סגור

פרזנטורית או שרה? מה עשתה עידית סילמן בעמוד האינסטגרם של חברה מסחרית

חברת קלין ביט פרסמה בסטורי באינסטגרם שלה תמונה של השרה להגנת הסביבה עם מוצר אותו היא משווקת. רק לאחר פניות עיתונאים פנתה סילמן אל החברה ודרשה ממנה להסיר את הפוסט. סילמן: "הצילום הועלה ללא רשות"

מה עשתה השרה להגנת הסביבה בעמוד האינסטגרם של חברה מסחרית? בסוף השבוע, הציגה חברת קלין ביט (Clean Bit) בסטורי באינסטגרם שלה תמונה של עידית סילמן עם מכשיר לניקוי הבית באמצעות מי אוזון אותו היא משווקת.
"גם השרה להגנת הסביבה מבינה ורואה כמה טכנולוגית מי אוזון שומרת על הסביבה שלנו ירוקה, בטוחה, ובריאה יותר", נכתב בסטורי. במשך 17 שעות כיכבה השרה בעמוד השיווקי של החברה כממליצה על מוצריה, ולאחר פניות עיתונאים פנתה אל החברה ודרשה ממנה להסיר את הפוסט.
סילמן טענה כי "מדובר בצילום שהועלה על ידי החברה המדוברת לפלטפורמות הדיגיטליות שלה ללא אישור וללא רשות. פנינו לחברה בדרישה חד משמעית להוריד את הצילום מהרשתות בטרם תיתבע". אולם היא סירבה לענות על השאלה מדוע בכלל צולמה עם מכשיר של חברה מסחרית ולאיזו מטרה, גם אם לא ציפתה שהתצלום יככב ברשתות החברתיות של החברה. ועדת האתיקה של הכנסת נדרשה מספר פעמים בעבר לנושאים דומים וקבעה כי לחברי כנסת אסור "לתת חסות, לסייע או לקדם גורמים מסחריים".
היועץ המשפטי לממשלה אף פרסם הנחיות בנדון בשנת 2015. ההנחיות קבעו כי שרים וחברי כנסת לא יכולים לתת חסות לגוף מסחרי. לפי ההנחיה, מתן חסות היא, בין היתר, "מעשה העשוי ליצור רושם כי עובד הציבור או המשרד הממשלתי שאליו הוא משתייך תומך בגוף חיצוני או בפעילות שהוא עורך".
עו"ד הידי נגב, ראש מחלקת מדניות וחקיקה בתנועה לאיכות השלטון, אומר כי ״האיסור הוא מאוד ברור ונוגע להשתתפות במתן חסות, ללא קשר לשאלת פרסום מתן החסות, כך שעצם ההצטלמות עם פריטים מסחריים כבר היא אסורה. אנחנו מצפים מהשרה סילמן שתבין את מעמדה ואת הדרישות הנורמטיביות ממנה, כמי שנושאת משרה ציבורית ומחזיקה בנאמנות מהציבור. מקרים כאלה של חשש למתן חסויות מסחריות אסורות מבזים את שירות המדינה ופוגעים פגיעה קשה באמון הציבור ובטוהר המידות הנדרש".
סילמן טענה כי לא רכשה ולא קיבלה את המוצר במתנה, אך הסבירה כי "המוצר המדובר הועבר לשרה לבדיקת המשרד". אולם לשאלות מדוע העבירה מוצרים באופן ישיר לאנשי המשרד ואלו בדיקות נדרשות לאותו מוצר - היא העדיפה שלא לענות. משיחות עם גורמים המכירים היטב את פעילות המשרד להגנת הסביבה עולה כי אין למשרד יחידה או עובדים הבודקים מוצרים מסחריים שונים. גם במשרד להגנת הסביבה סירבו לענות על השאלה בנושא, והפנו את "כלכליסט" לסילמן.
יקי אגם, בעלי חברת "מיי קלין ביט", הסביר ל"כלכליסט" שפגש את סילמן ביום חמישי בבית קפה בצפון הארץ, וניגש לשוחח עמה כדי לספר לה על המכשיר המשווק על ידו. "היא הקשיבה בקשב רב והבינה איזה שינוי אנחנו עושים במהפכה הירוקה בישראל. היא אמרה שהיא תעביר את זה למשרד שלה לבדיקה, ביקשתי תמונה והיא הצטלמה. זה היה הכי נקי בעולם. היא לא עשתה את זה במטרה לפרסם אותי. היא רוצה לעשות שינוי ירוק".
החברה של אגם משווקת מכשיר לניקיון הבית באמצעות טכנולוגיה ההופכת מים לתרסיס מי אוזון היכול לשמש לניקיון, וכך גם מחזיקה בטכנולוגיות לריסוס שדות. מדובר במוצרים שכבר משווקים לצרכנים, לאחר שאושרו על ידי הרגולטורים הרלוונטיים, ובהם משרד הבריאות ומכון התקנים, כך לפי אגם. לכן, המשרד להגנת הסביבה לא נדרש לאשר את מוצריו בכל מקרה, ולדברי אגם המטרה של העברת המכשיר למשרד, היא הציפייה שהמשרד להגנת הסביבה "יקדם את הטכנולוגיות הירוקות לניקוי וחיטוי".
רק בשבוע שעבר פרסמה סילמן בפרופיל האינסטגרם שלה חברת אופנה המתמחה בהלבשה צנועה, כאשר העלתה תמונה שלה בבגדי המותג ותייגה את המעצבת, כך שמי שעוקב אחריה יכול להגיע לאתר שלה, ומשם לעמוד המסחרי שלה.