נחשף בכלכליסטמכירת הקניין הרוחני של אסם: העובדים דורשים התחייבות למניעת פיטורים ומענק
נחשף בכלכליסט
מכירת הקניין הרוחני של אסם: העובדים דורשים התחייבות למניעת פיטורים ומענק
חשיפת "כלכליסט" על מכירת זכויות הקניין הרוחני של אסם לתאגיד נסטלה השוויצרי עוררה חשש בקרב העובדים מאפשרות שהמהלך יוביל לסגירת קווי ייצור בישראל. יו"ר הסתדרות עובדי המזון: "רעידת אדמה במונחים של יחסי עבודה קיבוציים". מנכ"ל החברה: "המפעלים והמרכזים הלוגיסטיים בישראל נמצאים בבעלות מקומית - וכך זה יישאר"
מכירת הקניין הרוחני של אסם מעוררת חשש לפגיעה בעובדי החברה. כפי שנחשף בכלכליסט הבוקר, במסווה של רה־ארגון, תאגיד נסטלה השוויצרי רכש את זכויות הקניין הרוחני של אסם, יצרנית המזון השלישית בגודלה בישראל. החשיפה עוררה חשש בקרב העובדים מאפשרות שהמהלך יוביל לסגירת קווי ייצור בישראל.
באסם ניסו להרגיע את העובדים, ובמכתב ששלח לעובדים כתב מנכ"ל החברה אבי בן אסאייג: "אני מבקש להבהיר שרכישת הקניין הרוחני של אסם על ידי נסטלה לא תשפיע על הפעילות שלנו בישראל". בן אסאייג הוסיף כי "נסטלה מחויבת ב-100% לפעילותה בישראל והמשך פיתוח המפעלים והתעשייה בארץ. המפעלים והמרכזים הלוגיסטיים בישראל נמצאים בבעלות מקומית - וכך זה יישאר".
מי שלא התרשם מהדברים הוא אליעזר בלו, יו"ר הסתדרות עובדי המזון, שדורש רשת ביטחון ומענק מכירה לעובדים. במכתב ששלח לבן אסאייג ושהגיע לידי כלכליסט, כתב בלו: "הבוקר נודע לי באמצעות כלי התקשורת על צעד דרמטי שבו נקטה אסם נסטלה. משמעות הדבר הינה כי החל ממועד המכירה, יכול תאגיד נסטלה להקים קווי ייצור מקבילים או חלופיים לכל קווי היצור של קבוצת אסם בארץ. מדובר בלא פחות מרעידת אדמה במונחים של יחסי עבודה קיבוציים ופוטנציאל הפגיעה בביטחון התעסוקתי של העובדים".
בלו הוסיף כי "הודעת ההרגעה" שהפיץ בן אסאייג לעובדים אינה מספקת כיוון שאין בה התייחסות ממשית לעתיד לבוא. בשיחה עם כלכליסט אמר בלו כי הוא דורש רשת ביטחון לעובדים: "אם אסם קיבלה תמורה על הקניין הרוחני שמכרה, מגיע לעובדים מענק מכירה. בנוסף, אנחנו דורשים התחייבות למניעת פיטורים וסגירת מפעלים".
כפי שפורסם בכלכליסט, קונצרן נסטלה השוויצרי פתח בחודשים האחרונים במהלך לרכישת זכויות הקניין הרוחני של קבוצת אסם (אסם השקעות, אסם תעשיות וטבעול תעשיות). כלומר הוצאה, על דרך של מכירה, של זכויות הקניין כמו פטנטים או נוסחאות ייצור, מוניטין, שמות וסימני מסחר של כל מותגי אסם מחברות הניהול בישראל לחברה־האם נסטלה שוויץ. מדובר בעסקת המשך שמשלימה את העסקה משנת 2016, שבה רכשה נסטלה השוויצרית את מלוא מניותיה של אסם, שנסחרה אז בבורסה של תל אביב, מידי בעלי השליטה והציבור בתמורה ל־3.1 מיליארד שקל. העסקה שיקפה לקבוצת אסם שווי של כ־9 מיליארד שקל.
כשנסטלה קנתה את המניות שהיו בידי הציבור ב-2016, קיבלו 4,000 העובדים מענק מכירה בהיקף של 20-15 מיליון שקל, שחולק בהתאם לוותק שצברו. ההסכם נחתם בתום מו"מ ממושך בין הצדדים, במהלכו איימו לא פעם ועדי העובדים השונים בסכסוך עבודה והשבתת הייצור. בעקבות המכתב של בלו, תואמה בין הצדדים פגישה לשבוע הבא.