם קצת מאכזבת, היא האדישות של הסינים לתחרויות ששמות את המדינה הענקית שלהם על המפה. 98% מיושבי הקרון המקומיים כלל לא התעניינו בתמונות מהתחרות והמשיכו בעיסוקיהם. ככלל, רק התיירים צפו במסכים בקרונות הרכבת התחתית.
האדישות הסינית מתבטאת גם באולמות התחרויות עצמם. אולם הג'ודו היה כמעט ריק לחלוטין בתחרויות הבוקר. אפילו בריכת השחייה, שמספקת שיאים ורגעים היסטוריים, נותרה חצי ריקה. בחוץ, לעומת זאת, מוכרים כרטיסים בשוק השחור במאות דולרים וזו תופעה לא ברורה.
דרך אגב, את השיא המדהים של פלפס רבים מהמקומיים החמיצו כי נתקעו בגלל הגשם ובדיקות ביטחוניות בכניסה לבריכת השחייה.
2. הנשיא ג'ורג' בוש די נהנה כאן. מפלרטט עם שחקניות כדורעף חופים, מסתחבק עם הכדורסלנים האמריקאים וחוגג את השיאים של מייקל פלפס עם הדגל האמריקאי, אבל קשה לומר שהסינים נהנים ממנו כמו שהוא נהנה מהאולימפיאדה שלהם. בגלל השיירה שלו שיוצאת מהתחרויות נסגר הכביש המהיר בעיר והתנועה מתעכבת בפקקים אדירים. וזה עוד אחרי שהורידו יותר מחצי מהמכוניות מהכבישים.
שלשום נכח בוש בבריכת השחייה ונדהם כשההמנון האמריקאי הופסק חמש שניות לפני סיומו. האמריקאים בטוחים שזו נקמה קטנה ומכוונת של הסינים על התבטאות של בוש בנאומו כאן, שלפיה האמריקאים רואים בחומרה את הפרת זכויות האדם בסין.
3. אחת התקנות של הסינים, שממנה נהנים בעיקר הספונסרים העיקריים של הוועד האולימפי העולמי, היא האיסור לפרסם בתקופת האולימפיאדה כל מותג שאינו נותן חסות רשמי למשחקים. במדינה אחרת כמובן זה לא היה עובר, אבל בגלל זה בוועד האולימפי ממש נהנים לעבוד עם מדינה טוטליטרית. עבורם זה נהדר ששלטי החוצות, העיתונים והערוצים האלקטרוניים מלאים בפרסומות של הספונסרים הרשמיים בלבד.
4. התושבים הישראלים בבייג'ינג מספרים לי שהעיר שונה לחלוטין מכפי שהיתה לפני שבועיים־שלושה. "רחובות שלמים של ברים, שבהם עמדו יצאניות רחוב, נסגרו ונוקו, ואין בהם נפש חיה", סיפר קולין פרידמן, מנכ"ל חברת ייעוץ ישראלית בבייג'ינג.
מסיבה אולימפית? לא אצל הסינים.
5. גורדון גקו, הדמות שגילם מייקל דאגלס בסרט "וול סטריט", טען ש"חמדנות היא טובה", אבל כנראה החוקים בסין שונים מעט. יש כאן הרבה מלונות ריקים למחצה, דווקא באולימפיאדה, כי סוכני נסיעות קנו חדרים ולא הצליחו למכור אותם, בגלל המחירים הגבוהים שביקשו עבורם. בסופו של דבר רבים מהחמדנים הללו הפסידו הרבה מאוד כסף — מיליוני דולרים. חמדנות היא טובה? לא תמיד.