סנו לא העלתה מחירים, אבל אין מבצעים על המדף
סנו לא העלתה מחירים, אבל אין מבצעים על המדף
הרווחיות של סנו נשחקה עקב התייקרויות חומרי הגלם, אך מסתמן שמחירי חלקם בירידה. החברה ניסתה לייקר מוצרים בסוף 2022 וחזרה בה עקב לחץ ציבורי, אך בשטח קמעונאים ניצלו את המצב ומבצעים צומצמו
דו"חות חברת מוצרי הניקיון סנו לרבעון הראשון מספקים הצצה לתוצאות החברה שלא נגררה בחודשים הראשונים של השנה לגל עליות המחירים של יתר ספקי המזון. סנו העלתה מחירים באוקטובר 2022 במוצרי הנייר שלה, זאת לאחר שפעילות הנייר ספגה הפסדים. בין היתר העלתה סנו מחירים של סנו סופט, סנו סושי ומגבונים לחיטוי ב־12%–14%. חודש לאחר מכן ניסתה החברה לבצע התייקרות של חומרי ניקוי ומוצרים נוספים אך חזרה בה ומאז לא הודיעה לקמעונאים על העלאות מחיר רשמיות. אלא שעל המדפים עצמם נראים פחות ופחות מבצעים של סנו.
בחברה מרמזים כעת כי הקמעונאים לא החמיצו הזדמנות לנצל את המצב והפחיתו מבצעים גם על יתר מוצריה. בנוסף, מאותתת סנו לראשונה גם על ירידה במחירי חומרי הגלם של מוצרי הנייר, שהחלה כבר בסוף 2022, לדבריה.
סנו מציינת בכמה הזדמנויות כי הסיבה העיקרית לירידה ברווחיה היא האינפלציה והתייקרות חומרי הגלם, שהמשיכו לשחוק את הרווחיות הגולמית שלה גם ברבעון הראשון השנה. מאידך הביקושים למוצרי החברה גדלו, והיא גם נהנתה מהכנסות מימון שהגדילו את הרווח.
סנו עוסקת בשלושה תחומי פעילות עיקריים: חומרי ניקוי לבית, מוצרי נייר ותחום הטואלטיקה וקוסמטיקה. בנוסף תחת מגזר "אחרים" מייבאת החברה מוצרים מחו"ל לשוק המוסדי, כגון רדידי אלומיניום ושקיות. תוצאות הרבעון מעידות על עלייה במכירות בשלושת מגזרי הפעילות העיקריים של החברה, לצד כאמור צניחה ברווחיות הגולמית כתוצאה מהתייקרות חומרי הגלם בעולם שלא גולגלה במלואה לצרכן.
יצרנית חומרי הניקוי לבית מושפעת מעליית האינפלציה שהחלה בעולם ובארץ בשנה החולפת. העלייה בשיעורי האינפלציה הביאה לעלייה במחירי הסחורות, לירידה משמעותית בזמינות של חומרי גלם וסחורות ולעלייה משמעותית במחירי האנרגיה. השפעת האינפלציה גרמה להתייקרויות במחיר חומרי הגלם ועלויות המוצרים, שחקה את רווחיות הגולמית של סנו והובילה לעלייה של 15 מיליון שקל ביתרות המלאי של הקבוצה. המלאי גדל גם כתוצאה מהצטיידות של החברה עם מוצרים בהיקף גבוה, על מנת לעמוד בביקושים לקראת חג פסח שחל בתחילת חודש אפריל.
מכירות הקבוצה צמחו ב־10.5% בהשוואה לתקופה המקבילה והסתכמו ב־540 מיליון שקל, זאת בשל עלייה בביקושים במגזרי הפעילות. היצוא לחו"ל של מוצרי סנו עלה גם כן ב־32% והגיע ל־67 מיליון שקל, בעקבות עלייה בהיקף הפעילות של החברה־הבת ברומניה והתחזקות המטבע הרומני אל מול השקל.
כאמור, למרות העלייה בביקושים הרווחיות הגולמית של סנו נשחקה בכל מגזרי הפעילות וירדה בצורה חדה מ־37% ל־34.4% ברבעון הנוכחי, בהשפעת התייקרות חדה במחירי חומרי הגלם ובתשומות הייצור. במהלך 2023 נעצרה התייקרות הסחורות בעולם ומחירי ההובלה חזרו לרמתם טרום הקורונה. מאידך, שער הדולר עלה והשפיע על סנו בעיקר בשל יבוא מוצרים לשוק המוסדי שהחברה רוכשת בדולרים. אחד מחומרי הגלם שמשפיעים ביותר על סנו הוא התאית, חומר גלם שמהווה 80% ממוצרי הנייר שסנו מייבאת מטורקיה. במהלך שנת הקורונה וגם ב־2021 התייקרה התאית בעשרות אחוזים אך כאמור מסוף 2022 החל מחירה לרדת.
התייקרויות מחירי חומרי הגלם, תשומות היצור ועלויות התפעול הובילו לירידה של 2.6% ברווח התפעולי של סנו שהסתכם ב־63 מיליון שקל.
למרות שהעלתה מחירים במוצרי הנייר, ועל אף שמכירות הנייר שלה עלו ב־3%, סנו הרוויחה 1.5 מיליון שקל בלבד מתחום מוצרי הנייר - ירידה של 57% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. לעומת זאת, פעילות מוצרי הניקוי לבית רשמה עלייה של 5% ברווח התפעולי ומגזר מוצרי הטואלטיקה והקוסמטיקה הציג עלייה של 13.4% ברווח התפעולי ברבעון. במגזר אחרים נשחק הרווח התפעולי ב־26.5% בין היתר כתוצאה מירידה בהיקף הפעילות.
סנו מאפסנת את הסחורה שלה בחמש מחסנים חיצוניים, עד שהמרלו"ג שהיא בונה בהוד השרון ושיהיה בבעלותה, יחל לפעול ב-2024. בינתיים, אחזקת המחסנים החיצוניים מכבידה על הוצאות הנהלה וכלליות, שעלו ב־27%. החברה הפחיתה את הוצאות הפרסום שלה ב־2 מיליון שקל כדי לקזז את העלייה הוצאות השכר והאחזקה. סנו נהנתה ברבעון מהכנסות מימון של 6 מיליון שקל, לעומת הוצאות מימון של 1.5 מיליון שקל ברבעון המקביל, כאשר 4 מיליון שקל מתוכם נבעו מריבית על הפקדונות של החברה. הכנסות ממימון לצד העלייה במכירות הגדילו את הרווח הנקי ב־8.4% והוא הסתכם ב־54 מיליון שקל.