הפקעת מחירי טיסות? המדינה כושלת בהגנה על הנוסעים
הפקעת מחירי טיסות? המדינה כושלת בהגנה על הנוסעים
ההתערבות של רשות התחרות, אם תהיה, היא התערבות בדיעבד שכנראה לא תמנע עליית מחירים מכיוון שהיא רגולטור שאחראי על ערך התחרות. מי שכן יכולה למנוע את עליית מחירי הטיסות היא הממשלה
הזינוק בהכנסות אל על ברבעון השלישי של השנה, ובכלל מאז תחילת המלחמה, מעלה שוב את השאלה בדבר בדיקת רשות התחרות בנוגע לניצול מעמדה של חברת התעופה להפקעת מחירי טיסות, בהיעדרן של החברות הזרות.
מאז תחילת המלחמה נהנית אל על מביקושי שיא לאחר שחברות התעופה הזרות הפסיקו לטוס לישראל ומבטלות על בסיס יומי את חזרתן לפעילות בשל המצב הביטחוני. באפריל החלה רשות התחרות לבחון את שוק התעופה ואת מחירי הטיסות שגובות חברות התעופה הישראליות ובאוגוסט הוציאה דרישת נתונים נוספת לאל על.
בדיקת הרשות תארך עוד חודשים ארוכים, ואולי אף יותר מכך, וייתכן כי לאור הציפיה הציבורית לתוצאותיה, תוציא הרשות מסקנות ביניים. אבל לא מומלץ לפתח ציפיות. גם אם יימצא שאל על הפקיעה מחירים, תתקשה רשות התחרות להתערב ולהצביע על פגיעה בתחרות מצד אל על.
בהיעדרן של חברות התעופה הזרות הידרדר בבת אחת ההיצע והביקושים עלו באופן דרמטי. כך, הרווחיות של אל על, שבקווים מסוימים ובראשם הקו לארה"ב, נותרה כמעט לבדה, עלתה, גם אם לא יימצא שניצלה את המצב.
ההתערבות של רשות התחרות, אם תהיה, היא התערבות בדיעבד שכנראה לא תמנע עליית מחירים מכיוון שהיא רגולטור שאחראי על ערך התחרות. מי שכן יכולה למנוע את עליית מחירי הטיסות היא הממשלה. היא יכולה לפקח על מחירי הטיסות וכך למנוע הפקעת מחירים. המדינה יכולה גם להגדיל את היצע הטיסות באמצעות הגדלת רשיונות לקווים שחברות לא טסו אליהם עד היום, או להורות לחברות לטוס בזמנים שהן לא טסות בהם היום, למשל בשבת. המדינה גם יכולה לתמרץ חברות זרות לחזור לטוס לישראל כדי להגדיל את התחרות שתשפיע על מחירי הכרטיסים. אבל בכל אלה המדינה נכשלה עד כה.
בימים אלה נעשה ניסיון לשנות את חוק התעופה לטובתן של חברות התעופה הזרות. אם התיקון יעבור, הן לא יחויבו לשלם פיצויים לנוסעים או לתת להם כרטיס חלופי, במקרים בהם טיסה התעכבה או בוטלה. אלא שחברות התעופה הזרות אינן מתחייבות לחזור לטוס לישראל גם אם החוק ישונה, כי הביטוח שהן משלמות כדי לטוס לאזור שמוכרז כאזור מלחמה גבוה לאין שיעור, והמדינה אינה מסייעת להן כפי שהיא עושה עם החברות הישראליות. בנוסף, קיים חשש של צוותי התעופה לשהות בישראל. כך שאם החוק ישתנה, הן בעיקר יהנו מכך שלא יצטרכו לשלם פיצויים לצרכנים.
במקביל לשינוי החוק, במשרד התחבורה מנסים לפעול כדי לתת לארקיע וישראייר רשיונות לטוס לארה"ב. אך גם חברות התעופה הישראליות לא ממהרות לקפוץ על הקו היוקרתי, ומתנות את הטיסה לארה"ב בשינוי חוק התעופה, שיחסוך גם להן לשלם פיצויים של מיליוני שקלים על תביעות מצד הצרכנים.
ברשות התחרות בודקים את המישור העובדתי כדי להבין מה קרה עם מחירי הטיסות ואיך המלחמה השפיעה על המחירים. עוד בודקים שם מהו המנגנון שקובע את מחיר הטיסה והאם הוא יכול לגרום לעיוותים בזמני משבר ולהעלות את המחירים באופן שפוגע בצרכן. אם יימצא שאל על ניצלה את מעמדה, היא תיקנס על ידי רשות התחרות, והדבר עלול להרתיע אותה בעתיד לנצל את כוחה. בנוסף, אם הממונה תקבע שהיא ניצלה את מעמדה לרעה, החברה תהיה חשופה לתביעות ייצוגיות או פרטיות.