טלטלה בשטראוס: 2 מנכ"לים ו-3 דירקטורים כבר הלכו, הזנקת מחירים והרבה לחץ
טלטלה בשטראוס: 2 מנכ"לים ו-3 דירקטורים כבר הלכו, הזנקת מחירים והרבה לחץ
מאז ששטראוס הודיעה כי מנהליה לא ישלמו מחיר אישי, הלכו הביתה שני המנהלים הבכירים - ואתמול גם שלושה דירקטורים ותיקים. הערכות: עדי שטראוס לוחץ על אחותו, היו"ר עופרה שטראוס, לפעול מהר
שטראוס מטלטלת את הספינה. משבר הסלמונלה במפעל הממתקים של שטראוס בנוף הגליל גורר טלטלה מתמשכת בחברת המזון השנייה בגודלה בישראל. אחרי שהנהלת החברה כבר התחלפה, אתמול סיימו את כהונתם בהתפטרות שלושה דירקטורים ותיקים: רונית חיימוביץ, שכיהנה בתפקיד 19 שנים במקביל לניהול שטראוס השקעות, החברה הפרטית של משפחת שטראוס; מאיר שני, לשעבר מנכ״ל עלית ומי שכיהן כדירקטור 25 שנים; ושוקי שמר, שגויס על ידי בעלת השליטה והיו"רית עפרה שטראוס כדירקטור לפני ארבע שנים. חיימוביץ ושני הם חלק אינטגרלי מהקבוצה, כמי שהיו שותפים עוד למיזוג שטראוס ועלית ב־2004 ושותפים ליציאה של החברה לפעילות בינלאומית.
בסביבת החברה הסבירו את המהלך בכהונה ממושכת מאוד של השניים וברצון לרענן את השורות ולהכניס "דם חדש למערכת". בה בעת, בסביבת החברה אומרים שאין בכוונתה לגייס דירקטורים, מה שצפוי להותיר את הקבוצה עם דירקטוריון מצומצם יותר שימנה תשעה חברים בלבד במקום 12.
לכאורה, סיום כהונה של דירקטורים ותיקים אינו ארוע דרמטי. אך במקרה הנוכחי הוא מתווסף לרצף ארועים משמעותיים. השינויים החריגים בקבוצת שטראוס מתרחשים כשנתיים לאחר מותו של מייסד החברה מיכאל שטראוס, שהיה בקשר קרוב עם חלק ניכר מהדירקטורים והמנהלים שעזבו בתקופה האחרונה את החברה, ובהם גיורא בר דעה, מנכ"ל הקבוצה, והדירקטורים שני וחיימוביץ'. צעד חריג נוסף היתה ההחלטה לפטר כ־150 מעובדי החברה כחלק מהתייעלות, יומיים בלבד אחרי שדירקטוריון החברה אישר למנכ"ל החדש שי באב"ד, עם ניסיון זעום ביחס למנכ"ל הקודם, שכר שנתי של 6.8 מיליון שקל.
השינויים בשטראוס אינם פרסונליים בלבד. רק לפני כשבועיים העלה באב"ד את מחיר מוצרי החברה בשיעור של עד 9.5%, בנימוק של עלייה חדה בעלויות הייצור. מדובר בצעד מנוגד לתפיסה שהציגה שטראוס לאורך העשור החולף, שבו העדיפה צעדי התייעלות כדי להימנע מהעלאת מחירים. באב"ד, שבמידה רבה הובא כדי לבצע את המהלכים האגרסיביים עם פחות היסוס, המתין שבועיים בלבד עד שהודיע על ההתייקרות.
השינויים הפרסונליים הגיעו חרף הודעת שטראוס לאחר גילוי זיהום הסלמונלה והשבתת מפעל הייצור לארבעה חודשים, כי מנהלי החברה לא ישלמו מחיר אישי על המחדל. אבל אחרי ההודעה באוגוסט על פרישתו של בר דעה, השבוע הודיע גם אייל דרור מנכ״ל שטראוס ישראל על סיום כהונתו. כך שהצהרת "לא ישלמו מחיר אישי" הסתיימה בפרישת שני בכירי החברה, וכעת גם שלושה דירקטורים.
התהליך שעוברת שטראוס בחודשים האחרונים אינו רק פרסונלי אלא נוגע גם למבנה פעילותה של הקבוצה. במקומו של דרור מונה רענן קובלסקי, אך במסגרת השינוי הארגוני נלקחה ממנו האחריות לתפעול ולמפעלים. כחלק מלקחי משבר הסלמונלה, האחריות לניהול כלל התפעול ושרשת האספקה בישראל עברה לידי רונן זוהר, המשנה למנכ"ל באב"ד.
אפשר להעריך כי בשטראוס זיהו מזמן את הצורך לרענן את דירקטוריון החברה, אך לא קידמו את המהלך כל עוד העסק התנהל כשורה. מרגע שהתרחשו תקלות חמורות, כמו הזיהום במפעל הממתקים, וקודם לכן זיהום סלמונלה במפעל סברה של שטראוס בארצות הברית - שאף הוביל למכתב אזהרה שקיבלה החברה מה־FDA - נוצר צורך, ויש שיאמרו הזדמנות, לערוך שינויים מקיפים בכל הגזרות.
יחד עם זאת, שטראוס בחרה לסיים את כהונת הדירקטורים בהתפטרות, ולא המתינה עד לכינוס האסיפה הכללית השנתית הקרובה. הבחירה בדרך זו מעידה כי מופעל לחץ על היו"רית לבצע שינוי חד. בדירקטוריון חבר גם עדי שטראוס, שהגביר בשנים האחרונות את מעורבותו בפעילות החברה, אחרי שנים שבהן התמקד בנדל"ן ובהכנת הדור הבא להשתלבות בארגון. מותו של האב מיכאל שטראוס, כמו גם המשבר שאליו נקלעה החברה השנה, אפשרו לעדי שטראוס להגביר את מעורבותו, לרבות בתכנון עתידה של החברה.