בצל הלחימה: קמעונאים חוזרים לפעילות הליבה
בצל הלחימה: קמעונאים חוזרים לפעילות הליבה
העמקת ההפסדים הובילה את גולף להכריז על סגירת 20 חנויות הרשת ומרבית סניפי עדיקה. קסטרו הכריזה על צעדים דומים לפני כחודש, ורק בשבוע האחרון עזריאלי, מליסרון ושופרסל הודיעו על חיסול המסחר המקוון בשל חוסר כדאיות כלכלית
המלחמה בעזה מייצרת לקמעונאים הזדמנות לנקות שולחן. קבוצת גולף הודיעה אתמול עם פרסום דו"חותיה לרבעון השלישי כי החליטה על תוכנית התייעלות של סגירת עשרות חנויות ופיטורי כ־60 עובדים, לצד סגירת חנויות עדיקה ובחינה של מכירת המותג. בכך היא מצטרפת לקסטרו, שיצאה בחודש שעבר בתוכנית התייעלות של סגירת עשרות חנויות. מהלכי ההתייעלות של שתי קבוצות האופנה נרשמים במקביל להחלטת שופרסל, עזריאלי ומליסרון לסגור את פלטפורמות המרקט פלייס שהקימה כל אחת מהחברות בשנים האחרונות. נראה שהתזמון ליישום תוכניות ההתייעלות המשמעותיות קשור גם לכך שהקשב הציבורי מופנה לחדשות מהחזית הצבאית, ונתמך בגיבוי ההרעה שנרשמה בתוצאות הרבעון השלישי.
העמקת ההפסד הנקי ברבעון השלישי ל־17 מיליון שקל הובילה את קבוצת גולף לתכנית התייעלות במסגרתה תסגור 20 מתוך 320 הסניפים שהיא מפעילה ותפטר 30% מעובדי המטה, המעסיק כ־200 עובדים. במקביל מנהלת החברה מו"מ עם חלק ניכר מהמשכירים לצורך הפחתת דמי שכירות בחנויות. בנוסף צמצמה החברה הזמנות מלאי וביצעה התאמות בהזמנות רכש המלאי שכבר הוזמן לעונת הקיץ.
התוכנית כוללת צעד משמעותי נוסף: גולף פועלת לסגירת מרבית חנויות עדיקה, המפעילה 12 חנויות, סגירת המרכז הלוגיסטי של עדיקה ופיטורי מרבית עובדי הרשת. זאת במקביל למימוש יתרות המלאי של המותג. בנוסף, החברה בוחנת אפשרות למכור את מותג עדיקה, ואם הדבר לא יצא לפועל, הוא יוכל לשמש כתת־מותג בתוך רשת גולף.
ההחלטה לחסל את הפעילות התקבלה אחרי שבתחילת השנה השלימה גולף את מיזוג עדיקה, שנקלעה לקשיים בעקבות טלטלות ניהוליות שעברה בשנים האחרונות, בין היתר על רקע הכישלון בחדירה לשוק האמריקאי וההפסדים שהסבה ההרפתקאה הבינלאומית לחברה. גולף, שבשליטת כלל תעשיות, רכשה ב־2015 את עדיקה, שהוקמה על ידי דדי שוורצברג, תמורת כ־40 מיליון שקל. ביולי 2021 גייסה עדיקה 35 מיליון שקל, 20 מיליון שקל מתוכם הזרימה גולף.
תכנית ההתייעלות של גולף נרשמת כחודש אחרי שנחשף ב"כלכליסט" כי רשת האופנה קסטרו תסגור 40-30 סניפים מתוך 354 סניפים שהיא מפעילה תחת מותגים שונים. ההתייעלות של קסטרו יצאה לדרך אחרי שמתחילת המלחמה הוציאה הקבוצה 30% מעובדיה, והפסידה עד אמצע נובמבר מכירות פוטנציאליות של 79 מיליון שקל. רוב הירידה, שהוערכה ב־40%, נרשמה באוקטובר בחנויות הפיזיות, בעיקר בחנויות ההלבשה ואביזרי האופנה. התהליך, אותו כינתה החברה "טיוב מצבת החנויות", ייעשה תוך בחינת האפשרות לביצוע התאמות בתנאי השכירות. בנוסף, במקביל לפרסום דו"חותיה לרבעון השלישי, הגישה החברה לרשות ני"ע טיוטת תשקיף מדף לצורך גיוס הון או חוב בשוק ההון ככל שהיא תמצא לנכון בהמשך הדרך.
ההרעה בתוצאות אינה מנת חלקן של רשתות האופנה בלבד. לפני כשבוע הודיעו עזריאלי, שופרסל ומליסרון על סגירת אתרי הסחר שהקימו. ראשונה היתה עזריאלי שהודיעה על סגירת פעילות אתר הסחר Azrieli.com ופיטורי 70 עובדיו. ההחלטה התקבלה שש שנים אחרי שהקימה עזריאלי את האתר, אחרי שרכשה תמורת 62 מיליון שקל את פלטפורמת המסחר המקוון שהקים אביב רפואה, מתוך כוונה להתרחב לעולם הדיגיטלי.
יומיים לאחר מכן נחשף ב"כלכליסט" כי פחות משנה אחרי שעלה לאוויר, שופרסל סוגרת את אתר המרקטפלייס שלה, שהציע מגוון מוצרים שאינם בליבת פעילות רשת המזון והפארם, ושבהקמתו השקיעה על פי הערכה מיליוני שקלים.
יום למחרת היתה זו מליסרון, שרק לפני שנתיים וחצי רכשה את פעילות הסחר המקוון של גרופר, ולאחר השקעה שנאמדה ב־100 מיליון שקל בהקמת זרוע הדיגיטל שלה באמצעות גרופר, החליטה לסגור את פעילות הסחר המקוון שלה, בה הועסקו 75 עובדים, שחלקם ישולבו בחברה.
תוכנית ההתייעלות שהציגה גולף מתווספת לצעדים שנקטה עם פרוץ המלחמה בעזה: הוצאה לחל"ת של כ־440 עובדים, המהווים כ־22% ממצבת העובדים, וצמצום הוצאות שיווק. באוקטובר חלה ירידה משמעותית בתנועת הלקוחות במרכזי המסחר וירידה בביקושים, גם באתר האונליין. הקבוצה רשמה ירידה של 67% במכירות באותו חודש. בנובמבר נרשמה ירידה של 33% בהשוואה לנובמבר אשתקד.
מתחילת דצמבר עד כה נרשמה עלייה של 5% במכירות החברה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ובמכירות האונליין חלה עלייה של למעלה מ־100%.
גולף החלה להחזיר באופן חלקי את עובדיה שהוצאו לחל"ת. להערכת גולף, ככל שלא יחולו שינויים מהותיים בנסיבות, תצליח החברה לסיים את הרבעון הרביעי השנה עם EBITDA חיובי של 12־17 מיליון שקל.
מכירות גולף, הפועלת במגזר האופנה ואופנת בית, רשמו ברבעון השלישי ירידה של 11.8% והסתכמו ב־205.6 מיליון שקל. מכירות זרוע האופנה, אליה מוזגה עדיקה, ירדו ב־17.3%, ומכירות אופנת הבית ירדו ב־6.7%. הרווח הגולמי של הקבוצה ירד ב־12.7% לסכום של 119.8 מיליון שקל, מה שגרר שחיקה ברווחיות הגולמית ל־58.2% מהמכירות לעומת 58.9% ברבעון המקביל אשתקד. העלייה בשיעור הוצאות מכירה ושיווק ל־59.5% מהמכירות, לעומת 54.5% ברבעון המקביל אשתקד, תרמה להעמקת ההפסד התפעולי ל־12.1 מיליון שקל, לעומת הפסד תפעולי בגובה 4.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההפסד בשורה התחתונה העמיק מ־4.5 מיליון שקל ל־17 מיליון שקל. מתחילת השנה העמיק ההפסד ל־25.8 מיליון שקל.