סגור

חדשנות בעולמות הענן של ענקית הדאטה Seagate

במסגרת הפודקאסט "הטרנספורמרים", שעוסק במסע האישי של מנהלי חדשנות להובלת שינוי משמעותי בארגון הסבירה נועה פרנקו אוחנה, איך מנהלים ומקדמים חדשנות באחד מארגוני אחסון המידע הגדולים בעולם

נועה פרנקו אוחנה, מנהלת חדשנות ב-Seagate, פעילה בזירה הטכנולוגית כבר זמן רב, כולל רקע במיקרוסופט וב- IBM. בשיחה עם אור המאירי, דירקטור חדשנות גלובאלי ב-Procter & Gamble, ורומי דוידור, שותפה מייסדת של קהילת CatalystIL וכיום מנהלת השיווק בסטארט-אפ Stoke (נרכשו ע"י Fiverr), היא דיברה על איך מנהלים ומקדמים חדשנות באחד מארגוני אחסון המידע הגדולים בעולם, וכיצד עושים זאת דווקא בארגון כה מתקדם טכנולוגית.


מה עושים ב-Seagate וכיצד היא הגיעה לתפקיד?
Seagate היא חברת ענק עם כ-50,000 עובדים, מפעלים בכל העולם, אשר מוצרי הדגל שלה מתמקדים בפתרונות אחסון, כולל דיסקים ושרתים. לאחרונה, Seagate נכנסה לתחום הענן כ-Saas, ואחד הלקוחות הבולטים של החברה היא חברת ZOOM. בפועל, 40% מהנתונים בעולם נמצאים על מערכות של Seagate ולמעשה סיכוי לא רע שרובנו, ללא ידיעתנו, משתמשים במוצרי החברה. נועה עבדה בעבר ב–IBM ובמיקרוסופט ובזמן שעבדה ב–IBM פנו אליה מ–Seagate במטרה לסייע לחברה להקים את מרכז החדשנות שלה בישראל. "נוצרה הזדמנות לבנות משהו מאפס והייתה לי את התקווה שזה משהו שילך ויגדל", אמרה. כמו כן, מלבד מרכז החדשנות בישראל, נועה החלה לאחרונה לנהל גם את מרכז החדשנות בסינגפור “Lyve Labs” של Seagate, המבטא את הרצון להתפרש גלובלית במאמצי החדשנות של החברה.
2 צפייה בגלריה
נועה פרנקו אוחנה מנהלת חדשנות ב Seagate
נועה פרנקו אוחנה מנהלת חדשנות ב Seagate
נועה פרנקו אוחנה מנהלת חדשנות ב Seagate
כיצד נראית הקמה של מרכז חדשנות מאפס?
אחד מעמודי התווך של התוכנית האסטרטגית היה מיפוי של כמה פעילויות שיעזרו למשוך את אותם הגורמים שיהיו רתומים לנושא, כלומר "גם פעילויות פנימיות בתוך Seagate וגם פעילויות חיצוניות. פעילות אחת למשל היא "Engagement Event". המטרה של פעילות זו היא לקחת business unit בחברה, לבחון את האתגרים שלהם יחדיו ולהחליט היכן ניתן להכניס חדשנות, כולל סקאוטינג לסטארטאפים שרלוונטיים לאותה היחידה.
נועה נתנה דוגמא ליחידה איתה הם עשו את התהליך, יחידת ה- Data scientist , לאחר שהיחידה ציינה מספר אתגרים רלוונטיים. בעקבות העבודה, היחידה החלה לעבוד על POC עם cnvrg ועם Vanti analytics".
רומי הקשתה בניסיון להבין מנועה כיצד מזהים מיהם העובדים הכי רלוונטיים מתוך עשרות אלפי עובדים. נועה סיפרה שכחלק מהתהליך, הם חיפשו את אותם האנשים שמתחזקים בלוגים, שמרצים בכנסים. "חיפשנו את האנשים האלה שהם לא בתוך הקונכייה שלהם אלא הם יותר פתוחים, וגם ניסינו לכוון לבעלי תפקידים שנראה לנו שיש להם השפעה וטרגטנו אותם".
מלבד הפעילות בתוך החברה, נועה תיארה את המאמצים של שיתופי הפעולה עם האקוסיסטם הישראלי. פעילויות כאלה כוללות השתתפות באירועים, שיתופי פעולה עם גיקטיים, ממר"מ, אנשים ומחשבים, והמטרה היא לסמן לאנשים באקוסיסטם ש"אנחנו כאן ואנחנו יכולים לקשר אתכם לאנשים רלוונטים ב – Seagate". שיתוף הפעולה עם גיקטיים למשל, נועד בין היתר כדי להגדיל את החשיפה של מרכז החדשנות בארץ ולאט לאט שיתוף הפעולה הזה התפתח.
2 צפייה בגלריה
נועה פרנקו אוחנה מנהלת חדשנות ב Seagate
נועה פרנקו אוחנה מנהלת חדשנות ב Seagate
נועה פרנקו אוחנה מנהלת חדשנות ב-Seagate
מלבד הפעילות הזו, רצינו לשמוע עוד על שיתוף הפעולה עם האקוסיסטם המקומי
פעילות נוספת שנועה גאה בה מאוד היא פעילות בשם Game Changers. המהות והמטרה של הפעילות היא בכל רבעון להביא שני סטארטאפים לחברה, כל פעם בתחום אחר, החל מתחום החלל, דרך AI ועד Data for good. הסשן מוצע לעשרות אלפי העובדים של החברה במטרה לחשוף אותם לחדשנות ישראלית, "כי אז אולי מישהו יאזין לסשן הזה וייצא מזה איזשהו POC, ובכל מקרה זה חושף אותנו עוד יותר בארגון". במילים אחרות, המטרה היא, כפי שרומי ציינה, לזרוע זרעים ובתקווה משהו ינבוט ביום מן הימים. הפעילות הזו מצטרפת למספר סיפורי הצלחה של מרכז החדשנות.
נועה ציינה שההון האנושי בישראל חזק מאוד. "בהתחלה אנשים בחו"ל שאלו אותנו איך אנחנו מרימים את כל זה עם 2-3 אנשים, אבל עם הזמן נוספו תקנים וגם היקף הפעילות גדל". כחלק מאיכות ההון האנושי, נועה ציינה כי בצוות שלה נמצאים גם אנשי פיתוח, וכך למשל המרכז הקים קהילה של Go בשיתוף Red Hat, כולל Meetups בתחום. לפי נועה, אחד המפתחות הוא טיפוח היחסים לטווח ארוך, והמטרה היא לראות כיצד ניתן לשתף פעולה ביחד לאורך זמן, מלבד ה – POC עצמו. כאשר ניסינו להבין מה גרם לשותפות הזו להצליח, נועה סיפרה שבהתחלה Red Hat פנו אליהם במטרה להבין אם יש פרוייקטים משותפים שיכולים להיטיב עם שני הצדדים. ככל שהשיחות התקדמו, שיתוף הפעולה הלך והעמיק כולל שיחת טלפון שבועית בין הצדדים והחלפת רעיונות תמידית. "השותפות היא לא מוצהרת רשמית, לא חתמנו על משהו מלבד NDA. אבל אנחנו רצים ביחד כל כך יפה, אז זה פשוט משהו שמקדם את שנינו".
שאלנו מה קורה אם ה- POC לא מצליח? לפי נועה, גם במקרה כזה עדיין נוצר רווח משמעותי עבור סטארטפאים שעובדים איתם. אמנם שיתוף הפעולה הראשוני לא הבשיל לפעילות משמעותית בהכרח לטווח ארוך אך בכל זאת היכולת של הארגון לספק פידבק כן ואיכותי לסטארטאפים היא משמעותיות במיוחד לחברות בתחילת דרכן. אור הוסיף שבמקרים רבים מנהלי חדשנות מגיעים מחברות יותר מסורתיות ואילו במקרה של נועה מדובר בחברה שהיא Digital Native. "בעיני לפחות לפוזיציה שלך יש עוד אתגר כי רוב האנשים בחברה כבר עשו דבר או שניים בתחום". נועה ציינה שאחת הדרכים להתמודד עם האתגר הזה היא כל הזמן לחשוף את היחידות השונות לסטארטאפים שונים, כאשר במקרה הכי גרוע ה -POC או אפילו החשיפה של הסטארטאפ ליחידה העסקית לא יבשיל הלאה. במובן הזה הרווח לשני הצדדים, מציינת נועה, הוא יוצא דופן. מצד אחד POC מוצלח עשוי להבשיל כמובן לשיתוף פעולה משמעותי. אך מצד שני, גם במקרה בו שיתוף הפעולה הראשוני לא הבשיל לפעילות יותר משמעותיות, אותו סטארטאפ הרוויח פידבק מקצועי ואיכותי המאפשר במקרים רבים לבצע פיבוט בזמן הנכון, במקום לבזבז שנה מהפעילות של אותו הסטארט-אפ.
אחרי ההישגים, רצינו לשמוע גם על האתגרים
"מה שהכי מאתגר זה לייצר Lyve Lab אשר יעבוד כצוות אחד, כלומר כל מרכזי החדשנות ברחבי העולם יעבדו בסינרגיה". נועה סיפרה שמבחינת הארגון מדובר ביחידה אחת, החל ממשאבים, תהליכים משותפים ועוד, ובמובן הזה האתגר המשמעותי הוא ללמוד לעבוד כיחידה אחת, בישראל ובסינגפור, והאתגר שלה הוא לדאוג שבפעם הבאה שמרכז החדשנות יתרחב, תהליך ההתרחבות ייקח פחות זמן. מלבד הפערים התרבותיים, פערי הזמנים מוסיפים נדבך משמעותי לאתגר שכבר קיים, כפי שסיפרה נועה.
מלבד זאת, נועה תיארה את האתגר באיתור הפתרונות שמתאימים ל–Seagate. "אלה יכולים להיות פתרונות של Cloud, שרלוונטיים ל–Lyve Cloud. אנחנו מחפשים סטארטאפים שיש להם הרבה דאטא למשל". מלבד פתרונות דאטא, נועה סיפרה על הצורך של החברה בשיתופי פעולה עם סטארטאפים שעוסקים ב–Industry 4.0 ופתרונות למפעלים, סטארטאפים בתחום האבטחה ועוד. מלבד העולמות המאוד טכנולוגיים, היריעה היא רחבה במיוחד, כולל פתרונות לתחום ה–HR.
מה ההגדרה של נועה לחדשנות
לפי נועה, הגדרה לחדשנות היא "כל מה שמשפר או משנה את איך שהארגון עובד וגורם לו לעבוד קצת אחרת. פעם חשבתי שאלה דברים מורכבים כמו חלל או בלוקצ'יין, והיום אני מבינה שזה יכול להיות גם סטארטאפ של HR שמשנה את איך שהגיוס ב–Seagate עובד". חדשנות, אם כך, זה כל דבר שיכול לשפר ולייעל את העבודה של הארגון. לצד האפשרות של ייבוא חדשנות מבחוץ, נועה ציינה שיש גם חדשנות פנימית, במיוחד אצל ה–CTO. יחד עם זאת, החדשנות הפנימית עוסקת בעיקר בתחום הפטנטים, בעוד מרכז החדשנות פעיל בעיקר אל מול סטארטאפים מחוץ לחברה.
לסיום, מהן ההמלצות למנהלי חדשנות
"הדבר הכי חשוב זה תכנון אסטרטגי. איך אתם רואים את מרכז החדשנות שלכם בשנה הראשונה, ואיך אתם רואים אותו בשנה השנייה". לפי נועה, מה שעזר לה להתמקד זה לחשוב כיצד נראה הפרסום על מרכז החדשנות בעוד פרק זמן מוגדר. מתוך ההבנה הזו, קל יותר להבין מה הפוקוס הנדרש עבור המרכז, מה רוצים להשיג ומה צריך לעמוד בליבת הפעילות. כך, ניתן להבין היכן לרכז מאמצים ובמה להתמקד במקום לרדוף אחרי סטארטאפים ללא הרף. כל השאלות האלה מאפשרות למנהלי חדשנות להבין כיצד צריכים להיראות היחסים בתוך הארגון ולבחון מה רלוונטי.
עצה נוספת, היא לומר הרבה פעמים כן בשנה הראשונה. להשתדל לבוא עם הרבה מאוד רעיונות ולהתייעץ עם מרכזי חדשנות נוספים. אחרי הכל, היא טוענת, מודל הפעילות בין מרכזי חדשנות הוא די דומה ולכן יש חשיבות יוצאת דופן לשאוב השראה ממרכזי חדשנות אחרים.