סגור
נעם וימן על רקע מארזים של טונה סטארקיסט
מנכ"ל דיפלומט נעם וימן. רשות התחרות תחליט אם להגיש כתב אישום (צילום: קרן בן ציון מירב קריסטל)

אחרי ארבע העלאות מחירים בתוך שנה, דיפלומט מבשרת על עוד התייקרות אחרי החגים

בשנה האחרונה דיפלומט העלתה ארבע פעמים את מחירי המוצרים שהיא משווקת וברבעון האחרון היא נהנתה מעלייה ברווחיות, אבל זה כנראה לא מספיק. החברה הודיעה כי צופה התייקרויות נוספות ותולה זאת בהיחלשות השקל ובהעלאות מחירים מצד הספקים בחו"ל

אף שהעלתה בשנה האחרונה את מחירי המוצרים שלה בארבע פעימות ורשמה ברבעון החולף עלייה ברווחיות, דיווחה דיפלומט שבשליטתו ובניהולו של נעם וימן כי להערכתה תעלה מחירים פעם נוספת. זאת, בעקבות העלאות מחירים שמתכננים הספקים שאת מוצריהם היא משווקת ובשל היחלשות השקל. "למיטב ידיעתה של החברה, חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים במהלך השנה. משכך, ולאור הימשכות היחלשות השקל אל מול היורו והדולר, החברה צופה כי תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה שאם לא — תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות", כתבה החברה בדו"חותיה לסיכום הרבעון השני שפורסמו בשבוע שעבר.
בשבוע שעבר הודיעה רשות התחרות כי החליטה להגיש נגד שטראוס כתב אישום פלילי בחשד להסדר כובל להעלאת מחיר. אלו חדשות מדאיגות לדיפלומט שבכיריה נחקרו באותן חשדות

את רצף ההתייקרויות שביצעה מאז יולי אשתקד, החלה דיפלומט, בעלת מותג הטונה סטארקיסט בישראל ויבואנית של מותגים בינלאומיים מובילים ובהם ג'ילט, פמפרס, אוראו, מילקה, היינץ, קפה ג'ייקובס ועוד, כבר במאי 2021. בדו"חותיה הכספיים לסיכום הרבעון הראשון הודיעה כי לאור העלייה החדה במחירי ההובלה הימית בעולם, תיבחן העלאת מחירים. אולם חקירה בחשד להסדר כובל, שבה פתחה רשות התחרות בחודש נובמבר באותה שנה – ובמסגרתה נחקרו גם נעם וימן ובכירים נוספים בדיפלומט – ציננה את כוונת החברה להעלות מחירים. בדו"חות לרבעון השלישי באותה שנה שינתה החברה כיוון וציינה כי "השפעת התייקרות שינוע הסחורות האלו על תוצאות פעילותה של החברה בישראל אינה מהותית בעיקר משום שבמרבית המוצרים בהם עלות הסחורה כוללת את ההובלה הימית, ספקי החברה לא העלו מחירים". אלא שהאיפוק שגילתה דיפלומט אחרי החקירה ברשות התחרות לא החזיק הרבה זמן. כעבור חודשיים שלחה החברה לקמעונאים מחירון חדש עם העלאת מחיר רוחבית בשיעור של עד 16%. בעקבות לחצים שהפעיל עליה שר האוצר דאז אביגדור ליברמן הקפיאה דיפלומט את ההתייקרות.

מזהירה ומעלה מחירים

חצי שנה לאחר מכן, משהבינה שלא תוכל להעלות מחירים, ביטלה את ההנחות המסחריות שנהגה להעניק, מה ששיקף התייקרות של כ־25% במחיר. ארבעה חודשים לאחר מכן העלתה החברה את מחירי מוצרי פרוקטר אנד גמבל (אריאל, פיירי ועוד) בשיעור של עד 25%.
במקביל דיווחה בדו"חות לסיכום הרבעון השלישי של 2022 כי למיטב ידיעתה, חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים בשנה הבאה והחברה תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה, שאם לא, תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה. ואכן, במאי 2023 העלתה את מחירי קטשופ היינץ, דגני קלוגס, מוצרי מונדליס ובהם שוקולד מילקה, חטיפי פרינגלס ועוגיות אוראו, בעד 25% ודיווחה שוב בדו"חות הרבעוניים כי לנוכח הערכתה שחלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים במהלך השנה, היא תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה שאם לא, תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות. חודש לאחר מכן, העלתה דיפלומט את מחיר טונה סטארקיסט, קפה ג׳ייקובס ועוגיות לוטוס ב־6.1% בממוצע.


בעקבות כך, על פי נתוני פרייסז זינק מחיר טונה סטארקיסט ממאי אשתקד עד היום ב־22.3%, שוקולד מילקה ב־26.6% וג׳ל כביסה אריאל ב־20.7%. כעת, אף שהציגה שיפור במכירות, ברווחיות הגולמית וברווחיות התפעולית, החברה דיווחה כי למיטב ידיעתה חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים במהלך השנה. לפיכך ולאור הימשכות היחלשות השקל אל מול היורו והדולר החברה צופה כי תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה שאם לא, תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות.

שיפור ברווחיות הגולמית

עליות המחירים שביצעה החברה במחצית הראשונה של השנה הוכיחו את עצמן וסייעו לה לחתום את הרבעון השני עם עלייה של 12.5% במכירות שהסתכמו ב־813.8 מיליון שקל. אף שהחברה שיפרה את הרווחיות הגולמית והתפעולית באותה תקופה, הרווח הנקי נפגע. בשורה התחתונה נרשמה ירידה של 7% ברווח הנקי ל־16.2 מיליון שקל. הסיבה היא זינוק של 200% בהוצאות המימון שטיפסו ל־11.9 מיליון שקל בעקבות עליית הריבית ועלייה בהלוואות שהחברה נטלה. עם פרסום הדו"חות הכריזה דיפלומט על חלוקת דיבידנד בהיקף של 20 מיליון שקל.
העלייה במכירות הושגה מצמיחה אורגנית שנרשמה בישראל, בגיאורגיה, בניו זילנד ובקפריסין ותרמה 53 מיליון שקל ברבעון. תרומה נוספת היתה לאיחוד של תוצאות חברות שרכשה – נווה פארמה, ביגדם ודורות – שהוסיפו 31 מיליון שקל למכירות ברבעון. בישראל נהנתה החברה מתוספת של 42 מיליון שקל למכירות שצמחו ב־9.7% ל־480.7 מיליון שקל (11 מיליון שקל מצמיחה אורגנית).
העלייה במכירות הביאה לעלייה ברווח הגולמי שצמח ב־16% ל־177.7 מיליון שקל, מה שהוביל לשיפור הרווחיות הגולמית – מ־21.1% מהמכירות ברבעון המקביל אשתקד ל־21.8% ברבעון החולף. למרות עלייה של 13% בהוצאות מכירה, שיווק, הנהלה וכלליות, בעיקר מאיחוד החברות שנרכשו, טיפס הרווח התפעולי ברבעון ב־24% ל־32.5 מיליון שקל ושיעורו עלה ל־4% מהמכירות לעומת 3.6% בתקופה המקבילה אשתקד. בישראל עלתה הרווחיות התפעולית בשיעור מתון יותר – מ־3.4% במכירות הרבעון המקביל אשתקד ל־ 3.6% ברבעון החולף.


את המחצית הראשונה של 2023 חתמה דיפלומט עם עלייה של 15% במכירות שהסתכמו ב־1.6 מיליארד שקל. עיקר הזינוק במכירות, שבנטרול שינויים בשערי מטבע מסתכם בתוספת של 193 מיליון שקל, נרשם בעיקר (112 מיליון שקל) מהפעילות בישראל, שהציגה צמיחה אורגנית של 47 מיליון שקל ורשמה תוספת של 65 מיליון שקל מאיחוד תוצאות החברות שנרכשו. למרות עלייה של 18.5% בהוצאות שהסתכמו ב־283.6 מיליון שקל, שיפרה החברה את רווחיותה הגולמית ל־21.3%.
חלקה של דיפלומט בהפסדי החברות נילוס ו־cdsl הפועלות בתחום הלוגיסטיקה וכן ירידה בהכנסות אחרות הכבידו על שורת הרווח התפעולי, שירד במחצית ב־4.8% ל־ 57.6 מיליון שקל. שיעור הרווח התפעולי נשחק מ־4.3% מהמכירות במחצית הראשונה אשתקד ל־3.6% במחצית הראשונה השנה. שחיקת הרווחיות התפעולית וזינוק של 142% בהוצאות המימון, שהסתכמו ב־18.1 מיליון שקל, חתכו את הרווח הנקי במחצית הראשונה שירד ב־22.7% ל־35 מיליון שקל.

תחת איום רגולטורי

בעודה נערכת להעלאת מחירים נוספת, מצויה דיפלומט תחת איום רגולטורי שעלול לפגוע בכוחה בשוק המזון ומוצרי הצריכה. לפני כחודשיים פרסם משרד הכלכלה להערות הציבור תזכיר חוק לתיקון חוק קידום התחרות בענף המזון ולהגברת התחרותיות בטואלטיקה. בתזכיר מוצע לחוקק הוראת שעה למשך שלוש שנים, עם אפשרות הארכה לשלוש שנים נוספות, שתאסור על ספקים גדולים, שמספקים מצרכים של יצרנים גדולים, לספק לקמעונאים מצרכים של יצרנים גדולים או בינוניים נוספים. על פי ההצעה, יצרן גדול הוא יצרן שמכירותיו בישראל בשנת 2021 עלו על 150 מיליון שקל בשנה, ויצרן בינוני הוא יצרן שמכירותיו בישראל בשנת 2021 היו בין 30 מיליון שקל ל־150 מיליון שקל. כלומר, דיפלומט מוגדרת ספק גדול, כך שאם החקיקה תעבור היא תצטרך לוותר על חלק מהחברות שאת מוצריהן היא מפיצה.
בנוסף, ביוני עבר בקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק התחרות הכלכלית, שבו נוסף סעיף חדש הקובע איסור פגיעה ביבוא מקביל בידי יבואן ישיר, וסמכות להטיל עיצומים במקרה של הפרה. בהמשך לכך, פרסמה רשות התחרות בחודש עבר טיוטת גילוי דעת להערות הציבור בעניין פרשנות האיסורים בסעיף החוק החדש, שייכנס לתוקף בחודש הבא. בתוך כך, החלטת רשות התחרות בשבוע שעבר להגיש, בכפוף לשימוע, כתב אישום פלילי בחשד להסדר כובל להעלאת מחיר, באמצעות התבטאויות פומביות, מהווה חדשות מדאיגות לדיפלומט. חמישה ימים אחרי ששטראוס פרסמה בדו"חותיה התייחסות לכך שייתכן כי תעלה מחירים בעקבות ההתייקרויות שספגה, פרסמה דיפלומט הערה דומה בדו"חות הרבעוניים שלה. וימן ובכירים בחברה נחקרו וחומרי החקירה הועברו למחלקה המשפטית ברשות, שתחליט בתקופה הקרובה אם להגיש נגדה כתב אישום.