קשיי סודהסטרים בגלל צניחת הקניות באירופה
קשיי סודהסטרים בגלל צניחת הקניות באירופה
ב־2019 קיבלה החברה מענק של 12.5 מיליון שקל מרשות ההשקעות במשרד הכלכלה כנגד התחייבות לגייס 516 עובדים עד שנת 2024. אלא שלפני שלושה שבועות היא הודיעה על פיטורי 120 עובדים. כעת המדינה דורשת מהחברה הבהרות
רשות ההשקעות שבמשרד הכלכלה והתעשייה דורשת מסודהסטרים שבשליטת פפסיקו האמריקאית הבהרות בעקבות החלטתה לפטר כ־120 מעובדי החברה בשבועות האחרונים באזור התעשייה עידן הנגב שליד רהט, כך נודע ל"כלכליסט".
הדרישה באה על רקע מענק של 12.5 מיליון שקל שהיא אישרה לסודהסטרים ב־2019, שמהווים כ־20% מהשקעות להרחבת הייצור של החברה בדרום. מדובר בהטבה שנגזרת מהחוק לעידוד השקעות הון וניתנת לחברות מייצאות ומעסיקות עובדים בפריפריה.
בתמורה למענק סודהסטרים התחייבה לפני המדינה על הרחבת מצבת כוח האדם שלה ב־516 עובדים בנוסף לכ־1,600 העובדים שכבר העסיקה באותה העת. לפי תנאי קבלת המענק, התחייבותה לקליטת העובדים תקפה עד שנת 2024.
סודהסטרים צפויה למסור את הבהרותיה למדינה באופן רשמי במהלך השבועות הקרובים, וזאת לאחר שבימים האחרונים מנכ"ל החברה אייל שוחט ניפגש עם מנהל רשות ההשקעות, שלומי אטיאס וצוותו ועדכן אותם על פרטי המהלך ומצב החברה. ל"כלכליסט" נודע כי אף שלסודהסטרים אין כוונה לבקש מהמדינה מענקים נוספים, לפחות בתקופה הקרובה, רשות ההשקעות הכניסה אותה ל"רשימת חריגים" שמשמעותה עצירת הליכים הקשורים להעברת מענקים נוספים אליה, לפחות עד שייערך דיון יסודי בעניינה במינהלת הרשות. דיון כזה צפוי להיערך עם קבלת נתונים מצד החברה.
במצב שבו חברה לא עומדת בתנאי התחייבותה למדינה על מענקים שקיבלה, בסמכות מינהלת רשות ההשקעות לעצור לה מענקים עתידיים ובמקרים קיצוניים לדרוש החזרה מלאה או חלקית של הכסף: "אנחנו לא שם", הבהיר גורם ממשלתי בכיר שמעורב בנושא: "סודהסטרים היא חברה מצליחה, מעסיקה עובדים רבים באזור לא פשוט והמדינה לוקחת בחשבון שלכל חברה יכולים להיות אילוצים אקסוגניים. בעבר היא עמדה בכל התחייבויותיה ומעבר למה שהתחייבה כלפי המדינה בעקבות מענקים שקיבלה".
החלטת סודהסטרים לפטר כ־120 מעובדיה בדרום באה בתגובה לירידת ביקושים, בעיקר באירופה, למכשירי הגזה חדשים המשמשים להכנת סודה ביתית ומיוצרים במפעל שלה שליד רהט. זאת, לאחר שבאוקטובר 2021 היא כבר פיטרה משורותיה כ־300 עובדים.
חרף שני סבבי הפיטורים שעליהם החליטה מאז השנה שעברה טען גורם שמקורב להנהלת סודהסטרים בשיחה עם "כלכליסט" כי היא שומרת על צמיחה שנתית דו־ספרתית. הוא הוסיף כי הירידה בביקושים שהובילה לצמצום במספר עובדי החברה מורגשת בעיקר בקצב המכירות של מכשירי הגזה בעוד שהביקוש לשאר מוצריה, כמו תמציות טעם למשקאות ומכלי גז נותר יציב.
תמציות הטעמים של סודהסטרים מיוצרות במפעל שלה באשקלון ואת מכלי הגז היא מייצרת במדינות ברחבי העולם, בעיקר כדי לספק מענה מהיר ללקוחות בשווקים שבהם היא פועלת.
ההאטה בפעילות החברה מוסברת בסודהסטרים כתיקון לעלייה חדה של עשרות אחוזים בביקוש למוצריה בתקופת הקורונה. תקופה זו התאפיינה בביקושים חזקים למוצרים לבית ולמטבח ועם דעיכת המגפה השוק חוזר למצבו הנורמלי טרם פרוץ המגפה ובאופן שהיקף מכירותיה ב־2022 דומה לזה שהיה ב־2019. בתעשייה אומרים כי בדומה לירידות בביקוש למוצרי הגזה החדשים של סודהסטרים גם חברות נוספות שפועלות בתחום מוצרי המטבח הקטנים וה"נון פוד" רשמו אשתקד ירידות בטווח שבין 15% ל־25% במכירות, ובכללם מכונות קפה ומעבדי מזון.
הצניחה בביקושים למוצרי סודהסטרים מורגשת בעיקר באירופה ומיוחסת להימשכות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, לסביבה אינפלציונית ולריבית הגבוהה ששוחקים את כושר הקנייה של הצרכנים. ירידות כאלה חלו בשנה האחרונה גם בגרמניה, הנחשבת לאחד השווקים השוקקים של סודה.
פפסיקו רכשה את סודהסטרים ב־2018 בכ־3.2 מיליארד דולר. ברבעון שקדם למכירתה, סודהסטרים הציגה שיא של כל הזמנים במכירות, שהסתכמו ביותר מ־170 מיליון דולר. במסגרת העסקה פפסיקו התחייבה כי תשמור, לפחות ל־15 שנה, את פעילות הייצור של החברה בישראל. מאז שנרכשה, היקף ההשקעות של סודהסטרים בישראל הסתכם בכ־390 מיליון שקל. ההון הופנה בעיקר להרחבת כושר הייצור כדי לתמוך בצפי להימשכות הביקושים החזקים. השקעות אלה כללו הטמעה של אוטומציה בחלק מקווי הייצור באופן שהעלה את הפריון, קיצר וייעל תהליכים.
סודהסטרים היא אחת המעסיקות הגדולות בדרום, ופעילותה מהווה מוקד פרנסה משמעותי בעיקר לנשים בדואיות מרהט שעובדות בקווי הייצור. היא גם מרבה להתפאר במימוש שאיפותיה לדו־קיום ולהנחלת ערכי סובלנות וקבלה תוך שילוב של עובדים יהודים וערבים בכל קווי הפעילות שלה ברחבי הארץ. במסגרת פעולותיה למעורבות בחברה, בימים האחרונים היא שיתפה ברשתות החברתיות סרטון שהפיקה במחאה על קריאות גזעניות מצד חברים בקואליציית הימין, הכוללות קריאות לחרם על מיעוטים.
מרשות ההשקעות שבמשרד הכלכלה והתעשייה נמסר כי "לחברה תוכנית פעילה ובמסגרתה התחייבות להעסקת 516 עובדים חדשים. בכל שנה נעשית בדיקה על הגידול בעובדים על פי הקבוע בתוכנית, שכן תשלום המענקים נעשה בכפוף לעמידה ביעדי תוכנית ההשקעות. עם הודעת החברה (על פיטורי העובדים — י"א) התקיים בין מנהל הרשות לנציגי החברה דיון ובו התבקשו הם התבקשו למסור הבהרות בנושא".
מסודהסטרים נמסר כי "סודהסטרים מעסיקה בישראל מעל 2,000 עובדים וגאה – בפרט בימים אלו - ליישם ערכים הקשורים במתן אפשרויות תעסוקה ושוויון הזדמנויות בפריפריה. מאז רכישתה על ידי פפסיקו, הכנסות המדינה ממסים ישירים ששולמו על ידי סודהסטרים ועובדיה מוערכות ביותר ממיליארד שקל. בפרק הזמן הזה קיבלה סודהסטרים, לאור עמידתה בתנאי תוכניות העידוד, מענקים בסכום שמהווה פחות מ־5% מהכנסות המדינה מסודהסטרים. בכל מקרה סודהסטרים תפעל בשקיפות ובתאום עם רשות ההשקעות ככל שתידרש".
עוד מסרה סודהסטרים: "בשנים האחרונות החברה הגדילה את היקף כוח האדם כדי לענות לצמיחה שליוותה אותה תקופה ארוכה. התחזיות הנוכחיות של הביקושים משקפות חזרה לרמות שהיו מוכרות בעבר, טרום התפרצות הקורונה. במקביל, החברה חשופה לתנאי השוק הגלובליים התנודתיים, המשפיעים על פעילותה. כל אלה מחייבים אותנו לנקוט בצעדי התייעלות".