$
עסקי ספורט

המודל האוסטרלי לאולימפיאדה: אפשר רק לקנא

22 יום לטקס הפתיחה של האולימפיאדה בבייג'ינג ובאוסטרליה בונים על עוד 40 מדליות. הספורטאים האוסטרלים מצטיינים באולימפיאדה בגלל הזרמת כספים נכונה של הממשלה. עם זאת, הוועד האולימפי האוסטרלי פועל ללא תמיכה ממשלתית ומסיים כל שנה ברווחים. איך זה קורה, ומה אפשר ללמוד מכך בישראל?

אוריאל דסקל 09:0117.07.08

כשסופרים את המדליות מהאולימפיאדות האחרונות אפשר לראות בברור קשר ישיר בין גודל האוכלוסייה של המדינה לכמות הפעמיים שספורטאי המדינה עולים על הפודיום כדי לקבל מדליה. המדינות שמובילות את טבלת המדליות מאתונה, למשל, הן ארצות הברית (300 מיליון תושבים), סין (1.3 מיליארד תושבים) ורוסיה (142 מיליון תושבים). בכלל, בעשירייה הראשונה של טבלת המדליות כל המדינות בעלות אוכלוסייה של מעל 50 מיליון תושבים – כל המדינות, מלבד אחת: אוסטרליה עם אוכלוסיה של כ־20 מיליון תושבים.

 

אוסטרליה "מתאגרפת מעל לקטגוריית המשקל שלה", כפי שאומרים האנגלים. אבל בכל זאת, איך זה שלאוסטרליה כל כך הרבה ספורטאים ברמה הגבוהה? מלבד תרבות הספורט הנפלאה על האי, ניתן לייחס את ההצלחה הספורטיבית של האוסטרלים לכספיים הרבים שמשוקעים בספורט על האי.

 

"באוסטרליה הבינו את כוח הספורט", אומר סיימון צ'דוויק, פרופסור לכלכלת ספורט באוניברסיטת קובנטרי. "הממשלה הבינה שהשקעה בתשתיות תגביר מעורבות של הנוער בספורט ובכך החברה תהיי בריאה יותר וגם החברות האוסטרליות הבינו ששווה להשקיע בספורט". לפי צ'דוויק, הספורט מסייע ל"מותג אוסטרליה" בצורה שגם הממשלה וגם החברות הפרטיות מרוויחות ממנו".

 

 

ג'קסון לורן nנבחרת אוסטרליה בכדורסל נשים בפעולה ג'קסון לורן nנבחרת אוסטרליה בכדורסל נשים בפעולה צילום: אי פי איי

"הספורט מסייע לאוסטרליה להיתפס בעולם כמדינה מוצלחת, וכמותג מוצלח וגם החברות מרוויחות מכך", מוסיף צ'דוויק. "המדינה הבינה זאת והממשלה משקיעה המון כסף ומממנת המון ענפי ספורט כדי לפתח מצוינות ספורטיבית, שמייצגת את המדינה בצורה החיובית ביותר. שוב, אין כמו ספורט לעזור במיתוג המדינה, הכלכלה והחברות שלה כמוצלחות".

 

כאמור, את ההצלחה הספורטיבית של אוסטרליה ניתן לייחס להשקעה ממשלתית בתשתיות ספורטיביות וכמובן שגם לוועד האולימפי האוסטרלי, שעליו נרחיב בהמשך.

 

איך זה עובד?

מרכז מחקר והמידע של הכנסת ערך סקירה משווה על מימון ממשלתי לספורטאים אולימפיים ובן השאר אסף נתונים גם על ההשקעה הממשלתית בספורט האוסטרלי, שנעשית על ידי מספר גופים שהבכיר ביותר הוא ועדת הספורט האוסטרלית (ASC). הוועדה היא גוף ממשלתי שכפוף לשר הספורט האוסטרלי ותקציבו כ־22 מיליון דולר בשנה. התקציב בנוי מתמיכה ממשלתית, מכירת מוצרים, השכרת שטחים וגיוס תרומות. ה־ASC מארגן ומנהל שני ארגונים, שאחראים לתשתיות הספורט במדינה ה-AIS (המוסד האוסטרלי לספורט) והגוף לפיתוח ועשייה בספורט (SPD).

 

הגוף לפיתוח ועשייה בספורט אחראי לפיתוח הספורט כתרבות במדינה דרך ששת מחוזותיה. לכל מחוז יש וועד אולימפי משל עצמו – שנתמך בין השאר על ידי הוועד האולימפי האוסטרלי, הממשלה וגיוס כספים דרך תרומות וספונסרים.

המחוזות משתמשים בכספי הממשלה וגיוס התרומות כדי לבנות ולתחזק את תשתיות הספורט במדינה בין הטובות בעולם – מלבורן נבחרה ל"עיר הספורט האולטימטיבית" מבין 25 ערים (לפי מחקר של Sportsbusiness Group) וסידני הגיעה למקום השני המשותף ביחד עם פריז.

 

ספורטאים הם אנשים

המוסד האוסטרלי לספורט (AIS) מתמקד יותר בפיתוח מצוינות ספורטיבית. המוסד מציע 700 מלגות לספורטאים צעירים בשנה ב־26 ענפי ספורט שונים ומעסיק במשרה מלאה 75 מאמנים. תוכניות התמיכה מיועדות לספורטאים מצטיינים אבל המוסד לוקח בחשבון גם את היום שאחרי ומפעיל תוכניות המאפשרות חינוך ופיתוח מקצוע לספורטאים, שתסייע להם בפיתוח שלהם כספורטאים אבל גם כן כבני אדם. 3,000 ספורטאים משתתפים בתוכניות אלו מדי שנה.

 

על היכולות של הספורטאים האוסטרלים באולימפיאדה אחראי הוועד האולימפי האוסטרלי (AOC), שהוא גוף כמעט עצמאי לחלוטין. ה־AOC לא מסתמך על כספי ממשלה ומכין את הספורטאים האולימפיים בעזרת כספים שגייס. אבל מה שבאמת מדהים בוועד האולימפי האוסטרלי הוא העובדה שהוא רווחי ובזכות תוכנית השקעות בקרנות הון, בהן השקיע בהן אחרי אולימפיאדת סידני 2000.

 

"ההכנסות והרווחים שלנו מאפשרות לנו לנהל ארגון ספורט פורח ולהשקיע עוד ועוד בספורטאים ובמאמנים שלהם", אומר ג'ון קואטס, נשיא הוועד האולימפי של אוסטרליה, "קרנות ההון שלנו אמורות לספק לנו כל מה שאנחנו צריכים לשנים שבין האולימפיאדות כשהספונסרים מגדילים את התמיכה בשנת אולימפיאדה. עם הכסף מהקרנות אנחנו יכולים להרשות לעצמנו להעסיק מאמנים על משכורת טובה ולתמוך באתלטים. אנחנו גם מאוד גאים בכך שמי שמנהל אותנו הם אנשי עסקים שחשובים להם ערכים כגון שקיפות. לכן, למשל, כל הדוחות שלנו חשופים לציבור באתר האינטרנט שלנו".

 

אתה חושב שגם בישראל יש אפשרות לסידור כזה?

 

"אני חושב שגם בישראל אפשר לגייס הון התחלתי לא רע מהרבה אנשי עסקים ישראלים ויהודים. יש הרבה מאוד כסף בישראל ואני מאמין שאפשר לנהל קרנות שיספקו הכנסה קבועה לוועד האולימפי הישראלי. אבל בניית תשתיות קשורה קודם כל בממשלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x