סגור

פרשנות
למרוח את החמאה משני הצדדים: להוריד מחירים וגם לשפר רווחיות

באלקטרה בונים על המותג של קרפור לצורך הגדלת המכירות, אבל לא מסבירים כיצד מתכתבת הצהרתם בדבר הורדת מחירים בשיעור ניכר עם התחזית לשיפור את הרווחיות גולמית של יינות ביתן ומגה. מהלך שצפוי להיות מאתגר מאוד

למרות חיבתם של הישראלים למותגים בינלאומיים, נהירתם לישראל נרשמה לאורך השנים בעיקר בתחום האופנה. בשוק המזון טענו שישראל היא שוק קטן מדי בשביל קמעונאי הענק הבינלאומיים, שהכשרות מהווה חסם שלא ניתן להתגבר עליו, ושהמרחק מאירופה מנטרל את הכדאיות הכלכלית.


ההסכם שחתמה אלקטרה צריכה עם קרפור מוכיח שאולי לא היה בישראל מי שבאמת היה מוכן לשלם את המחיר שנדרש בשביל לפתוח ולפתח את הענף.
מובילת השוק שופרסל נהנית מהעוצמה שצברה מקריסת קלאבמרקט ומדעיכתה של מגה במשך למעלה מעשור, וזכות הקיום של הרשתות הפרטיות כמו יוחננוף ורמי לוי נעוצה בבסיסה באותם אנשים ומייצרת תלות בשמם. על רקע זה היה צורך בגורם כמו אלקטרה צריכה, מנותקת ממחויבות למותג המקומי, מתורגלת בניהול מותגים בינלאומיים, בעלת כיסים עמוקים ולא פחות אמביציה לכבוש את השוק, כדי לפתוח את ענף המזון הריכוזי.
אלקטרה צריכה הבינה שעליה לשלם מחיר כדי לקצר את לוחות הזמנים לשיפור מצבן העגום של רשתות מגה ויינות ביתן והיתה מוכנה לעשות זאת. והשאלה הגדולה היא אם היא הבינה עד כמה שונה שוק המזון משוק החשמל, שבו היא שולטת ושנהנה מרווחיות גבוהה בהרבה מזו של המזון.

1 צפייה בגלריה
עופר בלוך על רקע שופרסל
עופר בלוך על רקע שופרסל
עופר בלוך, מנכ"ל שופרסל. יצטרך את עזרת הספקים
(צילומים: אוראל כהן, אביהו שפירא)

כל אחוז שאלקטרה צריכה תשלם לקרפור יהיה חייב לבוא לידי ביטוי או בשורת המחיר לצרכן או בשורת הרווח לבעלי המניות. אמנם באלקטרה בונים על המותג של קרפור לצורך הגדלת המכירות, אבל לא מסבירים כיצד מתכתבת הצהרתם בדבר הורדת מחירים בשיעור ניכר עם התחזית לשיפור את הרווחיות גולמית של יינות ביתן ומגה, מ־31.1% אשתקד ל־32.7% בשנת 2026, ולהזנקת הרווחיות התפעולית מ־2.1% השנה ל־4% בעוד ארבע שנים, על פי הערכת שווי שנערכה לחברה, שבקרוב תצטרך גם לשלם דמי זיכיון לרשת הצרפתית.
אין ספק שהשקת קרפור תאפשר לאלקטרה לשפר עמדות בכניסה לשוק המזון, אבל היא צפויה להפוך את התוכניות להוריד מחירים ולשפר רווחיות למאתגרת מאוד.
שופרסל, שעומדת רגע לפני עזיבת איציק אברכהן, שניהל אותה בעשור האחרון, וכניסת עופר בלוך, שנעדר כל ניסיון בקמעונאות מזון, תצטרך לשנות גישה ולגייס את הספקים שדרסה בשנים האחרונות. לשני הצדדים אינטרס לצמצם למינימום את הפגיעה שיספגו מהמהלך, ולכן שילוב זרועות יכול לעבוד לטובתם. מי שללא ספק ירוויחו הם הצרכנים, שייהנו ממגוון גדול יותר, ממותג פרטי איכותי וזול, ובעיקר מסטנדרטים בינלאומיים שכמעט ולא קיימים בענף.