דיון על עתיד ליגת העל של בעלי הקבוצות: כך נראה הכדורגל שלנו
12 בעלי קבוצות, 54 כוסות קפה בשעתיים וחצי ושולחנות סטייל אולם חתונות דרג ב'. כך דנים בישראל על עתיד הכדורגל בארץ. המסקנה העיקרית שלהם: "עדיף לענות לאי-מיילים במשרד
השעה 10:00 בבוקר, מלון הילטון תל אביב. חוף הרחצה התל אביבי הצמוד למלון מלא מקצה לקצה באנשים הנהנים משמש מאי החמימה. בפנים, קרירות המזגן מקבלת את הבעלים של קבוצות הכדורגל בליגת העל, שהגיעו לעיר הגדולה כי הגיעו למסקנה שהגיע הזמן לדון על איך הליגה שלהם נראית.
לאחר
אחרי הקפה ניגשו לסדר היום והחלו לדון בשלוש הצעות מרחיקות לכת, שאמורות "לשנות את פני הכדורגל הישראלי". מובן ש"השינוי" יצטרך לחכות. הדיון המפואר בהילטון לא רשמי; אף הצעת חוק לא יכולה ממש להתקבל.
"הצעת החוק" הראשונה: "בכל פעם שקהל של קבוצה יפרוץ לכר הדשא, היא תאבד באופן אוטומטי את התואר שבו זכתה". את ההצעה קיבלו ברוב גדול — כל נציגי הקבוצות הרימו את היד — חוץ מאנשי האלופה בית"ר ירושלים, מהסיבות הידועות. השנייה שהתנגדה היתה מכבי נתניה. אולי דניאל יאמר, הבעלים שנכח בדיון, מאמין שהמאמן שהביא, לותר מתיאוס, יזכה עבורו בתואר בשנה הבאה, מה שיגרום לכל אוהדי הקבוצה שלו לפרוץ למגרש — כמו בבונדסליגה, כמובן.
16 קבוצות? מאיפה?
ההצעה הבאה שעמדה על הפרק: הגדלת הליגות ל־16 קבוצות. אבי לוזון, יו"ר התאחדות הכדורגל והסנדק של ההצעה, מתכנן שהחל מעונת המשחקים 2009/10 ליגת העל תמנה 16 קבוצות. לפי התוכנית, גם הליגה הלאומית תכלול 16 קבוצות והליגה הארצית תימחק כליל.
לוזון טוען שליגה גדולה יותר תכניס יותר יישובים מהפריפריה לטופ של הכדורגל הישראלי – כנראה שקריית שמונה, אשדוד וסכנין לא מספיק פריפריאליות. ההצעה — מלבד להבטיח נסיעות אקזוטיות למקומות כמו בית שאן, חדרה, גדרה ואם אפשר גם עפולה — תבטיח שלפחות קבוצה אחת מפתח תקווה (עדיף מכבי) תמיד תישאר בליגה הבכירה, ולא משנה כמה היא גרועה.
בכל מקרה, שתי מתנגדות היו להצעה הזאת. מכבי חיפה ובית"ר ירושלים — "האירופיות" הישראליות.
אצל יעקב שחר, הבעלים של מכבי חיפה, הקפאין התערבב עם הרבה זעם. "מי צריך 16 קבוצות?!", תהה שחר, שמבחינתו התוצאה היחידה של ליגה עם 16 קבוצות היא חלוקת מעט הכסף שיש בין יותר קבוצות.
מי שכן מאוד רוצה בהגדלת הליגה הוא הבעלים של המועמדת לירידה, מ.ס אשדוד, "הכריש" ג'קי בן זקן: "לא יכול להיות שהליגה תיגמר בבלומפילד", טען ושאף החוצה הרבה נוסטלגיה: "איפה הימים של יבנה ובית שאן שצבעו את הליגה? הגיע הזמן לקחת החלטות אמיצות". כן, יבנה באמת היתה חסרה לליגת העל. אין ספק, בהחלט צריך אומץ רב כדי להכניס לליגת העל קבוצות נוספות שיתקשו למלא באוהדים שלהן אולם של מפעל הפיס.
הקרם דה לה קרם
לקינוח, הוציא לוזון את הסופלה: הצעת לתקרת שכר. היו"ר מעוניין שגובה תקרת השכר יעמוד על 40 מיליון שקל — תקציבה של מכבי חיפה העונה, השני בגודלו בליגה. החוק הזה לא אמור לעזור לקבוצות לסיים עם מאזן חיובי אלא לעצור את בית"ר "ארקדי" ירושלים מלברוח לליגה. אם לוזון היה רציני, הוא היה מציע הצעת חוק שאוסרת על קבוצות להוציא יותר מחצי מההכנסות שלהם על שכר שחקנים, אבל המטרה של הצעת חוק תקרת השכר, כאמור, היא לתקוע את בית"ר ולא לשפר את כלכלת הכדורגל הישראלי הכושלת.
לצערו של לוזון, משום מה פתאום בעלי קבוצות התחפשו לעורכי דין של ארקדי גאידמק. "אני לא בעד להגיד לבן אדם שבא להשקיע מכיסו כמה להשקיע, מה זה הדבר הזה?!", טען אריאל שיימן — מילטון פרידמן של ליגת העל.
הדיון הגיע לסיומו בלי שאף אחד מהבעלים היקרים לא דיבר על דברים חשובים כגון שיפוץ האצטדיונים המחליאים (לפחות דיברו מעט על הנחה במחירי הכרטיסים), שיפור שידורי הכדורגל בתשלום שמרחיקים צופים מהמגרשים ומהמסכים והעלאת רמת הכדורגל המגוחכת. האוהדים? להם אין מילה בנוגע לכדורגל שלהם, ובטח שלא במשטרו של לוזון, שגם בימים הטובים שלו כיו"ר מכבי פתח תקווה התמודד עם שניים־שלושה אוהדים, שגם הם משפחה
.
13:15, והדיון לקראת סיום. אחד מיושבי הראש מסכם: "מדובר בדיון אבוד שבו לא נלקחות שום החלטות ושום דבר לא יכול להיות מסוכם, עדיף לשבת ולענות לאימיילים במשרד".