ניתוחלשוק המזון דרוש מנכ"ל צעיר, כריזמטי, שלא חווה מחאה
ניתוח
לשוק המזון דרוש מנכ"ל צעיר, כריזמטי, שלא חווה מחאה
הפרישה של מנכ"ל תנובה אייל מליס היא האחרונה בשרשרת חילופי דור המנהלים בשוק המזון. המחליפים הם צעירים יותר שלא חוו על בשרם את המחאה החברתית של 2011, מה שעשוי להפוך אותם לפחות זהירים, יותר מהירים, אבל כאלה שידעו בביטחון "לעמוד בפני עדות בסנאט"
הודעת תנובה על פרישתו של אייל מליס, מנכ"ל חברת המזון הגדולה בישראל ב־7 השנים האחרונות, היתה צעד משמעותי נוסף בשינוי פני דור המנהלים של יצרניות וקמעונאיות המזון שנרשם בחודשים האחרונים.
ראשונות היו הרשתות הגדולות — שופרסל ויינות ביתן — שמינו בקיץ האחרון מנכ"לים צעירים לעמוד בראשן. אורי קילשטיין, שסומן כמנכ"ל העתידי של שופרסל, קיבל במפתיע הצעה מפתה מאלקטרה צריכה שרכשה את יינות ביתן במטרה להשיקה מחדש תחת מותג קרפור, ונענה לה. החלטתו הובילה את שופרסל לגייס את אורי וטרמן, שכיהן אז כמנכ"ל רשת הפארם Be לנהל את רשת המזון הגדולה בישראל. אצל תעשייניות המזון הדברים קרו חודשים ספורים לאחר מכן, כשעופרה שטראוס מינתה את שי באב"ד לתפקיד מנכ"ל שטראוס, עם פרישתו של גיורא בר דעה. כעת פועלת תנובה לאתר מנכ"ל שיחליף את מליס.
אחד הדברים המשותפים לדור המנהלים החדש נוגע לכך שהם לא חוו על בשרם את המחאה החברתית של קיץ 2011. מי שעמדו אז בחזית בתקופת המחאה, נכוו בצורה קשה והובילו להתכנסות החברות ולהתנהלות מאוד זהירה. הם יכלו לעשות זאת כיוון שזכו ללווי צמוד של דור המייסדים שיצר תעשיית מזון ישראלית יש מאין, וקיבלו חברות יציבות במציאות משתנה, שחייבה אותם בעיקר לזהירות בכל הנוגע להעלאות מחירים.
הדור החדש, שצריך לפלס את דרכו עם פחות תמיכה והכוונה, ייאלץ לעשות זאת תחת חוסר ודאות, שנובעת הן מארועים גלובליים שמובילים למחסור בסחורות ולזינוק במחירי תשומות וחומרי גלם, והן בשל חוסר היציבות השלטונית בישראל.
מדובר באתגר לא פשוט, שהורגש לאחרונה עם קריסת מחלבות רמת הגולן, בין היתר בשל סירובם של שרי האוצר והחקלאות להתאים את מחירי מוצרי החלב שתחת צו הפיקוח על המחירים, לזינוק החד שנרשם במחיר החלב הגולמי.
המינויים האחרונים של מנכ"לי שופרסל, יינות ביתן ושטראוס, כבר מצביעים על השינוי הדרמטי שעובר הענף, לאחר סיום כהונתם של המנכ"לים הוותיקים: איציק אברכהן בשופרסל ובר דעה בשטראוס, אשר לנעליהם, נכנסו מנהלים צעירים, לא מאד מנוסים ובעלי פרופיל אישיותי שונה לחלוטין. עוד קודם לכן, עזב דור המייסדים את הענף, עם מותו של מיכאל שטראוס ועם החלטת דן פרופר לפני כחודשיים, לסיים את כהונתו כיו"ר אסם, שיסדה משפחתו. על רקע זה, עוד בטרם בחנה תנובה את המחליפים הפוטנציאליים, אפשר כבר להעריך בזהירות, שדירקטוריון החברה גם ירצה לראות במנכ"ל העתידי בעל מאפיינים שונים מאלו של הדור הקודם.
למרות שהן פועלות באותו ענף, השונות בין תעשיית המזון לקמעונאות המזון מהותית. לתעשייניות יש יתרון עצום בכל הנוגע לניהול תהליכים סדורים וממושכים. זה בא לידי ביטוי בפעילות הליבה של פיתוח רעיוני וטכנולוגי של מוצר, דרך תהליכי הייצור, אבטחת האיכות ועד לתמיכה השיווקית לאחר יציאתו משערי המפעל כמו גם בבניית הפרופיל הניהולי שנדרש לחברה ואיתור המועמד שיוכל לענות על הצורך. בתחום הקמעונאות התהליכים הם דווקא קצרים ומהירים בפעילות עצמה, והדבר בא לידי ביטוי גם בבחירת השדרה הניהולית.
בוועידת התעשייה של "כלכליסט" לפני 5 שנים התייחסה עופרה שטראוס, יו"ר שטראוס, לשינוי בדור המנהלים: “עשינו פרופיל ניהולי חדש וראינו שמשהו השתנה. החלק הכי משמעותי הוא שהמנכ”לים לא נבחרים רק לפי תוצאות אלא לפי יכולתם להיות הפנים שלנו. אנחנו מבינים שלא תמיד נוכל לגדל את כולם ודואגים שיהיו יותר נשים. הדור הבא של המנכ”לים יהיו אלה שיהיו מסוגלים לעמוד בפני עדות בסנאט”.
בהתאם לפרופיל הניהולי ששרטטה, בחרה שטראוס בשי באב"ד שאינו מגיע מתעשיית המזון, אך מחזיק בכישורים שהחברה מעריכה שיוכלו לסייע לה לעשות את קפיצת המדרגה החיונית לה. אצל הקמעונאים, קשה להתרשם שההחלטות התקבלו בצורה דומה. לראיה, כחודש לאחר שקילשטיין בחר לוותר על ההצעה של שופרסל, הרשת כבר בחרה את וטרמן לתפקיד.
ניתן להעריך שגם בתנובה סימנו את המאפיינים הניהוליים הנדרשים למנכ"ל העתידי, בכדי להוביל את החברה ליעדים שהציבו לה. תנובה עברה שינוי בשנים האחרונות, הן במהלכי התייעלות והן בפיתוח תחומי פעילות חדשים, אולם אין די בכך. הכישלון של החברה בניסיון להרחיב את פעילותה מחוץ לישראל, מחייב שהמנכ"ל הבא יהיה בעל הבנה בינלאומית ואילו ההנפקה שתנובה מקדמת, מחייבת מנכ"ל בעל היכרות עם שוק ההון והגורמים המוסדיים.
למרות שתחום תחליפי החלב הפך למנוע הצמיחה של יצרנית החלב, ליבת פעילותה נשענת על ענף החלב הגולמי, הצפוי לעבור תמורות בשנים הקרובות בניסיון להתמודד עם מחיר החלב הגבוה בישראל ביחס לעולם. על רקע זה, למנכ"ל שייבחר לתנובה נדרשת גם הבנה ברגולציה.
עניין נוסף נוגע לכך שגם אם סיום כהונתם של מליס ובר דעה לא היה תוצר ישיר של כשלי אבטחת האיכות החמורים שנרשמו עם זיהום מפעל השוקולד של עלית בסלמונלה וחדירת חלקי עכבר ונחש למוצרי סנפרוסט, הסמיכות בין האירועים לסיום הקדנציות, מדגישה את החשיבות בבחירת מנכ"ל בעל ניסיון, הן בתפעול מערכות גדולות, והן בניהול משברים. האתגר יהיה מורכב לאור תוכניות ההתייעלות שעוברות שטראוס, שופרסל ויינות ביתן, אשר יחייבו את תנובה להתאים את עצמה לשינויים.