סגור
מוסף שבועי 24.5.23 ניר ברקת
שר הכלכלה ניר ברקת (צילום: דנה קופל)

פרשנות
ברקת יורה לכל כיוון ומפספס את המטרה

המהלך החריג של הרשות לסחר הוגן להוציא צו מינהלי לשלוש חברות המשקאות הקלים בדרישה לבטל את העלאת מחירי המשקאות שהתייקרו בחודשיים האחרונים, מדגיש את התעקשותו שר הכלכלה להוזיל בכל מחיר את המשקאות המזיקים לבריאות ולסביבה

המהלך החריג של הרשות לסחר הוגן שהוציאה אתמול צו מינהלי לשלוש חברות המשקאות הקלים — קוקה־קולה ישראל, טמפו ויפאורה־תבורי — בדרישה לבטל את העלאת מחירי המשקאות שהתייקרו בחודשיים האחרונים, מדגיש יותר מכל את התעקשותו שר הכלכלה ניר ברקת, הממונה על הרשות לסחר הוגן, להוזיל בכל מחיר את המשקאות הממותקים, המזיקים לבריאות ולסביבה.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", זה התחיל כבר לפני כחודשיים, אז ביקש ברקת מהממונה על התחרות מיכל כהן להוציא לקוקה־קולה דרישת נתונים בחשד לניצול מעמד לרעה או לחלופין, לגביית מחיר מופרז. כשכהן הסבירה שאין לרשות חשדות כאלו, אמר לה מנכ"ל משרדו אמנון מרחב, שמספיק שתאיים על החברה בדרישת הנתונים, והיא לא תהיה חייבת לאכוף אותה. כשהדרישה הלא חוקית נהדפה על ידי כהן, עבר ברקת לעשות שימוש ביונתן בצלאל, המפקח על המחירים במשרד הכלכלה. בצלאל מיהר לשגר דרישת נתונים חריגה ל־15 חברות, בטענה שהוא בוחן את הכנסת מוצריהן לפיקוח. חודש חלף מאז הדרישה, וגם הארכה שנתן בצלאל לחברות, לא הובילה אותן להיעתר לו והן צפויות לעתור לבג"ץ כנגד הדרישה, שאותה הגדירו לא חוקית.
אפשר להעריך שההבנה שמדובר בהליך שיימשך חודשים ארוכים, הובילה את ברקת לחפש פתרון יצירתי, שיאפשר להוריד את מחיר הקולה. לטובת כך גויסה הפעם הרשות לסחר הוגן, החוליה החלשה ביותר בארגז הכלים של ברקת, שגילתה לפתע שבחוק היחיד שתחת אחריותה יש סעיף, שאפשר לתת לו פרשנות חדשה. מדובר בסעיף הנוגע לאיסור להפעיל השפעה בלתי הוגנת על הצרכן. הוראות הסעיף אוסרות על חברה לפעול באופן הפוגע ביכולתו של צרכן לקבל החלטה אם להתקשר בעסקה עמו, באופן שיש בו שלילה של חופש ההתקשרות של הצרכן או פגיעה מהותית בחופש ההתקשרות שלו.
ברשות כופפו את הסעיף שנועד להגן על קשישים מעסקאות הנעשות תחת הפעלת לחץ, באמצעות חוות דעת שהשיגו, ולפיה החלטת החברות להעלות את מחירי מוצריהן במקביל, כאשר שלושתן שולטות ברובו המכריע של השוק, פוגעת בחופש הבחירה של הצרכנים, בכך שהצרכנים "נאלצים" למעשה לרכוש את המוצרים על אף ההעלאה במחיר, והדבר מהווה הפעלת השפעה בלתי הוגנת על הצרכן הישראלי.
כנראה שברשות, שמנוהלת על ידי סגנית הממונה שפרש, ורבים נושאים עיניים לתפקיד שעדיין לא אויש, חשבו שאפשר לרצות את ברקת עם קביעה ולפיה הצרכן לא יכול להסתפק במים ונאלץ לקנות משקאות קולה.
עוד נראה כי ברשות לא פספסו את הרצון של ברקת לקבוע כי קוקה־קולה ניצלה את מעמדה לרעה, כפי שביקש מכהן ונענה על ידיה שאין במקרה הנוכחי ניצול מעמד לרעה, שניתן לטעון במקרה של דחיקת מתחרים.
ברשות לסחר הוגן פנו למחוזות התודעה וטענו כי ישנה הפרה ייחודית נוספת לקוקה־קולה, בטענה שבהיותה גורם משמעותי ובעל כוח בתחום המשקאות הקלים, "השפעתה הפרקטית והתודעתית של החברה על הצרכן פוגעת ביכולת הבחירה שלו ובחופש ההתקשרות שלו", ובנסיבות אלה העלאת מחיר המוצרים מהווה הפעלת השפעה בלתי הוגנת על הצרכן.
אם השר הנמרץ רק היה מפנה את האנרגיה והזמן שהשקיע בחודשיים האחרונים בהוזלת משקאות ממותקים, מזיקים וחסרי כל תרומה תזונתית חיובית, לטובת הוזלת מוצרים חיוניים, היה הציבור יוצא נשכר כלכלית ובריאותית. בינתיים נראה שמדובר ברצף מהלכים חסרי כל עוגן, שבעיקר מייצרים מראית עין של עשייה, ולא תורמים דבר לטיפול החיוני ביוקר מחירי המזון.