$
עסקי ספורט

אנרכיה באנפילד

הבעלים טום היקס שונא את שותפו ג'ורג' ג'ילט, ששונא את המנג'ר רפא בניטס, ששונא את המנכ"ל ריק פארי, ששונא את היקס. פעם אף אחד לא ידע מה קורה בחדרי ההלבשה, וכיום ההנהלה של ליברפול היא "בדיחה". מה עומד מאחורי מאבקי הכוח במועדון הענקי?

אוריאל דסקל 10:4922.04.08

בתקופה שבה שימש מאמן נבחרת סקוטלנד התקשה אלכס פרגוסון להבין את שחקני ליברפול בסגל הסקוטי. גראהם סונס ואלן האנסן, כוכבי ליברפול, סירבו לייעץ לחבריהם איך להתמודד מול שחקני ליברפול בנבחרות המתחרות. הסיבה לכך היתה עיקרון ה"אומרטה" (Omerta), אחד מעקרונות המאפיה שאומץ על ידי

מנג'ר ליברפול האגדי ביל שנקלי והונחל לכל שחקן בקבוצה. לפי אותו עיקרון ברזל — שהוא מעין קוד שתיקה — אסור לשחקני ליברפול לדבר על המתרחש בחדרי ההלבשה. שחקני הקבוצה התחייבו לעיקרון עד כדי כך שאפילו היום גיבורי אנפילד לשעבר, סונס, האנסן ודלגליש, מסרבים לדבר על דברים שקרו בחדר ההלבשה לפני יותר מ־20 שנה.

 

פרגוסון אמנם התלונן על יישום האומרטה של אנפילד בחדר ההלבשה של סקוטלנד בספרו האוטוביוגרפי "Managing My Life", אבל גם הביע הערכה עמוקה לדרך שבה ליברפול שומרת על סולידריות ועל סודיות בנוגע לחדרי ההלבשה שלה.

 

בשבועות האחרונים הפכה ליברפול לבדיחה, לפי הבעלים לשעבר ונשיא הכבוד כיום, דיוויד מורס, וזאת בגלל סכסוך פומבי וקולני במיוחד, הנוגד את עיקרון האומרטה לחלוטין, בין האנשים שמנהלים את המועדון.

 

טום היקס יורה מהמותן

המיליארדר האמריקאי רכש את המועדון לפני שנה וחצי עם שותפו ג'ורג' ג'ילט תמורת 218 מיליון ליש"ט, אחרי שהדפו ניסיון של חברת ההשקעות של דובאי, DIC, לרכוש את המועדון לפני כשנה.

 

בתקשורת דיברו על צמד אמריקאים שמבין ספורט (שניהם בעלים של קבוצות בצפון אמריקה), אבל עד מהרה התגלעו חילוקי דעות בין השניים, לאחר שכשלו בניסיון להשיג תנאים טובים יותר על ההלוואות שלקחו כדי לרכוש את המועדון ולבנות אצטדיון חדש.

 

בשבוע שעבר תקף היקס באכזריות את שותפו ומנכ"ל ליברפול בראיון טלוויזיוני מצועצע לרשת סקיי (הוא צולם בבגדי בית על רקע אח דולק, וטען שהוא רוצה לחיות בליברפול עם משפחתו) במה שהפך לעוד פרק באופרת הסבון המביכה שחדרי הישיבות באנפילד מייצרים.

 

החבילה התפוצצה אי שם בתחילת העונה, כשהקבוצה קרטעה על הדשא, ומעמדו של המאמן רפא בניטס התערער.

 

ג'ילט, כך טוען היקס, רצה לאורך כל הדרך להביא את יורגן קלינסמן במקום הספרדי, אף שבאותה שעה הוא תמך בבניטס, המנג'ר הפופולרי. התמיכה המובהקת שלו בבניטס לא מנעה להיפגש בניו יורק עם ג'ילט וקלינסמן, ולהסביר אחר כך שהיה מדובר בתכנון של "תוכנית חירום" למקרה שהספרדי יעזוב.

 

האמריקאים כשלו בניסיון שלהם להחתים את קלינסמן, שבחר להצטרף לבאיירן מינכן. בנקודה זו החלו היחסים בין השניים להידרדר באופן קיצוני.

 

היקס, בחילופי דוא"ל עם אוהדים, האשים את ג'ילט בכישלון השיחות עם קלינסמן ובהדלפתן לתקשורת. כשנשאל על ידי עיתונאי על האימיילים ענה בכנות על הפגישה, והצית שריפה תקשורתית. מטרתו היתה, ככל הנראה, לצבור אהדה ציבורית על חשבון ג'ילט. מאוחר יותר הסביר: "כל מה שעשיתי זה לדבר בכנות עם עיתונאי ששאל שאלות".

 

לאחרונה ניסה היקס לרכוש 1% של ג'ילט בליברפול כדי להיות בעל השליטה במועדון, אבל כשל בגלל האיבה ההדדית בין השניים. היקס עומד על כך שלא ימכור את המועדון לאף גורם, אף על פי שלא הכחיש כי ניהל מגעים עם DIC, חברת ההשקעות של דובאי. את DIC, אגב, האשים ב"ספין הגדול בהיסטוריה האנושית", כיוון שאותם מגעים לא התממשו לרכישה. "המועדון לא נוהל כשורה במשך הרבה שנים, ואני אתקן את זה", הודיע היקס בנחישות בשבוע שעבר. רבים בליברפול חושבים שהתיקון היחיד שהוא יכול לעשות הוא לעזוב את העיר.

 

ג'ורג' ג'ילט משקיע בקרבות כלבים

 

ג'ילט נכנס לליברפול והדגיש בפני כולם ש"אין בני אדם טובים יותר מטום ואני כדי להחיות את העבר המפואר של המועדון". עם זאת, חילוקי הדעות הקשים שלו עם היקס שינו את דעתו, והוא החל בניסיונות למכור את מניותיו ל־DIC. בראיון ברדיו לפני כחודש טען ג'ילט ש"אי אפשר לעבוד עם היקס", והוסיף שהוא אינו מוכן למכור לטקסני כיוון שאוהדי הקבוצה דרשו ממנו לא לעשות זאת. ג'ילט אף רמז שקיבל איומים על חייו מאוהדי ליברפול, שאינם מעוניינים שהוא יעביר את השליטה להיקס.

 

אין ספק, ג'ילט רוצה למכור את המניות שלו במועדון ולצאת מהברוך הזה כמה שיותר מהר. הוא אפילו ציין ש־DIC תהיה בעלים טובה יותר למועדון, כי "אלוהים יודע כמה כסף יש להם, במיוחד לאור עליית מחירי הנפט". "ג'ילט בטח חושב לעצמו, 'אלוהים אדירים, למה נכנסתי לעסק הזה'", אומר דיוויד ג'יי וורנר, פרשן ספורט קנדי, "אחרי ליברפול הוא בטח ירצה להשקיע בעסק טיפה יותר שפוי — אולי קרבות כלבים".

 

ריק פארי שם סמל על הלב

 

המנכ"ל אוהד ליברפול מלידה ועובד בקבוצה מ־1991, אבל אפשר להאשים אותו בכך שמעמדה ותדמיתה נשחקו במהלך שנות כהונתו — המועדון מפגר בהרבה אחרי קבוצות פרמיירליג אחרות בכל הנוגע למיצוי הפוטנציאל השיווקי שלו. אולם, כפי שהנרי ווינטר, פרשן "הדיילי טלגרף", אומר: "פארי הוא היחיד בהנהלה שלובש את סמל המועדון על הלב שלו". וזה נכון, מדי פעם מופיע פארי בחדר ההלבשה כשהוא לבוש במדי משחק — התנהלות לא סטנדרטית למנכ"ל קבוצה כה גדולה.

 

פארי ניסה להסתיר את הסכסוך בין הבעלים ללא הצלחה וכשל גם בניסיונו למצוא קונה למניות של ג'ילט. היקס רוצה לפטר את פארי בגלל שיתוף הפעולה שלו עם ג'ילט, ולפני כחודש הדליף לתקשורת את מכתב הפיטורים ששלח לו.

 

במכתב, שהיה בוטה מאוד, כינה היקס את פארי "יהיר" וטען, די בצדק, כי נכשל לאורך השנים בשיווק הקבוצה וברכישת שחקנים. המכתב פורסם ב"ליברפול אקו" יום לאחר שליברפול הבטיחה את מקומה בחצי גמר הצ'מפיונס ליג במשחק היסטורי מול ארסנל, ובכך העביר היקס את תשומת הלב התקשורתית מהישגי הקבוצה לקרבות ההישרדות בחדרי הישיבות.

 

פארי כינה את הדלפת המכתב על ידי היקס "מעליבה" וזכה לגב מג'ילט, שרק לפני כמה חודשים ניסה לשדך את בנו, פוסטר, לתפקיד מנכ"ל ליברפול. פארי תקף גם את יחסי האנוש של היקס ואת התנהלותו מול בניטס. היקס החזיר בהתקפה משלו באמצעי התקשורת והאשים את המנכ"ל בכך שחתר תחת המנג'ר ולקח חלק גדול בניסיון להביא את קלינסמן, מה שכמובן הרגיז את בניטס, שאיתו עובד פארי על בסיס יומי. "אין אינדיבידואל גדול יותר מהמועדון", ניסה פארי להרגיע בראיון לאתר של ליברפול, "אבל כל העניין הזה מראה שיש חוסר אחדות במועדון".

 

היקס לא התרשם והמשיך להכפיש את פארי באותו ראיון לסקיי: "תראה מה קרה בשלטון של ריק. זה אסון. אנחנו מפגרים אחרי המועדונים הגדולים האחרונים, היינו צריכים להיות עם אצטדיון חדש עכשיו, היינו צריכים 15 ספונסרים ראשיים, ויש לנו מעט. זה הזמן לשינוי". היקס, בוטה כהרגלו, סיים את דבריו במילים: "אני קורא לפארי להתפטר".

 

רפא בניטס נפגע ונעלב

 

כמובן שהמאמן הספרדי לא התכוון לשתוק לנוכח המצב בהנהלה, ודרש, בפומבי, שיחות הבהרה עם פארי. בניטס צייר עצמו בתקשורת כאדם שנעלב והובך מהפרסומים על עתידו, אבל לפי אנשי תקשורת וכדורגל בריטים, הוא חותר לכיוון היציאה מליברפול — והיעד המועדף הוא ריאל מדריד, אבל גם חזרה לוולנסיה אפשרית.

 

בניטס מעולם לא הסתדר עם פארי והאשים אותו בכך שהוא נע באטיות בשוק ההעברות. גם עם הבעלים האמריקאים הסתכסך והאשים אותם בחוסר הבנה בכדורגל. כיום בניטס מנהל את השיחות עם הבעלים והמנכ"ל באימיילים בלבד — זאת לאחר שהבין שאי אפשר להכניס את השלושה לאותו חדר. בינתיים קבוצתו לא סובלת מהרוחות הרעות שנושבות מלמעלה, אולם חוסר הבהירות בקשר לעתיד המועדון עלול לפגוע מאוד בקבוצה במהלך הקיץ.

 

הצדדים הנוספים בסיפור צופים בנעשה ומחכים לעשות מהלך. DIC היתה קרובה לרכוש את המניות של ג'ילט אבל החליטה לחכות ובמקביל בודקת אפשרויות רכישה של רומא וניוקאסל. מהלך רכישה אחר מובל על ידי רוגן טיילור, פרופסור לכלכלת ספורט באוניברסיטת ליברפול. טיילור מקווה לגייס כספים מהאוהדים כדי לרכוש את המועדון מידי האמריקאים ולנהל אותו על פי ה"מודל של ריאל מדריד". גם קונצרן נורבגי מתעניין במועדון. בינתיים, בעוד הקבוצה מתכוננת לחצי גמר הצ'מפיונס ליג השלישי שלה בארבע השנים האחרונות, המועדון ממשיך להתנהל כמו בדיחה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x