"הדרך להנפקת תנובה עוברת בתחליפי החלבון"
"הדרך להנפקת תנובה עוברת בתחליפי החלבון"
השינויים בהרגלי הצריכה וביטול מכסי היבוא עושים את שלהם, וחברת המזון מבינה שכדי להישאר רלוונטית בענף עליה להחליף את המזון מן החי. אתמול היא חתמה על הסכם עם פלוריסטם להקמת חברה משותפת שתייצר חלבון מתורבת
תנובה מחממת מנועים לקראת ההנפקה. יצרנית המזון חתמה אתמול על הסכם עם חברת הביוטק פלוריסטם להקמת חברה משותפת, אשר תעסוק בייצור מזון מבוסס חלבון מתורבת. החברה המשותפת צפויה להשיק מוצרי בשר מתורבת כבר בשנה הבאה. זאת לאחר שתפתח פלטפורמה טכנולוגית לגידול בשר מתורבת, עם אפשרות להתרחב גם לתחום הדגים והחלב המתורבת. בשיחה עם "כלכליסט" אמר חיים גבריאלי, יו"ר תנובה, כי העסקה מקדמת את הנפקת חברת המזון הגדולה בישראל: "הדרך להנפקת תנובה עוברת בתחליפי החלבון".
בשלב הראשון החברה המשותפת של תנובה ופלוריסטם תפתח מוצרי בשר מתורבת. במסגרת ההסכם תנובה תשקיע בחברה המשותפת 7.5 מיליון דולר, לפי הערכת שווי של 40 מיליון דולר לפני הכסף, עם אופציה להשקעות המשך של עד 7.5 מיליון דולר נוספים. פלוריסטם תעניק את המעטפת הטכנולוגית לגידול מגוון התאים כחומר גלם, ותנובה תספק את מעטפת המחקר ופיתוח המוצרים הסופיים לצרכן, ובהמשך את מערך ההפצה והשיווק של המוצרים אשר יימכרו ויופצו בארץ ובעולם. על פי ההערכות, מוצר גולמי ראשון מבוסס בשר מתורבת יושק בשנת 2023. מדובר בעסקה משמעותית, שכן שוק הבשר התחליפי הוא אחד הצומחים בעולם, ולפי התחזיות צפוי להגיע בעולם ל־140 מיליארד דולר עד 2030.
המהלך הנוכחי הוא לא פחות משינוי הדי.אן.איי של תנובה, שליבת פעילותה נבנתה לאורך עשרות שנים על תוצרת חקלאית מן החי והיא פעילה בשוק המזון בתחום החלב, הבשר, העוף והדגים. אלא שבשנים האחרונות החלה תנובה לבצע התאמות לשינויים בהרגלי הצריכה. על כל אלה מרחפים גם שינויים רגולטוריים, כמו פתיחת מכסים ליבוא בתחומי החלב והבשר, שמאיימים לערער את שליטתה בשוק ומאלצים אותה לחשב מסלול מחדש.
”אינדיקציות טובות”
תנובה זיהתה את הפוטנציאל של תחום תחליפי החלבון, והשקיעה כבר ב־2017 עשרות מיליוני שקלים בפיתוח תחליפי חלב וגבינות תחת המותג “אלטרנטיב”. “בהמשך בחנו מספר חברות בתחום תחליפי החלבון והחלטנו להשקיע ברימיליק”, אומר גבריאלי, “זאת במקביל להקמת חממת הפודטק בצפון, שחלק מההשקעות בה מוטות תחליפי חלבון. כל זאת, מתוך כוונה להיות פלטרפורמה של תחליפי מזון ולא רק בישראל”.
בשבוע שעבר השתתפה תנובה בסבב גיוס שני רימיליק, המפתחת חלב מתורבת. החברה גייסה בהיקף של 120 מיליון דולר, לפי שווי של 325 מיליון דולר לפני הכסף — פי 10 משווייה לפני שנה. רימילק פיתחה שיטה לייצור חלבוני חלב זהים לחלבוני חלב מן החי באמצעות טכנולוגיית תסיסה מיקרוביאלית, תוך שמירה על הטעם, המרקם והערכים התזונתיים של מוצרי החלב.
כפי שנחשף ב”כלכליסט”, תנובה נערכת לקראת הנפקה בקיץ הקרוב, לפי שווי של 8–10 מיליארד שקל. החברה שכרה את משרד עורכי הדין מיתר להכנת התשקיף על בסיס תוצאות 2021. גבריאלי אישר כי דירקטוריון החברה אישר להתקשר עם משרד עו”ד שכותב בימים אלו תשקיף והוסיף: “אנחנו מקבלים אינדיקציות טובות מבנקים זרים, על עניין בשווקים בחו”ל, להפצת מניות תנובה בהנפקה”.
המהלכים האחרונים של תנובה: הקימה חממת פודטק בצפון; השקיעה בחברת רימיליק לייצור חלב מתורבת; הגדילה את הייצור של מוצרי הסויה תחת המותג אלטרנטיב; ייצאה את הידע בתחליפי החלב לשווייץ ולדובאי
אתמול נחשף ב”כלכליסט” כי רשות התחרות ממליצה לפתוח את שוק הבשר הטרי ליבוא, כדי לשבור את הדואופול של תנובה ודבאח בישראל. אם ייפתח השוק, צפויה תנובה להיפגע, אף שתוכל להפוך ליבואנית. גבריאלי הגיב בלקוניות על האיום הצפוי מצד המדינה ואמר: “תנובה תדע להתמודד עם כל החלטה”. בהקשר אחר אמר: "הבנו שהצפת הערך תהיה רק אם ניכנס לתחומים חדשים, שאולי מנוגדים לעסקי הליבה. זה תורם גם לפיזור סיכונים ומאפשר לבנות מנועי צמיחה ולהגיע לקהלים חדשים".
על פי נתוני תנובה, שוק תחליפי החלב על בסיס צמחי העולמי צומח בקצב שנתי של 12.5%, ועד 2028 צפוי לגלגל כ־52.6 מיליארד דולר. הצלחת מותג אלטרנטיב בשוק המקומי הובילה את החברה לחתום לפני כארבעה חודשים על הסכם למכירת תחליפי חלב עם קבוצת מיגרוס. העסקה נחתמה לעשר שנים עם אופציה להארכה בעשר שנים נוספות, במסגרתה תקבל תנובה תשלום עבור ליווי מיגרוס בהתאמת קוויי הייצור הקיימים, סיוע בפיתוח מוצרים ותמלוגים עבור המוצרים שיימכרו, המוערכים על ידה בעשרות מיליוני יורו. במקביל חתמה תנובה על הסכם עם חברת מזון מובילה בדובאי, לה תמכור ידע וייעוץ בבניית קווי ייצור לתחליפי חלב.
לדברי גבריאלי, תנובה לא מתכוונת לעצור בשוק המקומי: "מוצרי אלטרנטיב מקבלים חוות דעת חיוביות, שמקדימות את השוק בטעם ובמרקם, ותנובה בוחנת מספר שותפים מתחום התעשייה או הקמעונאות באירופה להשקעה משותפת בהקמת קווי ייצור של מוצרי אלטרנטיב מחוץ לישראל”.
לא רק בשר מתורבת
פלוריסטם, היא חברה ביו־טכנולוגית העוסקת בריפוי תאי, ומפתחת תרופות המבוססות על תאים, על בסיס טכנולוגיה ייחודית מוגנת פטנטים לגידול תאים בסביבת תלת־ממד. החברה המשותפת עם תנובה תתבסס על הטכנולוגיה של פלוריסטם לריבוי תאים, ותתאים אותה לעולם המזון המתורבת. הפלטפורמה תוכל לתמוך בפיתוח וייצור מגוון מוצרי מזון מתורבת ממקורות שונים, ובהם בקר, עוף, דגים וחלב.