סגור
ערוץ עסקים קטנים האדר 20224

בעלי המשק החקלאי שהתייעל בזכות טכנולוגיה: "מספר הטעויות ירד דרמטית"

אריק מלמד, הבעלים של משק מלמד המשווק עופות וירקות אורגניים, חושף את הסוד העומד מאחורי ההצלחה: טכנולוגיה. "כבר מההתחלה עבדנו עם תוכנת ERP של חשבשבת לניהול ממוחשב של העסק. הכול מתנהל דרך התוכנה - הפיננסים, המלאי, הממשקים עם רשתות השיווק"

אריק מלמד חי ונושם את המשק החקלאי שהקים לפני 13 שנים - משק מלמד בכפר הנגיד. עוד לפני שהתחיל טרנד האוכל האורגני בישראל, משק מלמד כבר היה שם כדי לגדל ולשווק עופות אורגניים. "החקלאות אצלנו היא ערכית, ללא רעלים", מספר מלמד. "התרנגולות גדלות בלי כלובים, ונעות בחופשיות בלול המרווח ובחצר המוצלת. זה בדיוק ההבדל בין תעשייה לבין חקלאות אמיתית, כמו שאנחנו עושים עם תרנגולות ה-Free Range שלנו".
עד היום, משק מלמד הוא היחיד בארץ שמגדל עוף אורגני - בלי אנטיביוטיקה, בלי זרזי גדילה ועם מרווח מחייה של 9 עופות למ"ר בלול ו-5 עופות למ"ר בשטחי המרעה - בהשוואה ל-16 עופות למ"ר בלולים סטנדרטיים. התרנגולות ניזונות מתמהיל מדויק של תערובת אורגנית ואספסת אורגנית טרייה הגדלה במשק. "התפיסה שלנו פשוטה", מדגיש מלמד. "ככל שתנאי המחייה של התרנגולות טובים יותר, איכות הבשר וטעמו טובים יותר".
2 צפייה בגלריה
"אנחנו עובדים עם חשבשבת כדי להמשיך והתייעל ולחסוך עוד", אומר אריק
"אנחנו עובדים עם חשבשבת כדי להמשיך והתייעל ולחסוך עוד", אומר אריק
"אנחנו עובדים עם חשבשבת כדי להמשיך והתייעל ולחסוך עוד", אומר אריק
(shutterstock)
וכמו שהקהל הישראלי למד לאהוב יותר ויותר מוצרים אורגניים, כך גם התוצרים במשק התרחבו מזמן מעבר לעוף אורגני. ברחבי 60 הדונמים שבבעלותם, ושטחים נוספים שהם שוכרים, משק מלמד מגדל גם ירקות אורגניים ללא ריסוס ובהשקיה של מי שתייה. "בחרנו לגדל רק ירקות עונתיים וטריים", אומר מלמד, ומספר בגאווה על עגבניות השרי, המלפפונים, הזוקיני, התירס המתוק, האספרגוס והבזיליקום. בהמשך התווסף גם ייצור מקומי של מאפים טריים (לחמים ועוגות), וכיום מציעה חנות המשק אוכל מבושל מהמטבח המקומי, סלטים, וכמובן עופות וירקות אורגניים.
ההצלחה לא איחרה לבוא. למשק מלמד לקוחות מוסדיים גדולים, ובראשם רשת בתי הטבע הגדולה בישראל, ניצת הדובדבן, והחברה המובילה למזון אורגני, טבע קסטל. זאת, לצד המכירה ללקוחות פרטיים על ידי הפצה ישירה למרכז הארץ באמצעות אתר האינטרנט, וכמובן בחנות המשק. באחרונה אף החלו במשק מלמד לשווק מזון לחברות הייטק בתל אביב. וכפי שניתן היה לצפות מעסק עם פרופיל לקוחות כזה, הגידולים מצויים תחת הפיקוח המחמיר של חברת אגריאור, המוסמכת על פי חוק לבקר תוצרת אורגנית.
כעת חושף אריק מלמד סוד נוסף העומד כל השנים מאחורי ההצלחה: טכנולוגיה. "כבר מההתחלה עבדנו עם תוכנת ERP של חשבשבת לניהול ממוחשב של העסק", הוא מספר. "הכול מתנהל דרך התוכנה - הפיננסים, המלאי, כל הממשקים עם רשתות השיווק, הכול. גם מערכת הניהול החכם של המחסן והלקוחות, ה-WMS, התחברה לתוכנה ופועלת דרך חשבשבת".
תהליך הגידול של הירקות במשק מלמד כולל קטיף המתבצע מדי יום. מסופונים אחראים ללקט את הגידולים מהשדה, ובהמשך הירקות עוברים אריזה והפצה באמצעות חמש משאיות שמחזיק המשק. בעבר היה התהליך כרוך בטעויות בשרשרת האספקה, כפי שקורה בעסקים רבים, ואלה הובילו להפסדים כלכליים. אך כל זה השתנה ברגע שהמסופונים של חברת גילסר חוברו ל-ERP של חשבשבת. "פתאום מספר הטעויות ירד דרמטית", משתף מלמד בהתרגשות. "התחלנו לחסוך כסף ועכשיו אנחנו עובדים עם הצוות של חשבשבת כדי להמשיך ולהשתפר, במטרה להתייעל ולחסוך עוד".
2 צפייה בגלריה
גולת הכותרת היא אתר האינטרנט של המשק שנבנה ומתוחזק על ידי חשבשבת
גולת הכותרת היא אתר האינטרנט של המשק שנבנה ומתוחזק על ידי חשבשבת
גולת הכותרת היא אתר האינטרנט של המשק שנבנה ומתוחזק על ידי חשבשבת
(shutterstock)
ואכן, בימים אלה מובילה חשבשבת עבור המשק תהליך של שדרוג השיווק והמכירות ללקוחות פרטיים. גולת הכותרת היא אתר האינטרנט של המשק, אשר נבנה ומתוחזק על ידי חשבשבת. באתר משתמשים כל הלקוחות - הן רשתות השיווק הגדולות והן הלקוחות הפרטיים - לצורך ביצוע הזמנות, ואלה מועברות אוטומטית למחסן, ומשם להפצה. "התוכנה שהטמענו מייצרת חוויה עם מינימום הפרעות - מההזמנה עד הגבייה, הכול זורם והופך את החיים להרבה יותר פשוטים וקלים", אומר מלמד. "בדיוק בגלל זה אנחנו עובדים עכשיו על הרחבת השימוש בתוכנה כדי להנות ממנה יותר, ובעיקר כדי להגדיל את הנוכחות שלנו מול לקוחות פרטיים".
בהתאם לכך, במשק מלמד מתכננים לחבר את אתר האינטרנט כך שיהיה לו ממשק מלא עם ה-ERP. התוכנית להמשך היא לשווק בנוסף לירקות האורגניים גם עוף אורגני טרי ללקוחות פרטיים באמצעות שירות הזמנות ומחסנים שיתחבר אף הוא במלואו לחשבשבת. "מה אני הכי אוהב בטכנולוגיה הזו"? מסכם מלמד. "שאני לא מבין בה כלום, והיא פשוט עובדת".