הקיבוצים לביהמ"ש: להפסיק כהונת חיים גבריאלי בתנובה
הקיבוצים לביהמ"ש: להפסיק כהונת חיים גבריאלי בתנובה
שני הדירקטורים הבכירים מטעם הקיבוצים בתנובה, עמית בן יצחק וגיא רוזן, דורשים מביהמ"ש הכלכלי לקבוע כי בפרשת יחסי המרות הפר יו"ר תנובה את חובת האמונים כלפי החברה. בדיון בדירקטוריון סירבו נציגי ברייט פוד לדון בהדחת גבריאלי
ארגוני הקיבוצים נקטו ביום חמישי בצעד המשמעותי ביותר בפרשת יחסי המרות בתנובה ופנו לבית המשפט בסוגיה.
בבקשה דחופה לבית המשפט, עמית בן יצחק וגיא רוזן, שני הדירקטורים הבכירים מטעם הקיבוצים בתנובה, מבקשים מבית המשפט לקבוע כי יו"ר תנובה חיים גבריאלי הפר את חובת האמונים ואת חובת הזהירות כלפי תנובה, "לרבות בשל ניגוד העניינים והפרת הקוד האתי של החברה".
בית המשפט התבקש להצהיר כי גבריאלי איננו כשיר לשמש כדירקטור וממילא גם לא כיו"ר תנובה ולהורות על הפסקת כהונתו. התביעה היא גם נגד תאגיד ברייט פוד הסיני השולט בתנובה ואשר גבריאלי משמש כנציגו. בית המשפט מתבקש לחילופין להורות לברייט פוד לפעול להפסקת כהונתו של גבריאלי מטעמה בחברה.
עוד מבקשים השניים מבית המשפט להורות לתנובה להעביר לכל הדירקטורים בחברה את דו"ח השופטת דינה אפרתי שמונתה לדון באירועי הנסיעה העסקית לאירופה. סמנכ"ל בכיר בחברה, שגיא כהן, העביר תצהיר לפיו גבריאלי ניהל יחסי מרות עם עובדת הכפופה לו. השופטת קיבלה את גירסתו שנתמכה בבדיקת פוליגרף והעדיפה אותה על זו של גבריאלי שהכחיש. הקיבוצים מבקשים גם להורות שהדיון בבקשה יתנהל בדלתיים סגורות וכי האסיפה הכללית של תנובה תימנע מלחדש את כהונתו של גבריאלי כיו"ר.
הבקשה לבית המשפט הכלכלי בתל אביב הוגשה בידי עורכי הדין רון ברקמן, גלעד פורת ושחר הזלקורן והיא תידון בפני השופטת רות רונן. הבקשה הוגשה עוד לפני הדיון בדירקטוריון החברה שלשום, אותו זימנו שלושת נציגי הקיבוצים בדירקטוריון תנובה המונה תשעה חברים, ובו ביקשו להעלות להצבעה את נושא ההדחה של גבריאלי. נציגי ברייט פוד בראשות לילי וונג סירבו להעלות את הנושא לדיון והסתפקו בדיון בהליכים הטכניים של הנושא, ולדברי הקיבוצים הם מתחמקים מהחלטה. דיון נוסף צפוי להתקיים בעוד כשבועיים.
בעלי מניות המיעוט, הקיבוצים, הביעו חשש ש"לאור ההתנהלות של ברייט פוד, כחברה ממשלתית סינית, והדירקטורים מטעמה, בדרך בה הם מתנהלים בפרשה הזו, בעובדה שהם מנסים לחפות על מעשיו של גבריאלי ובנסיונותיהם למשוך זמן, פוגעים לא רק בלגיטימיות של עצמם כבעלי עסקים בארץ אלא גם ביכולת של חברות סיניות אחרות שרוצות וירצו להיכנס לארץ".
מברייט פוד נמסר בתגובה: ״מאחר שיש צו איסור פרסום, לא נוכל להתייחס להליך המשפטי. כן נציין, שמרגע שסירבנו למכירת מלוא אחזקת הקיבוצים בתנובה במהלך ההנפקה המתוכננת, הם יצאו למלחמה שבה הם מזיקים בראש ובראשונה לתנובה, שמהווה אחזקה מהותית עבורם. זה מעיד על אובדן עשתונות ועל שיקול דעת לקוי, ממש כפי שהם מאפשרים לסגן היו״ר מטעמם לשמש יו״ר של שותפות פוד טק שמתחרה בתנובה. כפי שהודענו לקיבוצים במכתבנו, נתקדם עם הנפקת חלקנו - איתם או בלעדיהם. אנו מאחלים לשותפינו שנה טובה ומלאה בהחלטות עסקיות נבונות״.
לברייט פוד רוב בדירקטוריון תנובה והיא צפויה למנוע את ההדחה של גבריאלי לאחר שגיבתה עד כה את היו"ר מטעמה בפרשה. הקיבוצים מצדם נחושים להביא להדחתו. הם מחזיקים בכ־23% ממניות תנובה ואילו ברייט פוד מחזיקה ב־77%. הסינים מבקשים לקדם הנפקה של החברה כדי למכור חלק מאחזקותיהם אבל הקיבוצים דורשים שמהלך כזה יכלול קודם כל מכירה של מלוא אחזקות הקיבוצים בתנובה, ורק לאחר מכן אחזקותיהם של הסינים שרכשו לפני 6 שנים את חלקם בתנובה לפי שווי 8.6 מיליארד שקל. ברייט פוד הבהירה במכתב לפני שבוע לקיבוצים כי תקדם הנפקה חד צדדית של מניותיה אם לא יתמכו במהלך. בינתיים בחנה קרן ההשקעות CVC רכישה של נתח בתנובה אך אחרי בדיקה ראשונית הקפיאה כל מהלך פרקטי בנושא.