סגור
מפעל קוקה קולה בבני ברק
מפעל קוקה קולה בבני ברק (צילום: עמית שעל)

בלעדי
נגמרה הסבלנות: קוקה קולה מעלה את מחירי המשקאות

החברה המרכזית למשקאות (קוקה קולה ישראל) תעלה את מחירי המשקאות שלה ב־6.7%. בהמשך צפויה התייקרות גם אצל שתי חברות המשקאות האחרות, יפאורה וטמפו. הצרכן הישראלי יאלץ להתמודד בהמשך עם גל התייקרויות נוסף בתחום המזון

לחברות המשקאות נמאס להמתין לביטול מס הסוכר - החברה המרכזית (קוקה קולה ישראל), תעלה את מחירי כלל המשקאות שלה ב־6.7%. ראשונים להתייקר הבירות ובהן קרלסברג וטובורג, ומשקאות חריפים כמו וודקה סמירנוף ו־וויסקי ג׳וני ווקר שמחירהם יעלו מיד אחרי חג פורים. מחירי המשקאות הקלים ובהם קוקה קולה, פריגת ועוד, יעלו מיד לאחר חג הפסח.
בהודעה ששלחה לקמעונאים, נימקה החברה את העלאת המחירים בעליית תשומות המוצרים ובעליית מחירי המוצרים המיובאים ע"י החברה.
החברה תיכננה להעלות מחירים כבר בחודש נובמבר האחרון, אולם מתוך הערכה שהממשלה החדשה תמהר לקיים את הבטחת הבחירות של המפלגות החרדיות לבטל את מס הסוכר, העדיפה להמתין עם ההתייקרות עד לביטול המס. זאת מתוך כוונה שיווצר מצב בו גם אחרי העלאת המחירים הצרכן יחוש בהוזלה, בשל ביטול המס. אלא שהממשלה מיהרה לבטל את המס שהוטל על הכלים החד פעמיים, ולא ביטלה את המס על המשקאות.
משראתה החברה כי חלף חודש מאז שהצו המבטל את מס הסוכר נסגר להערות הציבור, ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' עדיין לא חתם עליו, ראתה בכך סימן לכך שיתכן שהמהלך לא יצא לפועל ולכן החליטה להפסיק להמתין לכך ולהעלות מחירים. זאת בין היתר בשל הזינוק במחיר הסוכר בעולם בחודשים האחרונים.
עוד קודם לחברה המרכזית, היתה זו טמפו שהעלתה את מחירי הבירה והמשקאות החריפים בשיעור של עד 8%. זאת, שנה אחת בלבד אחרי שהעלתה בכ־10% את מחירי חלק מהמשקאות החריפים והבירות שהיא מייצרת ומשווקת.
העלאת מחירי המשקאות הקלים יוצאת לדרך כחמש שנים אחרי שהחברה המרכזית העלתה מחירים ב־2018. באותם ימים, שלוש חברות המשקאות העלו מחירים: החברה המרכזית, טמפו ויפאורה. ההערכות הן כי זה מה שיקרה גם הפעם ושאר החברות יודיעו בקרוב על העלאת מחירים. העלאת מחירי המשקאות החריפים יוצאת לדרך כשנה בלבד אחרי שהעלתה החברה את מחירם בשיעור ממוצע של 4.8%.
ההתייקרות של החברה המרכזית, הרביעית בגודלה בשוק המזון המבורקד, נרשמת זמן קצר אחרי שמרבית חברות המזון הגדולות העלו את מחירי המוצרים שלהן בשיעורים של עד 25%. החברות שהעלו מחירים הן בין היתר תנובה, שטראוס, אסם, יוניליוור, דיפלומט, שסטוביץ וזוגלובק. העלאת המחירים שנכנסה כבר לתוקף התווספה להעלאת מחירי מוצרי המותג הפרטי של הרשתות.
אלא שגל ההתייקרויות לא נעצר ובשבוע החולף הודיעו יבואנית הממתקים ליימן שליסל ויצרנית הטחינה והחלווה אחוה על העלאת מחירים שנרשמה זמן קצר אחרי עלייה של 16% במחירי הביצים שמצויות תחת פיקוח מחירים.
האיום הגדול על הזינוק במחיר סל הקניות צפוי להגיע ממקרר החלב. זאת בעקבות עלייה מתמשכת במחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי שקונות המחלבות מהרפתנים). מחיר מוצרי החלב שמצויים תחת צו הפיקוח על המחירים אמור היה לעלות לפני שנה בכ־9%, אך אחרי סחבת ארוכה, אישורו שרי האוצר והחקלאות בממשלה הקודמת עלייה של 4.9% בלבד, בתמורה להוצאת הסמכות לאשר העלאת מחירים מידיהם והחלת מנגנון אוטומטי החל מחודש מאי הקרוב. המשמעות היא שבמאי הקרוב יזנקו מחירי מוצרי החלב המפוקחים בכ־15%. אפשר להעריך שמשרד האוצר ינסה למתן את ההתייקרות הקיצונית, אך הדבר יתאפשר רק אם המדינה תעניק לרפתנים תמיכה ישירה, המוערכת במאות מיליוני שקלים.
לזינוק הצפוי במחיר החלב מצטרפת להיחלשות השקל, שמקטינה את כח הקניה של היבואנים. בעקבות כך, ישנו חשש לגל נוסף של התייקרויות בענף המזון והטואלטיקה. במקביל, צפוי גל התייקרויות בתוצרת הטרייה, למשל עופות ודגים, לקראת פסח.