סגור

ניתוח
דירקטוריון שופרסל מציג: מחול שדים הרסני

להרס שנזרע בחודשים האחרונים באחת החברות היציבות אחראית ההתנהלות הרופסת של דירקטוריון שופרסל. החלטותיו השאירו את החברה ללא יו"ר ומנכ"ל והובילו לפרישת בכירים. כדי לשקם את החברה נדרש לייצב את שדרת הניהול וטיפול זהיר בשטף הצעות הרכישה לחברה

אפשר ללמוד על חולשתו של דירקטוריון שופרסל, מכך שרק האקדח שכיוונו בעלי המניות לרקתם של חבריו, הוביל אותם באיחור קיצוני, לבלום את הסחרור אליו נקלעה מובילת שוק הקמעונאות.
את ההרס שנזרע בחודשים האחרונים באחת החברות היציבות בשוק, יקח עוד זמן ארוך לתקן, אבל מטרידה לא פחות ההתנהלות הרופסת וחסרת האחריות של מי שמאיישים את הדירקטוריון של חברה נטולת גרעין שליטה ולמעשה חורצים את גורלה, ללא נסיון וידע בתחום.
4 צפייה בגלריה
דירקטורים בשופרסל מימין איילת בן עזר יואב שלוש גדעון שור אלדד אברהם
דירקטורים בשופרסל מימין איילת בן עזר יואב שלוש גדעון שור אלדד אברהם
דירקטורים בשופרסל, מימין: איילת בן עזר, יואב שלוש, גדעון שור, אלדד אברהם. הוציאו את העז שהכניסו במו ידם לארגון
(צילומים: עמית שעל, אוראל כהן, יריב כץ, יפעת היללי)

מדובר באותם אותם גורמים שמיהרו לאמץ את העמדה של יקי ודמני, זמן קצר אחרי שמונה לתפקיד יו"ר הדירקטוריון, ולתמוך בהדחתו של המנכ"ל הוותיק איציק אברכהן, ובאותה מהירות התהפכו השבוע והובילו להדחתו של ודמני, כשהבינו לאן נושבת הרוח.
כעת, צפויים למצוא עצמם חברי הדירקטוריון, שרק לפני שלושה חודשים נתנו ידם להדחת אברכהן על רקע הדומיננטית המוגזמת שלו, לקבל אותו לחיקם כדירקטור. על פי הערכות, שמו של אברכהן יעלה על ידי לפחות אחד הגופים המוסדיים כמועמד לדירקטור, שייבחר על ידי האסיפה הכללית ומשם הדרך לכסא היו"ר תהיה קצרה במיוחד. כשישוב, והפעם כמנצח, הם צפויים להתגעגע להתנהלותו עת כיהן כמנכ"ל. זאת, לאחר מהלכיו של ודמני בחודשים ובשבועות האחרונים, שהובילו את הוועדה הכוללת רק את הדח"צים, להצביע אתמול פה אחד, על החלטה שלא להמליץ לאסיפה הכללית על חידוש כהונתו של ודמני. הדירקטוריון אימץ ברוב קולות את ההחלטה, ובעקבות כך התפטר ודמני מתפקידו את מקומו תפס באופן זמני הדירקטור רן גוטפריד.

יריית אזהרה מהמוסדיים

על פניו, עסקת המיזוג שהציעה דלק ישראל לשופרסל, היתה צעד אחד יותר מידי, אפילו בשביל הדירקטוריון הנרפה של החברה. עסקה שעוררה תחושה של מעורבות בעלי אינטרסים זרים בתפירתה. שלושה מרכיבים מהותיים בעסקה אילצו את הדירקטוריון לנטרל בשלב הראשון את ודמני מהמעורבות בקבלת ההחלטות בנוגע אליה ובהמשך, להראות לו את הדלת. בדלק ישראל, הציעו את מלוא אחזקותיהם בדלק ישראל, בתמורה להקצאת 12% ממניות שופרסל, עם אופציה לרכישת מניות נוספות עד לכ־19.99%, בתוך שנה מיום השלמת העסקה. הנתח שביקשה דלק אינו מקרי, אלא השיעור המקסימלי שיכול דירקטוריון החברה לאשר, מבלי לכנס את אסיפת בעלי המניות. בדלק לא הסתפקו בכך, והגבילו את הצעתם עד למחר בנסיון להספיק לנצל את הכאוס הניהולי השורר בחברה, לטובת השתלטות עליה, מבלי להידרש לתשלום פרמיה על השליטה. המרכיב השלישי והבעייתי מכולם, נגע להבהרה כי אין בכוונת דלק לערוך שינוי בהרכב הדירקטוריון, מה שהבטיח לודמני את המשך כהונתו, שכבר הוטלה בספק באותו מועד.
כשהדירקטוריון עדיין לא עמד על רגליו האחריות ואף הודיע כי ידון בהצעה, היתה זו הפניקס, שמיהרה לשגר מכתב אזהרה לדירקטורים ולהזכיר להם את חובת האחריות שמוטלת עליהם כנושאי משרה. קרן ספרה הצטרפה כעבור שלושה ימים לעמדת הפניקס עם מכתב דומה, ורק אז נפל להם האסימון.

בלוך עלול לספוג את ההדף

הדירקטוריון מיהר לעדכן בדרמה הלילית את המנכ"ל הנבחר עופר בלוך על ההחלטה והביע בו אמון מלא וביטחון כי יצליח בתפקידו. בלוך עדיין מכהן כמנכ"ל חברת החשמל ולכן אין מועד לתחילת כהונתו בשופרסל. למרות זאת, אפשר להעריך שבלוך, יהיה זה שיפגע מההדף של הדחת ודמני. אפשר להעריך שבלוך ינסה למצות את ההזדמנות, כיוון שכבר הודיע לחברת החשמל על סיום כהונתו והיא הקימה ועדת איתור למנכ"ל שימלא את מקומו. אלא שאם הלחצים שמפעיל אברכהן מאחורי הקלעים יניבו פרי, הרי שעם שובו לחברה, יבקש אברכהן להשלים את מהלך ההדחה של ודמני, בהדחתו של בלוך, המזוהה עם ודמני, וככזה נחשב למי שתרם להדחתו מהחברה.
אלא שעסקת דלק, היתה כאמור רק הקש ששבר את גב הדירקטוריון. קדמה להצעה עסקה לרכישת השליטה (60%) במיני ליין, יבואנית וקמעונאית מוצרי החשמל, לפי שווי של 936 מיליון שקל, שקידם ודמני. עברו של ודמני באלקטרה של האחים זלקינד השולטים בשוק מוצרי החשמל, ואשר היחסים עימם הסתיימו בטונים צורמים, נראו כמניע עיקרי לקידום העסקה, שמסיטה את שופרסל מליבת עיסוקה.
בנוסף, העסקה קודמה על ידי היו"ר, שהתנהל כמו מנכ"ל בפועל ופעל לרכישת השליטה במיניליין אחרי שאברכהן כבר הודיע על התפטרותו ובטרם אותר מנכ"ל שימלא את מקומו. בהמשך, קידם ודמני את מינויו של בלוך למנכ"ל, למרות שהוא נעדר כל נסיון קמעונאי, כשאנשים ששוחחו איתו הבינו שבכוונתו להפוך את שופרסל לחברת אחזקות, כשבלוך ינהל אותה באמצעות מנכ"לי תחומים למזון, לחשמל ולפארם. בין לבין, צפה האווירה העכורה במסדרונות הרשת, שהובילה להתפטרותם של דוד לרון המשנה למנכ"ל החברה ושל יוסי מזלתרים, מנהל הנון פוד, בעוד עמיתיהם בוחנים חלופות תעסוקה אצל המתחרים. ודמני, שהתקשה לשאת את שכרון הכוח של אברכהן, לא זיהה שהוא מתנהל באופן דומה, והתקשה להבין איך צעדיו האגרסיביים נתפסים.

4 צפייה בגלריה
מימין יקי ודמני רן גוטפריד ואיציק אברכהן על רקע סניף שופרסל
מימין יקי ודמני רן גוטפריד ואיציק אברכהן על רקע סניף שופרסל
מימין: יקי ודמני, רן גוטפריד ואיציק אברכהן על רקע סניף שופרסל
(צילומים: אוראל כהן, אביגיל עוזי)

הדבר בלט בשבוע שעבר, כשיומיים אחרי סיום כהונתו של אברכהן, ומינוי שני ממלאי מקום מנכ"ל עד להגעת בלוך, הגיע לחברה מקורבו דודו דוד, לניהול או ייעוץ תחום הנון פוד, במקום מזלתרים. בסביבת ודמני נטען כי ידו לא היתה במינוי של מי שעבד איתו בעבר ואותו הציע לאברכהן למנות לתפקיד, אולם ההסבר לא הסיר את הניחוח הבעייתי שנדף מהמהלך.

לחסרי הניסיון נמאס משלטון יחיד

בניגוד לחברות המתנהלות תחת בעל שליטה שיש לו זיקה לתחום, מצאה עצמה שופרסל אחרי שנים של ניהול מקצועי של אפי רוזנהויז, תחת השליטה של נוחי דנקנר, בסיטואציה מורכבת. ברגע שהשליטה יצאה מידיו של דנקנר, הפך אברכהן לגורם המקצועי היחיד, שהוביל לא רק את הנהלת החברה, אלא גם את הדירקטוריון חסר הניסיון והידע בתחום. זה אמנם היה כרוך מבחינתם בזלזול תמידי והטפת מוסר מצידו, אבל עדיין הצדיק את התגמול הנדיב שקיבלו על כך שלא עשו יותר מידי. התפנית נרשמה כשנמאס להם משלטון היחיד של אברכהן והם חברו לודמני להדחתו. כל זאת, בשביל לגלות תוך זמן קצר שחוסר ההבנה שלהם, בשילוב אינטרסים אישיים, עלול לגבות מהם מחיר כשידרשו להסביר כיצד אושרו צעדים שהוביל היו"ר.
הגורם היחיד בדירקטוריון שופרסל, שאפשר לייחס לו נסיון קמעונאי הוא רן גוטפריד, ממייסדי רשת אפריל, שהצטרף לחברה כדירקטור ב־2018 ואתמול מונה כמיו"ר זמני. לצידו פועלים 4 דח"צים: אלדד אברהם, יועץ עסקי וכלכלי בתחום המיזוגים שנחשב לבעל דעה עצמאית שלא תמיד תאמה את זו של אברכהן, גדעון שור, בעל נסיון פיננסי שצבר בבנק ישראל, מיכל קמיר, לשעבר חברת הנהלה ויועצת משפטית בקבוצת עזריאלי, שהצטרפה לפני כשנתיים ורו״ח איריס ילון שפירא שמונתה בחודש יולי, ובעבר כיהנה כסמנכ"לית כספים בחברות טכנולוגיה.
לצידם, מכהנים הדירקטורית הבלתי תלויה איילת בן עזר, מנכ"ל המרכז הבינתחומי בהרצליה, ויואב שלוש, שותף בקרן הון סיכון אביב, שהצטרף כדירקטור ב־2020 ובעל מומחיות בפן הטכנולוגי. ל"כלכליסט" נודע כי שלוש, שלא עבד עם אברכהן לאורך זמן וגם נתפס כמי שלא לוקח חלק במפגן ההערצה למנכ"ל, היה היחיד שנמנע בהצבעה על ההחלטה שלא להמליץ על הארכת כהונת ודמני.
4 צפייה בגלריה
עופר בלוך על רקע שופרסל
עופר בלוך על רקע שופרסל
עופר בלוך על רקע שופרסל
(צילומים: אוראל כהן, אביהו שפירא)

אתגרים בשני מסלולים

בדירקטוריון שופרסל, נושמים לרווחה אחרי "שהוציאו את העז" שהכניסו במו ידם לארגון. אלא שלמרות שבצעד זה בלמו את הבאזז השלילי שליווה את החברה בחודשים האחרונים, יש להם עוד דרך ארוכה בשביל להחזיר את היציבות לחברה. זה יצטרך להתבצע שני מסלולים במקביל. הראשון שבהם מחייב את ייצוב הנהלת החברה וגיוס מנהלים מובילים שיאיישו את כל התפקידים שננטשו. והשני, נוגע לשטף ההצעות שמקבלת החברה מגורמים שרוצים לתעל לטובתם את הסיטואציה שנוצרה.
מאז הצעת דלק ישראל, קיבלה החברה הצעה מאמות השקעות תחת הכותרת "הבעת עניין לכניסה להשקעה בשופרסל ובקשת מידע". זאת בהמשך להצעה שקיבלה החברה בימים האחרונים מקרנות ברוש ו־JTLV המבקשות לרכוש 15% משופרסל נדל"ן והצעת המיזוג של דלק ישראל. הוועדה שהוקמה לצורך בחינת ההצעות, זו שהובילה להדחת ודמני, תצטרך לדון בהצעות, אך ללא מגבלת הזמן שהציבה דלק ובכפוף להבראת הדירקטוריון עצמו, שספק אם בהרכבו הנוכחי ראוי ומסוגל לאשר או לדחות מהלכים קריטיים שכאלו.